Τσακαλώτος: Διαστρεβλώνουν σκόπιμα τις τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Διαστρέβλωση των όσων ανέφερε στην τοποθέτησή του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2014 στη Βουλή καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή δημοσιεύματα που τον φέρουν να συμφωνεί με τον Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν υπάρχει υπερφορολόγηση στην Ελλάδα.

Σε σχετική του δήλωση, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει:

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένα τονίσει δύο πράγματα που βρίσκονται στο πυρήνα των θέσεών του:

1. Ότι η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η επί σειρά ετών νόμιμη φοροαπαλλαγή αποτελούν διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που οι συνεχείς “μεταρρυθμίσεις” δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν.

2. Ότι, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, τα φορολογικά βάρη συνεχίζουν να πέφτουν δυσανάλογα στους ώμους των “συνήθων υπόπτων” (χαμηλά και μεσαία στρώματα) διαιωνίζοντας την κοινωνική αδικία.

Πίσω από τη στατιστική των μέσων όρων του κ. Στουρνάρα υπάρχει ο μέσος πολίτης που πλέον αδυνατεί να τα βγάλει πέρα, και λόγω της φορολογικής πολιτικής, αλλά και λόγω της συνολικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Φοβάμαι ότι η συστηματική διαστρέβλωση των τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να οφείλεται μόνο σε έλλειψη κατανόησης των επιχειρημάτων μας”.

Για την ιστορία, η επίμαχη αναφορά στη Βουλή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ως εξής:

“Στη συζήτηση μεταξύ της κ. Μπακογιάννη και του κ. Στουρνάρα για το εάν υπάρχει υπερφορολόγηση ή όχι, η απάντηση εξαρτάται διότι ο μέσος όρος –έχει δίκιο ο κ. Στουρνάρας- δεν είναι πολύ μεγάλος. Ξέρουμε, όμως, από τη στατιστική και απ’ όλα τα άλλα, ότι ο μέσος όρος κρύβει πολλά πράγματα όταν υπάρχουν άκρα. Άρα, πρέπει να πας στο μέσο κι άμα πας στους εκατό Έλληνες και πάρεις τον πεντηκοστό, δηλαδή το μέσο Έλληνα, είναι πολύ μεγάλη η φορολόγηση. Είναι αυτός βιώσιμος τρόπος ή πρέπει να δούμε μία διαφορετική φορολογική πολιτική, όπου να φορολογούμε όλον τον πλούτο, κινητό και ακίνητο, με μεγάλο αφορολόγητο, για να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι και να έχουμε μία απάντηση στη φοροδιαφυγή που δεν γίνεται απολύτως τίποτα; Ούτε το ΔΝΤ σας πιστεύει ούτε εμείς σας πιστεύουμε ότι έχετε αυτή τη δυνατότητα”.