Ραγδαίες εξελίξεις για Αθήνα και Σκόπια μέσω Νέας Υόρκης

Ραγδαίες εξελίξεις για Αθήνα και Σκόπια μέσω Νέας Υόρκης

Στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει η πρώτη συνάντηση

Ξεκινά νέος γύρος επαφών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν μέσα από τη γειτονική χώρα.

Συγκεκριμένα ο τηλεοπτικός σταθμός «Kanal 5» μετέδωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει συνάντηση στη Νέα Υόρκη του προσωπικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της πΓΔΜ, Πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι.

Να σημειωθεί ότι ο γγ του ΟΗΕ μετά την πρόσφατη συνάντησή του στις 12 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών μίλησε για βελτιωμένο κλίμα, ενώ είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξος για λύση εντός του 2018.

Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες αν ο Μάθιου Νίμιτς θα καταθέσει μια συγκεκριμένη πρόταση για το όνομα.

«Τον επόμενο χρόνο το θέμα μπορεί και πρέπει να επιλυθεί», είχε πει τότε μεταξύ άλλων ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας.

Την πεποίθηση ότι έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εντός του 2018 να υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο Euronews.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο ταλαιπωρεί την Ελλάδα αλλά και την γειτονική χώρα εδώ και 25 περίπου Πλέον, νομίζω ότι εντός του 2018 έχουν διαμορφωθεί κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο πλαίσιο της σύνθετης ονομασίας, καθώς και η γειτονική χώρα έχει υποχωρήσει από κάποιες ακραίες θέσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει στο παρελθόν, και από την ελληνική πλευρά υπάρχει η βούληση, η διάθεση να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος, καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος σε μία περιοχή η οποία είναι ευρύτερα αποσταθεροποιημένη, να μην αφαιρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα γίνεται» δήλωσε ο κ. Τζανακοπουλος και σημείωσε: «Η εκτίμηση μου είναι ότι πράγματι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας εντός του 2018 και ο δικός μας σκοπός είναι και στο εσωτερικό της χώρας μας να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος».

Σε ερώτηση για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «η τοποθέτηση του κ. Καμμένου σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εξεύρεση μίας λύσης, καθώς τήρησε μια πολύ υπεύθυνη στάση, λέγοντας το εξής: ότι παρά το γεγονός ότι έχει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο, δεν έχει τη διάθεση να πυροδοτήσει μία κυβερνητική πολιτική κρίση, αλλά αντιθέτως θέτει ως όρο, ακριβώς αυτό που σας έλεγα εγώ προηγουμένως, την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος. Εφόσον αυτή βρεθεί, ο κ. Καμμένος είπε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση σε ό,τι αφορά την επίλυση του ζητήματος».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα σύγκλησης των πολιτικών αρχηγών, ο υπουργός Επικράτειας σημείωσε πως αυτό το οποίο προέχει είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν με ευθύτητα σε σχέση με την πολιτική τους θέση επί του συγκεκριμένου.