Σπίρτζης: Ούτε σαν σκέψη δεν υπάρχει να αλλάξουν οι πινακίδες των ΙΧ

Σπίρτζης: Ούτε σαν σκέψη δεν υπάρχει να αλλάξουν οι πινακίδες των ΙΧ

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

«Όχι βέβαια, ούτε σκέψη δεν υπάρχει», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης αναφορικά με τον θέμα της αλλαγής πινακίδων στα ΙΧ αυτοκίνητα λόγω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων. Το νέο αναλογικό ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων δεν σχετίζεται με αλλαγή πινακίδων, εξήγησε.

«Δηλαδή πραγματικά όσοι κάνουν ρεπορτάζ είναι καλό κάποια στιγμή να σκέφτονται κιόλας. Όταν έχουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα διοδίων είναι δυνατόν να αλλάξουμε τις πινακίδες για να το εφαρμόσουμε; Δηλαδή όταν ταξιδεύει κάποιος στο εξωτερικό του αλλάζουν πινακίδες που υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα;», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Και εξήγησε: «Δεν υπάρχει καμία σχέση του ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος διοδίων με την αλλαγή πινακίδων. Οι πινακίδες είναι κάτι άλλο. Υπάρχουν εισηγήσεις και διαφορετικές εκδοχές εάν κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει η φιλοσοφία για τις πινακίδες, όχι οι πινακίδες. Αν δηλαδή δεν πρέπει η πινακίδα να ακολουθεί το αυτοκίνητο, αλλά τον οδηγό, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση αλλαγή πινακίδων, ειδικά για να εφαρμοστεί το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα».

Ο κ. Σπίρτζης σημείωσε πως στο μέλλον θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο οι πινακίδες να συνδεθούν με τον εκάστοτε οδηγό, και όχι με το αυτοκίνητο-μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είναι προς το παρόν στα σχέδια του υπουργείου.

«Ούτε ένα στο εκατομμύριο δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο. Το σύστημα θα προσαρμοστεί στον πινακίδες όχι οι πινακίδες στο σύστημα», δήλωνε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θάνος Βούρδας.

Νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι πινακίδες θα έπρεπε να αλλάξουν εν όψει του νέου ηλεκτρονικού συστήματος, γιατί σε πολλά αυτοκίνητα είναι φθαρμένες και είναι δυσανάγνωστες.