Η ΠΓΔΜ αλλάζει όνομα στο αεροδρόμιο και τις μεγάλες λεωφόρους της

Η ΠΓΔΜ αλλάζει όνομα στο αεροδρόμιο και τις μεγάλες λεωφόρους της

Ζάεφ: Συμπολίτες μου η λύση (στο ονοματολογικό) είναι ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλλαγή στο όνομα του διεθνούς αεροδρομίου, όσο και στις μεγάλες, εθνικές λεωφόρους της χώρας του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή τους στο Νταβός. «Για να δείξουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι να βρούμε λύση ανακοινώνω ότι η χώρα μου θα αλλάξει το όνομα στο αεροδρόμιο και τις μεγάλες λεωφόρους… Η δράση μας δείχνει την καλή μας πίστη, αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις απέναντι στους γείτονές μας» ήταν η δήλωση του κ. Ζάεφ.

Όπως γνωστοποίησε ο Ζόραν Ζάεφ ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί σε αυτοκινητόδρομο «Φιλίας». Το αεροδρόμιο των Σκοπίων και ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος της ΠΓΔΜ μετονομάστηκαν σε «Μέγας Αλέξανδρος» από την τότε κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Απευθυνόμενος προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ – κυρίως- ο κ. Ζάεφ είπε «αξιότιμοι συμπολίτες μου» η λύση στο θέμα της ονομασίας της χώρας είναι «ζωτικής σημασίας για την προοπτική μας ως προς την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η πλειοψηφία των πολιτών και στις δυο χώρες θέλουν να έχουν κοντινές και φιλικές σχέσεις» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «θέλουμε να είμαστε εταίροι με την Ελλάδα τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη εποχή που ζούμε».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι πρώτα πρέπει να καταπολεμηθεί ο αλυτρωτισμός σε όλες του τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα μείνει ανοιχτό παράθυρο για να δημιουργηθούν εκ νέου στο μέλλον παρόμοιες προκλήσεις. Ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προωθήσει διαδικασίες που έχει αναστείλει, όπως η ψήφιση από τη Βουλή της εισόδου της ΠΓΔΜ στη δεύτερη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ανέφερε ακόμα πως είναι σαφές ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, και τόνισε πως αντάλλαξε ιδέες με τον Σκοπιανό ομόλογό του και συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Μιλώντας για τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Ζάεφ είπε πως Αθήνα και Σκόπια «έχουμε το πολιτικό κουράγιο να βρούμε μια λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια». «Έχουμε καταδείξει στο παρελθόν, όταν και οι δυο χώρες αντιμετώπιζαν σοβαρές προκλήσεις ότι μπορούμε να δουλέψουμε από κοινού» πρόσθεσε.

Τόνισε πάντως πως «η τελική λύση πρέπει  να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες. Να φροντίσουμε τα συμφέροντα και των δυο».

«Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» κατέληξε ο κ. Ζάεφ και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

«Είμαστε δεσμευμένοι να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών μας με απώτερο σκοπό να συμβάλλουμε στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των πολιτών των χωρών μας» είπε ακόμη τονίζοντας πως «βρισκόμαστε σε μια διαδικασία σε όλη την περιοχή και είμαστε σε μια στιγμή που μπορούμε να κατακτήσουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να φτιάξουμε μια γειτονιά ευημερούσα σε όλα τα Βαλκάνια».

Σε Αθήνα και Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς στο τέλος του μήνα

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.

1
σχόλιο
  1. avatar βασ. Σταυρινουδης

    Αν τοσο πολύ επιθυμουν να ονομάζονται ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ να προσαρτιστουν στην ελλαδα και πολύ τους ειναικαι μεγαλη χαρη ειναι

Παρακαλούμε περιμένετε ...