Μονομαχία με άρωμα ΠΑΣΟΚ και ταραχή στο Ποτάμι από την κάλπη της Κεντροαριστεράς

Μονομαχία με άρωμα ΠΑΣΟΚ και ταραχή στο Ποτάμι από την κάλπη της Κεντροαριστεράς

Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης οι δυο υποψήφιοι για την ηγεσία του νέου φορέα

Εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και τα υπάρχοντα κόμματα που θέλουν να μπουν κάτω από την ευρύτερη ομπρέλα του νέου φορέα φέρνει η χθεσινή κάλπη για την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Κεντροαριστεράς.

Τα χθεσινά αποτελέσματα φέρνουν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, και τον νυν ευρωβουλευτή της Ελιάς, και πρώην Γραμματέα του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, σε μονομαχία στο δεύτερο γύρο.

Κατά το χθεσινό α’ γύρο συμμετείχαν στη διαδικασία 210.000 ψηφοφόροι.  Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης η υπόθεση της Κεντροαριστεράς έχει το χρώμα του ΠΑΣΟΚ, με τους δυο υποψήφιους που περνούν στο β’ γύρο να είναι από την πολιτική μήτρα του ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη μεριά ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκαναν χαμηλές πτήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον καθηγητή Ν. Αλιβιζάτο, σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του νέου προοδευτικού φορέα είναι τα εξής:

Επί του 94,3% των ψηφισάντων (198.957 επί 210.505 συνολικά):

Φ. Γεννηματά: 81.210 - 41,20%

Ν. Ανδρουλάκης 48.210 - 24,85%

Γ. Καμίνης 27.151 - 13,78%

Στ. Θεοδωράκης 21.254 - 10,78%

Γ .Μανιάτης 8.8892 - 4,51%

Γ. Ραγκούσης 4.782 - 3,43%

Κ. Γάτσιος 3.374 - 1,71%

Α. Πόντας 1067 - 0,54%

Δ. Τζιώτης 386 - 0,20%.

Στη δήλωσή της για τα αποτελέσματα, η κ. Γεννηματά είπε «οι 212.000 Ελληνίδες και Έλληνες είναι συνιδρυτές στην μεγάλη Κεντροαριστερά. Έδωσαν εντολή ενότητας και αλλαγής. Δικαίωσαν την πρωτοβουλία μας. Έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της κυβέρνησης και αντίδρασης στην συντήρηση και τη λιτότητα».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης με ανακοίνωση του λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα ευχαρίστησε τον κόσμο για τη μεγάλη συμμετοχή και προκήρυξε την έναρξη της μάχης του δεύτερου γύρου ζητώντας «ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα».

Εξελίξεις στο Ποτάμι από την ήττα Θεοδωράκη

Αναβρασμός επικρατεί στο Ποτάμι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα που έβγαλε η κάλπη της Κεντροαριστεράς. Στελέχη ζητούν αυτόνομη πορεία του Ποταμιού και έκτακτο συνέδριο  λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης του α' γύρου για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Τη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του κόμματος, ζητούν με κείμενό τους, που συνυπογράφουν, 59 στελέχη του Ποταμιού, τα οποία διαφώνησαν με τις επιλογές του Σταύρου Θεοδωράκη, θέτοντας θέμα ηγεσίας.

Στο κείμενό τους υπό τον τίτλο «Αυτόνομη πορεία του Ποταμιού - Συνέδριο τώρα» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι είχαν εκφράσει την αντίρρησή τους, θεωρώντας το εγχείρημα θνησιγενή προσπάθεια ανακύκλωσης του παλιού πολιτικού συστήματος.

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης με μια καθαρά προσωπική του απόφαση έθεσε υποψηφιότητα για αρχηγός του Νέου Φορέα. Δεν σταμάτησε σε αυτό, εντελώς αυθαίρετα και αντικαταστατικά, προδιέγραψε την αναστολή λειτουργίας του Ποταμιού και την απορρόφηση του από αυτό που μέχρι τώρα πολεμούσε» επισημαίνουν και σημειώνουν ότι «δεν μπορεί να γίνει θυσία για τον εξαγνισμό του παλιού πολιτικού συστήματος. Την τύχη του πρέπει να αποφασίσουν όλα τα μέλη του, ανεξάρτητα από προσωπικές συμφωνίες που έγιναν πίσω από κλειστές πόρτες».

Οι υπογράφοντες δηλώνουν ότι συνεχίζουν και μένουν πιστοί στο ταξίδι του Ποταμιού που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2014.