Ονομασία για όλες τις χρήσεις στο Σκοπιανό προανήγγειλε ο Κοτζιάς

Ονομασία για όλες τις χρήσεις στο Σκοπιανό προανήγγειλε ο Κοτζιάς

«Σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις» που παραπέμπει στη συμφωνία του Βουκουρεστίου

Μια σύνθετη και ενιαία ονομασία για όλες τις χρήσεις, προανήγγειλε για το ονοματολογικό θέμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, παραπέμποντας στη συμφωνία του Βουκουρεστίου.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε σε συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

«Η χρονιά θα είναι χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες και που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε ορθές και παραγωγικές λύσει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, μετά από την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και όπου συζητήθηκε και το ζήτημα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ, με τη συμμετοχή των: Ν Κοτζιά, Π. Καμμένου, Γ. Δραγασάκη, Δ. Τζανακόπουλου, Αλ. Φλαμπουράρη, Χρ. Βερναρδάκη.

Επ' αυτού του θέματος, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «όσον αφορά στη FYROM αφορούσε περισσότερο το ονοματολογικό», για να τονίσει ότι «στο ονοματολογικό η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλλει η Ελλάδα ως και στο Βουκουρέστι». Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, στις δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ως προς το θέμα των Σκοπίων.

Επί τάπητος ζητήματα για όλα τα Βαλκάνια

«Κουβεντάσαμε», είπε ο κ. Κοτζιάς, για τα ζητήματα των Βαλκανίων. «Για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην καλύτερη ευμάρεια και την παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων». Προσέθεσε ότι συζήτησαν ειδικότερα τα θέματα που σχετίζονται με την Αλβανία και τη FYROM.

Όσον αφορά στην Αλβανία, είπε, «κουβεντιάσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες».

Σημείωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησης τη χώρα ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».

Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος και αν υπάρχει καλό κλίμα, απάντησε «πάντα είμαι αισιόδοξος».

Ραγδαίες εξελίξεις για Αθήνα και Σκόπια μέσω Νέας Υόρκης

Ξεκινά νέος γύρος επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα από τη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα ο τηλεοπτικός σταθμός «Kanal 5» μετέδωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει συνάντηση στη Νέα Υόρκη του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι.

Να σημειωθεί ότι ο γγ του ΟΗΕ μετά την πρόσφατη συνάντησή του στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών μίλησε για βελτιωμένο κλίμα, ενώ είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για λύση εντός του 2018.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο Μάθιου Νίμιτς θα καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα.

«Τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί», είχε πει τότε μεταξύ άλλων ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας.