Τσίπρας: Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία έναντι όλων

Τσίπρας: Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σύνθετη ονομασία έναντι όλων

Αλλάζει το όνομα του αεροδρομίου της σε ένδειξη καλής θέλησης η γειτονική χώρα - Σε Αθήνα και Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς στις 30 και 31 Ιανουαρίου

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7.30 το απόγευμα η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, η οποία κράτησε πάνω από τρεις ώρες.

Σε δήλωσή του μετά το πέρας της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα κατά των εθνικισμών, από τους οποίους οι δύο χώρες έχουν υποφέρει, όπως είπε, και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων και να πάει μπροστά η περιοχή. Διαβεβαίωσε ακόμα ότι και οι δύο πλευρές επιθυμούν να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές διαφορές τους με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Όπως τόνισε, οι δύο πλευρές δεν θέλουν να λύσουν απλά το θέμα της ονομασίας, «αλλά θέλουμε τις σχέσεις μας σε γερά θεμέλια, θεμέλια αλληλοσεβασμού και καλής γειτονίας». Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρώτα πρέπει να καταπολεμηθεί ο αλυτρωτισμός σε όλες του τις μορφές, με εγγυήσεις ότι δεν θα μείνει ανοιχτό παράθυρο για να δημιουργηθούν εκ νέου στο μέλλον παρόμοιες προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Ζόραν Ζάεφ τον ενημέρωσε πως είναι διατεθειμένος να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες άμεσα προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ ο ίδιος του ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προωθήσει διαδικασίες που έχει αναστείλει, όπως η ψήφιση από τη Βουλή της εισόδου της ΠΓΔΜ στη δεύτερη φάση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανέφερε ακόμα πως είναι σαφές ότι πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε μία σύνθετη ονομασία έναντι όλων, και τόνισε πως αντάλλαξε ιδέες με τον Σκοπιανό ομόλογό του και συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι, σε ένδειξη καλής θέλησης, η γειτονική χώρα θα μετονομάσει το αεροδρόμιό της και σε λεωφόρους που φέρουν το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Θέλουμε να είμαστε εταίροι με την Ελλάδα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο ΝΑΤΟ, και για αυτό έχουμε αποφασίσει να λύσουμε από κοινού τα προβλήματα του παρελθόντος», ανέφερε ακόμα ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας: «Έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να δουλέψουμε μαζί. Έχουμε κοινό πολιτικό όραμα και το κουράγιο για να λύσουμε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια. Η τελική λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και από τις δύο χώρες. Η λύση πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψη της την εθνική αξιοπρέπεια των χωρών μας».

«Οι δράσεις μας δείχνει την καλή μας πίστη. Αυτό καταδεικνύει το γεγονός ότι δεν έχουμε αλυτρωτικές βλέψεις εις βάρος του γείτονα μας», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ. «Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι υπό τη διαδικασία υπό τον ΟΗΕ και τον κ. Νίμιτς» προσέθεσε ο κ. Ζάεφ και σημείωσε πως «οι υπουργοί Εξωτερικών θα είναι υπεύθυνοι για τη διαδικασία και για όλες τις διαπραγματεύσεις, υπό τη δική μας επίβλεψη».

Σημειώνεται ότι μετά από περίπου δύο ώρες που διήρκεσε η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, στη συνάντηση μπήκαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Σε Αθήνα και Σκόπια ο Νίμιτς

Εν τω μεταξύ, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα επισκεφτεί την Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εξάλλου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα ταξιδέψει στα Σκόπια στις 31 Ιανουαρίου, ενώ την 1η Φεβρουαρίου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της ΠΓΔΜ σχετικά με τη δέσμη ιδεών που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα.