Στο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί για Νταβός και Σκοπιανό

Στο Μαξίμου οι πολιτικοί αρχηγοί για Νταβός και Σκοπιανό

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε διαδοχικά για τις εξελίξεις Μητσοτάκη, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Θεοδωράκη και Λεβέντη

Για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα ενημέρωσε κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου τους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σήμερα Σάββατο.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας κάνει παραχωρήσεις στους Σκοπιανούς χωρίς ανταλλάγματα

«Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς» επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Τσίπρας δεν ενημέρωσε ποτέ ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε τον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, και αποφασιστικότητα. Οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αντί να φτιάξει ένα ισχυρό μέτωπο επιδόθηκε σε μικροκομματικά παιχνίδια».

«Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η κυβέρνηση προχωρά ήδη σε παραχωρήσεις χωρίς να λάβει συγκεκριμένα ανταλλάγματα για τη χώρα μας» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράλειψη το ότι ο πρωθυπουργός δεν έθεσε ως αναγκαία προϋπόθεση την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, σημειώνοντας πως έτσι εξασθενίζει την εθνική γραμμή.

«Η ΝΔ υπερασπίστηκε τα εθνικά θέματα με υπευθυνότητα, οι Έλληνες δεν εμπιστεύονται τον κ. Τσίπρα να διαπραγματευτεί τίποτα, άλλωστε κάθε φορά που διαπραγματεύτηκε τα αποτελέσματα ήταν τραγικά» συνέχισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το θέμα δεν είναι απλώς θέμα εξωτερικής πολιτικής, αφορά την εθνική μας συνείδηση, την ιστορία μας, την ταυτότητά μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κινηθεί μόνος, ας μην ψάχνει για άλλοθι και συνενόχους» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το πρωί ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό 'Αμυνας και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στο Νταβός και τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας αλλά και εκείνο του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Απάντηση από το γραφείο Τσίπρα: Ο Μητσοτάκης επέλεξε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού

Για ανευθυνότητα και τυχοδιωκτισμό κατηγορεί το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου για το θέμα της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

Γεννηματά: Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών

Σε χαλαρό κλίμα διεξήχθη – τουλάχιστον μπροστά στις κάμερες- η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, στο Μαξίμου για το Σκοπιανό και άλλα εθνικά θέματα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων καθώς και όσα συζήτησε ο κ. Τσίπρας με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε ξανά συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε συζητήσεις χωρίς να έχει επιβεβαιώσει την εθνική γραμμή.

Επανέλαβε οτι η διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση και επισήμανε ότι η λύση δε μπορεί να αφορά μόνο το όνομα αλλά και νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για τον αλυτρωτισμό.

Στη συζήτησή τους μπροστά στις κάμερες, ο κ. Τσίπρας ρωτούσε την κ. Γεννηματά για τα παιδιά της κι εκείνη του έλεγε τις ηλικίες τους και τι τάξη πηγαίνουν. «Μεγάλωσαν πια,  παρακολουθούν τις εξελίξεις» σχολίασε η κα Γεννηματά με τον πρωθυπουργό να απαντά «εδώ παρακολουθούν τα δικά μου, που είναι περίπου 7,5» και να της εύχεται να τα χαίρεται.

Οι δυο αρχηγοί είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία η κα Γεννηματά  κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως κάνει μυστική διπλωματία.

Θεοδωράκης: Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το Ποτάμι έχει μια κρυστάλλινη θέση επί του θέματος.

Εδώ που φτάσαμε πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κερδίζουμε από μια λύση που να αντιμετωπίζει τον αλυτρωτισμό, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως ο κ. Τσίπρας φέρνει πολύ αργά αυτή τη συζήτηση.

Να πάμε σε μια σύνθετη ονομασία που θα είναι μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την Βόρεια και Άνω Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνοντας ωστόσο ότι κύριο θέμα παραμένουν οι διατάξεις του συντάγματος.

Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν διαφορετικές γραμμές στη κυβέρνηση ανέφερε και χαρακτήρισε γελοίο και επικίνδυνο ο υπουργός Αμύνης να διαφοροποιείται διότι δίνει αφορμή για διάφορες ακραίες διαδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Το Ποτάμι είναι ενάντια σε όλα αυτά, τόνισε, ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Κουτσούμπας: Στις αλλαγές στο σύνταγμα τις ΠΓΔΜ επέμεινε ο ΓΓ του ΚΚΕ 

Το ζήτημα του αλυτρωτισμού αλλά και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σύνταγμα της ΠΓΔΜ επέμεινε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» σχολίασε ο κ. Κουτσούμπας σχετικά με το χρόνο που επέλεξε ο πρωθυπουργός να κάνει την ενημέρωση στους πολιτικούς αρχηγούς. Ο γγ του ΚΚΕ σχολίασε ότι προσέρχεται «με μικρό καλάθι» στη συνάντηση ως προς τις προσδοκίες επίλυσης του Μακεδονικού ενώ τόνισε πως «είναι καλό να αναπτύσσονται οι διακρατικές σχέσεις αλλά από την άλλη δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί και δεν χρειάζεται η ανάδειξη δεύτερων ζητημάτων ως κύρια». «Προέχει να λυθούν ζητήματα αλυτρωτισμού και μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας» πρόσθεσε.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις εξελίξεις με τις γειτονικές χώρες, τα δυτικά Βαλκάνια, την πολιτική του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» στην περιοχή. «Οποιαδήποτε ονομασία και ονοματολογία δεν είναι απλά βαφτίσια, ούτε το κυρίαρχο πρόβλημα. Κυρίαρχο πρόβλημα είναι ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ. Ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζεται επαγρύπνιση των πολιτικών κομμάτων και ηγεσιών και από τον ελληνικό λαό».

Ερωτηθείς για τη στάση των ΑΝΕΛ, ο κ. Κουτσούμπας σχολίασε ότι «ο κ. Καμμένος έχει τη δική του άποψη, το τι θα κάνει δεν το ξέρει ούτε ο κ. πρωθυπουργός».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη από τον κ. Κουτσούμπα καθώς καθυστέρησε να τελειώσει η συνάντηση με την Φώφη Γεννηματά, που προηγήθηκε.

Λεβέντης: Δε με άκουσε ο Τσίπρας για συναίνεση με μια μεγάλη κυβέρνηση και τώρα σηκώνει μόνος του το σταυρό

Εξερχόμενος ο κ. Λεβέντης μετά από 2 ώρες περίπου δήλωσε πως «είχα ζητήσει συναίνεση και μια μεγάλη κυβέρνηση γιατί θα την χρειαζόμασταν. Δεν με άκουσε ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης και τώρα ο Τσίπρας σηκώνει μόνος του τον σταυρό για θέμα που δεν φταίει. Του είπα ότι αντί να ξεκινάμε την διαπραγμάτευση δίνοντας σύνθετη ονομασία πρέπει πρώτα να ζητήσουμε ανταλλάγματα και να πάρει η άλλη πλευρά την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και να μην παραιτηθούμε από το όνομα».

«Η τακτική της γειτονικής χώρας με τα αλυτρωτικά προσβάλει την Ελλάδα.

Η θέση μου είναι να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και αν γίνει έτσι, είπα στον πρωθυπουργό, όλος ο λαός θα είναι μαζί του και πρώτος εγώ.

Ο πρωθυπουργός μου είπε ότι στο Βουκουρέστι το 2008 ο Καραμανλής διαπραγματευόταν το όνομα «Macedonia Skopje» . Οι σκοπιανοί το θέτουν αυτό ως πήχη και ξεκινούν από εκεί . Εγώ και με το «Nova Makedonija» είμαι σφόδρα αντίθετος .Η Μακεδονία δεν είναι κανενός, είναι Ελλάδα και σ΄ αυτό δεν χωρούν εκπτώσεις . Είπα στον πρωθυπουργό να μην κουβαλήσει αυτό το στίγμα».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό για το θέμα του ονόματος χαρακτήρισε το θέμα της μετακίνησης βουλευτών αισχρό φαινόμενο. Όποιος προδίδει την εντολή του λαού έχει συνέπειες, ανέφερε ο κ.Λεβέντης.