CNN: Χρυσή Αυγή, πολιτικό κόμμα ή εγκληματική οργάνωση;

“Υψώνουν τα χέρια τους σε φασιστικό χαιρετισμό, κραδαίνοντας σημαίες σε μία επίδειξη θερμής εθνικής υπερηφάνειας. Είναι μια σκηνή που θυμίζει τη ναζιστική Γερμανία, αλλά αυτοί είναι οι οπαδοί της Χρυσής Αυγής, και βρίσκονται σε ένα πολύ πιο μοντέρνο περιβάλλον: Την Ελλάδα, το λίκνο της δημοκρατίας”.

Με την εισαγωγή αυτή αρχίζει το αναλυτικό ρεπορτάζ του CNN για τη δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, με αφορμή την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για ενδεχόμενο σχηματισμό εγκληματικής οργάνωσης.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η αύξηση της ανεργίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί “κερκόπορτα” για την είσοδο μεταναστών στην Ευρώπη συνετέλεσαν στην αύξηση της επιρροής της Χρυσής Αυγής από το 0,3% στην εξασφάλιση 18 εδρών στο κοινοβούλιο, ενώ σημειώνεται ότι η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής παρέμενε υψηλή ακόμα και όταν οι κατηγορίες για βίαια επεισόδια αυξάνονταν, μέχρι που η δολοφονία του Παύλου Φύσσα προκάλεσε οργή, ενώ οδήγησε σε αστυνομική έρευνα στην παράταξη.

Το ρεπορτάζ κάνει μία αναδρομή στην ιστορία της Χρυσής Αυγής και του ιδρυτή της Νίκου Μιχαλολιάκου, υπογραμμίζοντας τους δεσμούς της με τον ναζισμό, αλλά και τη χούντα των συνταγματαρχών, αν και ο ειδικός στη φασιστική ιδεολογία Μάθιου Φέλντμαν αμφιβάλλει για το αν η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να θεωρηθεί νεοναζιστική οργάνωση, δεδομένου ότι οι καταστροφές που προξένησε στην Ελλάδα η ναζιστική Γερμανία θα αποτελούσαν “ανάθεμα” για ένα εθνικιστικό κίνημα.

Ο Φέλντμαν παρατηρεί επίσης ότι πέρα από κάποιους “ανησυχητικούς παραλληλισμούς” με τη Βαϊμάρη, πολλοί παράγοντες, όπως τα μεγέθη των χωρών, η λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα και η ισχύς των εξτρεμιστικών κομμάτων, είναι διαφορετικά.

“Όσο κακή κι αν ήταν η Μεγάλη Ύφεση, δεν είναι το ίδιο με εκατομμύρια νεκρούς στρατιώτες ανά την Ευρώπη να φωνάζουν από τον τάφο για να δικαιολογηθούν οι θυσίες τους”, αναφέρει χαρακτηριστικά.