Να κλείσει μέτωπα με Σκόπια και Αλβανία η προτεραιότητα Τσίπρα

Να κλείσει μέτωπα με Σκόπια και Αλβανία η προτεραιότητα Τσίπρα

Χωρίς τη στήριξη των άλλων πολιτικών κομμάτων στην επιδίωξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό η κυβέρνηση

«Δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια» ήταν η κεντρική θέση του πρωθυπουργού στο διάγγελμα που έκανε το βράδυ του Σαββάτου, μετά την ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και άλλα εθνικά ζητήματα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν διαδοχικά από τον πρωθυπουργό, ωστόσο η κυβέρνηση δεν εξασφάλισε την πολιτική τους στήριξη προκειμένου να προσέλθει η Ελλάδα με μια ενιαία εθνική γραμμή στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Εν αντιθέσει, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μετά το πολύωρο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που είχε χθες το βράδυ στα Σκόπια εμφανίστηκε αισιόδοξος για κοινή εθνική γραμμή στη χώρα του για το όνομα.

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή» είπε ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμα, τονίζοντας τόσο στις δηλώσεις του, όσο και στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι βλέπει «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κύκλος των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς ολοκληρώθηκε με τη συνάντησή του με τον Βασίλη Λεβέντη, η οποία τέλειωσε λίγο μετά τις 7 το βράδυ.

Πόλεμος δηλώσεων ξέσπασε μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός στον επικεφαλής της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων προκλήθηκε με τη Νέα Δημοκρατία με αφορμή το γεγονός ότι δεν έκαναν δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κατά την έναρξη της συζήτησης, με το Μέγαρο Μαξίμου να εξηγεί ότι ήταν αίτημα της Πειραιώς το οποίο και έγινε αποδεκτό. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν και ο μόνος που έκανε δήλωση μετά το τέλος της συνάντησης.

Έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία με την Αλβανία

«Είμαστε επομένως έτοιμοι για μια στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας που θα επιλύσει τις κρίσιμες διαφορές και θα οδηγεί στην προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής μας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Στο ζήτημα αυτό φαίνεται εξάλλου ότι διαμορφώνεται μια ευρύτερη πολιτική συναίνεση, την οποία δεν μπορώ παρά να καλωσορίσω».

Όσον αφορά το «εξαιρετικά κρίσιμο και δύσκολο θέμα που αφορά τις διαφορές μας με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας» ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τους πολιτικούς αρχηγούς και τους εξήγησε «ότι το 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία της γείτονος υπό τον κο Ζάεφ επιδεικνύει βούληση να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση σε ένα πρόβλημα, το ονοματολογικό αλλά και τα παρακολουθήματα του, που υπονόμευσε τις σχέσεις των δύο χωρών τα τελευταία 25 χρόνια».

Ειδικότερα, τόνισε ότι «η νέα πολιτική ηγεσία έχει ανασκευάσει και αποσύρει σε κάποιο βαθμό την αλυτρωτική ρητορεία των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που εκ των πραγμάτων λειτουργεί καταλυτικά για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων».

«Χαρακτηριστική στο πλαίσιο αυτό ήταν και η κίνηση του κ. Ζάεφ να μετονομάσει τον διεθνή αερολιμένα της πόλης των Σκοπίων, αλλά και την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Σκοπίων, από οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου σε Οδό Φιλίας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Επισήμανε δε, ότι «αυτές οι συμβολικές κινήσεις δεν σημαίνουν βεβαίως ότι το πρόβλημα του αλυτρωτισμού έχει επιλυθεί, καθώς η πολιτική βούληση των γειτόνων μας πρέπει να πάρει και τη μορφή σαφών και συγκεκριμένων δεσμεύσεων στο πλαίσιο των συνομιλιών που διεξάγονται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης του ΟΗΕ».