Λέτα: Εγώ πάντως θα ψήφιζα σίγουρα τον κ. Σαμαρά !

Το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, έπλεξε ο Ιταλός ομόλογός του, Ενρίκο Λέτα, μιλώντας στο δείπνο που διοργανώθηκε από την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung στο πλαίσιο της “Συνάντησης Ηγετών” στο Βερολίνο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της απευθείας εκλογής ενός προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος θα έχει την μεγαλύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση και, απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εγώ πάντως θα ψήφιζα σίγουρα τον κ. Σαμαρά !”.

Ο Ενρίκο Λέτα αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην ανάγκη για ένα νέο όνειρο για την Ευρώπη και υποστήριξε ότι η κρίση προήλθε όχι από την Ευρώπη, αλλά από την έλλειψή της.

Επεσήμανε ακόμη τον κίνδυνο από την ενίσχυση των λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων και εξέφρασε την ανησυχία του για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο. “Μόνο οι λαϊκιστές διαθέτουν σήμερα αφήγημα για την Ευρώπη. Πρέπει κι εμείς να βρούμε το δικό μας νέο αφήγημα”, τόνισε.

Ο Ενρίκο Λέτα ανέδειξε ακόμη τον κίνδυνο να περιθωριοποιηθεί η Ευρώπη, εάν δεν καταφέρει να γίνει ανταγωνιστική και να αποκτήσει επιρροή με τις αξίες και τις ιδέες της, σχολιάζοντας πως εάν η Ευρώπη είναι διαιρεμένη, δεν θα αποκτήσει ποτέ την παλιά της επιρροή. Και κατέληξε λέγοντας ότι για την Ιταλία αυτή η συζήτηση είναι πολύ πιο εύκολη από ό,τι για την Γερμανία, η οποία, όπως είπε, “λόγω του μεγέθους της νομίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να ζει μόνη της και αυτό είναι λάθος”.