Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Με αποκλίσεις ακόμα και σε βασικές προϋποθέσεις ανάγνωσης του προϋπολογισμού του 2014, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης επί του σχετικού νομοσχεδίου.

Για τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρο Καλογιάννη, ο προϋπολογισμός του 2014, συζητείται “σε ένα περιβάλλον σταδιακής μακροοικονομικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, που είναι αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση και υλοποιεί το τελευταίο ενάμιση χρόνο”. Η αποκατάσταση στο εξωτερικό, της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα και η αποκατάσταση της σταθερότητας στο εσωτερικό, “ήταν οι δύο κύριοι στόχοι της κυβέρνησης - και τους πέτυχε και τους δύο”, ανέφερε ο κος Καλογιάννης.

Ο εισηγητής της ΝΔ υποστήριξε πως απέναντι στην σταθεροποίηση και σταδιακή βελτίωση των οικονομικών δεικτών που επιτυγχάνει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδεικνύει αρνητισμό, καταψηφίζοντας κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία και υπερασπιζόμενος κάθε συντεχνιακό ανάχωμα, σημειώνοντας ωστόσο ήττες σε κοινωνικό επίπεδο, όπως η αδυναμία του να πραγματοποιήσει μεγάλες διαδηλώσεις κατά την συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας του κατά της κυβέρνησης, ή τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στο ΤΕΕ. “Δε διεκδικούμε το αλάθητο, αλλά τη θέση που πρέπει να έχει η πατρίδα μας στην μετά κρίση εποχή”, υπογράμμισε.
 
Ριζικά διαφορετική υπήρξε η ανάγνωση του γενικού εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος παρατήρησε πως το πλεόνασμα για το έτος 2013 δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί, καθώς αμφισβητείται τόσο απ' τους συμβούλους της Α. Μέρκελ, όσο και από τον ΟΟΣΑ. “Όλες οι εκθέσεις για την παγκόσμια οικονομία, μιλάνε για αστάθεια και διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου - ενώ ακόμα και σε χώρες που παρουσιάζουν οικονομική ανάκαμψη, όπως οι ΗΠΑ, παρατηρείται αύξηση των ανισοτήτων”, παρατήρησε.

Συνεπώς, ο προϋπολογισμός του 2014, συνέχισε, βασίζεται σε αμφίβολες συντεταγμένες και έωλες προβλέψεις, αλλά οδηγεί σε πραγματική κατεδάφιση των υπολειμμάτων του κοινωνικού κράτους, ενώ ο χαμηλότατος πληθωρισμός δεν εξασφαλίζει αναπτυξιακές προτεραιότητες, καθώς “για να κερδίσουμε ανταγωνιστικότητα έναντι της Γερμανίας θα πρέπει να έχουμε αρνητικό πληθωρισμό - κάτι που συνεπάγεται περαιτέρω μείωση μισθών, αύξηση (εξ αντιδιαστολής) του πραγματικού επιτοκίου δανεισμού και αύξηση του χρέους, καθώς μειώνεται το ονομαστικό ΑΕΠ”.

“Αρχή της σοφίας, είναι να βάλεις τέρμα στην ύφεση”, παρατήρησε ο κος Τσακαλώτος. Όσοι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι κυνικοί και νεοφιλελεύθεροι, θα πρέπει “να μη συνεχίσουν να σκάβουν στην ίδια κατεύθυνση: Να κάνουμε αν θέλετε συζήτηση για μιαν άλλη κατεύθυνση, αλλά δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε την ίδια συζήτηση, μνημόνιο με μνημόνιο, λάθος με λάθος”, κατέληξε ο κος Τσακαλώτος.