Ηχηρές παρεμβάσεις από «Πλατφόρμα 2010» και «53+» στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Ηχηρές παρεμβάσεις από «Πλατφόρμα 2010» και «53+» στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Κάθε απόφαση της κυβέρνησης οφείλει να είναι συλλογική, υποστηρίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας των 53+

Ηχηρές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ η «Πλατφόρμα 2010» και η πρωτοβουλία των «53+», αλλά και ο Νίκος Φίλης, θέτοντας ζητήματα λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά και παίρνοντας θέση σε ό,τι αφορά σημαντικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής.

«53+»: Κάθε απόφαση της κυβέρνησης οφείλει να είναι συλλογική

«Χρειάζεται μια επανεκκίνηση με ουσιαστική, ειλικρινή και βαθιά συζήτηση στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Επανεκκίνηση που βασίζεται στις βασικές μας δεσμεύσεις για ανατροπές και όχι για συντήρηση του φαύλου κύκλου, που συνεχίζονταν για δεκαετίες».

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, η πρωτοβουλία μελών ΣΥΡΙΖΑ «53+» στο κείμενο που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάθε απόφαση της κυβέρνησης» -αναφέρουν οι «53+»- οφείλει να είναι συλλογική και σε άμεση σύνδεση με το κόμμα και την Κοινοβουλευτική Ομάδα», και προσθέτουν πως «είναι σημαντικό να πορευόμαστε με βάση ότι οι ρήξεις και οι συμβιβασμοί που θα επιλέξουμε, θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και όχι ευκαιριακών σχεδιασμών», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφερόμενοι στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, οι «53+» αναφέρουν ότι αποτελεί ασφαλώς μια κρίσιμη καμπή, «αλλά δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση οικονομικής πολιτικής, ενώ η παράλογη επιτροπεία έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώρια για πανηγυρισμούς».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, οι «53+» ζητούν την κατάργηση της κράτησης για όλο το προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό, εκτός από τις περιπτώσεις που έχουν αποδεδειγμένα παραβατική συμπεριφορά.

Πλατφόρμα 2010: Να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη μέρα

Η ελληνική κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούνται να σχεδιάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα», και το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2019-2023, αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κείμενο που κατέθεσε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, η «Πλατφόρμα 2010».

Στο κείμενο που αποτελείται από 10 σημεία αναφέρουν επίσης ότι μετά τον Αύγουστο του 2018, η Ελλάδα θα είναι εκτός μνημονίων αλλά και υπό την εποπτεία των ευρωπαϊκών κανόνων, ωστόσο ο βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής μεγαλώνει σημαντικά και πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με σοβαρότητα και αναπτυξιακό σχέδιο.

«Η χώρα χρειάζεται ουσιαστικό πολιτικό διάλογο και προγραμματική αντιπαράθεση για το πώς θα οικοδομήσουμε την μεταμνημονιακή Ελλάδα, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε συμφέρον να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, κόντρα στην καταστροφολογία και τον μηδενισμό», σημειώνουν τα μέλη της Κ.Ε., Δ. Δημητριάδης, Ρ. Δούρου, Κ. Ζαχαριάδης, Α. Μανταδάκης, Γ. Μπαλάφας, Δ. Παπαδημούλης και Α. Χριστόπουλος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν, αποτελεί τον βασικό κορμό του αριστερού προοδευτικού και κεντροαριστερού χώρου στην Ελλάδα και αυτό έχει γίνει απολύτως αντιληπτό στην Ευρώπη και αργά ή γρήγορα θα γίνει και στη χώρα μας. «Η κεντροαριστερά στην Ελλάδα δε μπορεί να είναι και να συμπεριφέρεται ως αντιαριστερά σε πλήρη αναντιστοιχία με την στάση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελληνική κυβέρνηση», επισημαίνουν.

Αποτιμώντας τέλος την τριετή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, η «Πλατφόρμα 2010» αναφέρει ότι «κατ' αρχήν σπάσαμε ταμπού και παγιωμένα στερεότυπα που ήθελαν την Αριστερά ανίκανη να κυβερνήσει. Πρόκειται για μια τομή στην ιστορία της χώρας και παρά τον αναγκαστικό συμβιβασμό και τους ασφυκτικούς οικονομικούς περιορισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να αναστρέψει την κατάρρευση σε κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους και να καταστήσει εφικτή την αποκλιμάκωση της ανεργίας».

«Χρειαζόμαστε», καταλήγει το κείμενο, «ένα ΣΥΡΙΖΑ μαζικότερο με ισχυρούς δεσμους με την κοινωνία και ανοικτά ρεύματα ιδεών που υπηρετούν το δημιουργικό διάλογο στο πλαίσιο του ενιαίου κόμματος».

Θέμα πλειστηριασμών έθεσε ο Φίλης

«Η έξοδος από τη σκληρή μνημονιακή επιτήρηση πρέπει να γίνει με όρους βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη». Αυτό σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτής Α' Αθηνών Νίκος Φίλης, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Έθεσε, ειδικότερα, θέμα πλειστηριασμών, ζητώντας τη νομοθετική προστασία της Α' κατοικίας, και εν γένει πλειστηριασμών λαϊκών στρωμάτων για χρέη προς το Δημόσιο. Ακόμη πρότεινε να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ζήτησε να μελετηθεί το θέμα των πλεονασμάτων 3,5%, αφού, όπως είπε, δεν μπορούν να εφαρμοστούν για μια 5ετία. Πρότεινε δε, να εξετασθεί το ενδεχόμενο να μην μειωθούν οι συντάξεις το 2019.

«Η επίλυση του Μακεδονικού θα ενδυναμώσει το διεθνές κύρος της χώρας», υποστήριξε ο κ. Φίλης και τούτο γιατί, όπως συνέχισε, θα ενισχύσει την προσπάθεια εξόδου από την οικονομική κρίση, καθώς θα προωθήσει τη δυνατότητα βαλκανικής συνανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον Ν. Φίλη, τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν περιοχή σταθερότητας σε μια Ευρώπη που εμφανίζει τάσεις αποδιοργάνωσης.

Για το χώρο των media ανέφερε ότι χάθηκαν τρία χρόνια, ωστόσο, αναγνώρισε, τώρα υπάρχουν νέες δυνατότητες με το διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη. Αναφορικά με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ζήτησε από την κυβέρνηση να αναζητηθούν τρόποι για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων, με δεδομένο ότι ο σταθμός είχε 50 εκατ. ευρώ έσοδα στα ταμεία του.