Γεωργιάδης: Αν θέλει ο Τσίπρας να συναντηθούμε να του εξηγήσω

Βαριές καταγγελίες κατά του ΣΥΡΙΖΑ για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των φαρμακευτικών εταιρειών που αντιδρούν στη μείωση της τιμής των φαρμάκων, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, για την τροπολογία που μειώνει τις τιμές και ψηφίζεται αύριο. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για να εκτεθεί – όπως εκτιμά- ο ΣΥΡΙΖΑ, αθώς δεν θα ψηφίσει τα φτηνότερα φάρμακα.

Μία ημέρα πριν την ψήφιση στη Βουλή τροπολογίας που αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας μίλησε στον ΣΚΑΪ και υπογράμμισε πως η επικρατούσα κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται στις μεγάλες διαφορές τιμών που υπάρχουν μεταξύ των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές.

Τόνισε ωστόσο πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να "γκρεμίσουμε" την τιμή, καθώς υπάρχει κατανόηση για την ποιοτική παραγωγή των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών.

Μάλιστα εμφανίστηκε έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και να του εξηγήσει την τροπολογία για τα φάρμακα, για την οποία έχει ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση.

“Αν θέλει ο κ. Τσίπρας και όντως πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα στην τροπολογία, δεσμεύομαι να πάω και στην Κουμουνδούρου και να εξηγήσω γραμμή γραμμή τι λέει αυτή η τροπολογία”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης,

Για "στοιχείο υποκρισίας" στην τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας πως η παρέμβαση που γίνεται στις τιμές μέσω της επίμαχης τροπολογίας είναι "επιλεκτική" και αφορά "πρωτίστως τα γενόσημα", υπό τις πιέσεις και της Ευρώπης.

"Σας κατηγορώ πως κάνετε αντιπολίτευση κάνοντας παπαγαλία τις ανακοινώσεις της φαρμακοβιομηχανίας", απάντησε ο κ. Γεωργιάδης, καταγγέλλοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθετεί τυφλά τις θέσεις της ένωσης φαρμακοβιομηχανιών.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε εκ νέου ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για διαπλοκή με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, λέγοντας πως ο διευθυντής του ραδιοσταθμού "Στο Κόκκινο", Κώστας Αρβανίτης, έχει παραδεχθεί "πως έχουν ανοίξει νταραβέρι" με τις φαρμακοβιομηχανίες, χωρίς να έχει σημασία το πόσα παίρνει "κάτω ή πάνω από το τραπέζι".

"Σας πιάσαμε στα πράσα", συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον Γιώργο Κυρίτση από την εφημερίδα "Αυγή".

Χθες, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίσει την τροπολογία, "θέλω να ξέρει ο πολίτης ότι το φθηνό φάρμακο είναι τιμή της κυβέρνησης και το ακριβό τιμή του κ. Τσίπρα".

Μάλιστα έκανε αναφορές στα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας τις διαφημίσεις φαρμακευτικών εταιριών που μεταδίδονται από τον ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο", καθώς και άρθρο στην "Αυγή" της Κυριακής με ισχυρισμούς ότι ο κ. Γεωργιάδης εξυπηρετεί συμφέροντα ισραηλινής εταιρίας παραγωγής γεννοσήμων φαρμάκων.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για αήθεις επιθέσεις του υπουργού Υγείας, τις οποίες απέδωσε σε έναν "αποτυχημένο επικοινωνιακό αντιπερισπασμό", ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη τύπου για το θέμα.

"Την ίδια στιγμή που ο ντίλερ των πολυεθνικών κ. Γεωργιάδης παριστάνει τον προστάτη των ασφαλισμένων, η κυβέρνηση απειλεί τη δημόσια υγεία, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. Με τη νέα τιμολόγηση και την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση θα πέσει ακόμα περισσότερο, κάτω από τα όρια φαρμακευτικής κάλυψης του πληθυσμού και πολύ κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη, ενώ προωθείται παράλληλα η ολιγοπωλιακή αναδιάρθρωση της αγοράς φαρμάκου και η επικράτηση μεγάλων πολυεθνικών γενοσήμων φτηνού κόστους μεν, αλλά αμφιβόλου ποιότητας", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τον ραδιοσταθμό "στο Κόκκινο" έγινε γνωστό ότι θα στραφούν δικαστικά κατά του κ. Γεωργιάδη.