Τσίπρας: “Δημοψήφισμα” για το μνημόνιο οι αυτοδιοικητικές εκλογές

Χαρακτήρα δημοψηφίσματος για το μνημόνιο θα έχουν οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ 3, τις εγκαταστάσεις της οποίας επισκέφθηκε για να εκφράσει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους.

“Η κυβέρνηση ψυχορραγεί και πολύ σύντομα, κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή, θα βρεθεί στο περιθώριο της ιστορίας”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του κέρδισε από την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, γιατί για πρώτη φορά βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η κ. Τζάκρη, ψήφισε υπέρ της πρότασης.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν πιο γρήγορα από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης, χωρίς να προσδιορίσει πότε ακριβώς. Ερωτηθείς με ποιους θα συνεργαστεί μετεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον σχηματισμό κυβέρνησης, απάντησε ότι δεν μπορεί να πει, διότι δεν ξέρει ποια κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Ακόμα και στην περίπτωση που εξασφαλίσει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, πάλι θα αναζητήσει συμμαχίες με κοινωνικές δυνάμεις, πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε “επαμφοτερίζον κόμμα” τη Δημοκρατική Αριστερά και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε δίνει συγχωροχάρτι, ούτε ζητάει μετάνοια. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι δίνει σημασία σε βουλευτές που εκφράζουν προβληματισμό για το Μνημόνιο, ακόμα κι αν ανήκουν στη Ν.Δ. ή το ΠΑΣΟΚ, και σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν τον ενοχλεί “αν φοράνε ψηλοτάκουνα παπούτσια και ταγεράκι ροζ ή πορτοκαλί”.

Σχετικά με την πρόταση να γίνει εξεταστική επιτροπή για το θέμα των υποβρυχίων, είπε ότι αυτή θα κατατεθεί σύντομα. “Έχουμε το δικό μας τέμπο και δεν θα μας το επιβάλλουν οι αγωνίες κάποιων”, τόνισε και επιτέθηκε εναντίον του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου, λέγοντας ότι προσπάθησε να κάνει “αντιπερισπασμό” με ανήθικο τρόπο στη Βουλή, όταν τον κάλεσε σε “μονομαχία”.

“Μου ζήτησε να μετρήσουμε το ήθος μας. Είπε σε μένα ο οποίος δεν έχω διατελέσει σε κυβερνητική θέση, είμαι στην αντιπολίτευση κι έχω πορεία συγκεκριμένη και καθαρή, τα χέρια μου και το μέτωπο καθαρό. Ηρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβηθεί ο νοικοκύρης. Και είχε και την αξίωση να του απαντήσω και επί της ουσίας στις αθλιότητες αυτές”, σχολίασε.