Εκλογές στην κεντροαριστερά με Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη σε ανταγωνιστικό 2ο γύρο

Εκλογές στην κεντροαριστερά με Φώφη Γεννηματά και Νίκο Ανδρουλάκη σε ανταγωνιστικό 2ο γύρο

Καμίνης και Θεοδωράκης έκαναν χαμηλές πτήσεις

Περισσότεροι από 210.000 πολίτες συμμετείχαν στη διαδικασία ανάδειξης του νέου επικεφαλής της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη και η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο νυν ευρωβουλευτής της Ελιάς, και πρώην Γραμματέας του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησαν στη μάχη της κάλπης.

Όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης η υπόθεση της κεντροαριστεράς έχει το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι δύο στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη μεριά ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκαναν χαμηλές πτήσεις.

Η Φώφη Γεννηματά που έκοψε το νήμα της πρώτης Κυριακής τόνισε πως οι 212.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες «έστειλαν μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης και αντίδρασης στη συντήρηση και τη λιτότητα».

Επίσης, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης με ανακοίνωση του λίγο μετά τις 2 τα ξημερώματα ευχαρίστησε τον κόσμο για τη μεγάλη συμμετοχή και προκήρυξε την έναρξη της μάχης του δεύτερου γύρου ζητώντας «ισχυρή εντολή ανανέωσης και αλλαγής γενιάς, για την επόμενη μέρα».

«Ο αγώνας συνεχίζεται για να αλλάξουμε τη χώρα» δήλωσε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης συγχαίροντας παράλληλα την κυρία Φώφη Γεννηματά για την νίκη της αλλά και εκφράζοντας την ελπίδα του -όπως ανέφερε- να αξιοποιήσει την ευρύτατη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία.

Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη έδωσε και ο κ. Γιώργος Καμίνης σπεύδοντας παράλληλα να υπογραμμίσει πως «θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί».

Για «άξια νίκη» της κυρίας Φώφης Γεννηματά και για επιτυχία του κ. Νίκου Ανδρουλάκη να περάσει στον δεύτερο γύρο κάνει λόγο ο κ. Γιάννης Μανιάτης σε ανακοίνωσή του για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης στην κεντροαριστερά.

«Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση» δήλωσε ο κ. Γιάννης Ραγκούσης.

Τα αποτελέσματα της χθεσινής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της κεντροαριστεράς στη 01.00 ανακοινώθηκαν από το γραφείο του καθηγητή Ν.Κ. Αλιβιζάτου. Σύμφωνα με τη -συνεχιζόμενη- καταμέτρηση, έχουν ως ακολούθως:

Επί 166.782 ψηφισάντων σε σύνολο 210.505 στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πέραν των λευκών και των ακύρων, έλαβαν:

  • Φώφη Γεννηματά 70.679 (42,76%),
  • Νίκος Ανδρουλάκης 41.955 (25,38%),
  • Γιώργος Καμίνης 22.226 (13,45%),
  • Σταύρος Θεοδωράκης 5.603 (9,44%),
  • Γιάννης Μανιάτης 6.979 (4,22%),
  • Γιάννης Ραγκούσης 3.954 (2,39%),
  • Κων/ος Γάτσιος 2.691 (1,63%),
  • Απόστολος Πόντας 890 (0,54%),
  • Δημήτρης Τζιώτης 317 (0,19%)

Ποια είναι η Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 17 Νοεμβρίου του 1964, οπότε την Παρασκευή έχει γενέθλια. Είναι κόρη του Γιώργου Γεννηματά.

Σπούδασε στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου αποφοίτησε το 1987 και στη συνέχεια δούλεψε ως στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας.

Είναι παντρεμένη με τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη και μητέρα 3 παιδιών της Αιμιλίας, του Γιώργου και της Κατερίνας.

Από τα φοιτητικά χρόνια υπήρξε ενεργά πολιτικοποιημένη στην ΠΑΣΠ ενώ παράλληλα ανέπτυξε πολλές δράσεις στην Ένωση Γυναικών Ελλάδας.

Το 1996, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της, ανέλαβε την προεδρία του Ομίλου «Γιώργος Γεννηματάς».

Το 2000 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ και έναν χρόνο αργότερα στο 6ο συνέδριο του Κινήματος εκλέχθηκε στην Κεντρική Επιτροπή και ανέλαβα Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ.

Τον Οκτώβριο του 2002 κλήθηκε να εγκαταλείψει τη βουλευτική έδρα και να δώσει την δύσκολη μάχη για Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιά.

Μετά τις εθνικές εκλογές του 2009 διετέλεσαε Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και στη συνέχεια Αναπληρώτρια Υπουργός Εσωτερικών και μέχρι και το 2012 .

Τον Μάρτιο του 2012 κλήθηκα να βοηθήσει ως Εκπρόσωπος Τύπου τουΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιανουάριο του 2015 διετέλεσε Αναπληρώτρια Υπουργός Εθνικής Άμυνας και στις εθνικές εκλογές του 2015 εκλέχθηκε βουλευτής Β’ Αθήνας.

Στις 14 Ιουνίου του 2015 σε ανοιχτή διαδικασία εκλογής από τη βάση, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ την εξέλεξαν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με μεγάλη πλειοψηφία. Αμέσως μετά ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκροτήσει μαζί με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ).

Ποιος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου 1979. Είναι 38 ετών και γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Έχει ένα κοινό με τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι και αυτός Πολιτικός Μηχανικός.

Συγκεκριμένα, είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος διπλώματος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Επίσης, είναι υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών.

Παράλληλα διαχειρίζεται μια μικρή τουριστική μονάδα. Δεν έχει σχέση συγγένειας με τον Μίμη Ανδρουλάκη.

Η πολιτική του δράση ξεκινάει από τη δεκαετία του 1990 και από την ΠΑΣΠ.

Tο 2006, εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, ενώ το 2008, εκλέγεται για πρώτη φορά στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Το 2013, επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου επανεκλέγεται στη Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία τον εκλέγει στην θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ

Το Μάιο του 2014, εκλέγεται Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, στο ψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Συμμετέχει στην ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.