Τσίπρας: Η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή για την Ευρώπη

“Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη”, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πανεπιστήμιο του Όστιν, στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως εξήγησε, αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος, και αυτή είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. “Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός”, σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως η Ευρωζώνη, μπορεί να ήταν ένα λάθος, όμως υπάρχει, και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες: “Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δε θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη”.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης, και τη δήλωση του Μάρτιν Σουλτς ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικας, κάλεσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απαντήσει στο ερώτημα: “Εάν κάποιος, όπως αναφέρει, πρέπει να αναλάβει την ευθύνη, γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος;”.