Την κολοκυθιά παίζουν Βενιζέλος και Διώτης

Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή ζητά ο Ε. Βενιζέλος να πάει η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, και άφησε σαφείς αιχμές τόσο κατά του Ι. Διώτη όσο και του προκατόχου του Γ. Παπακωνσταντίνου για το θέμα.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως ως υπουργός Οικονομικών είχε δώσει ρητή εντολή κάθε εβδομάδα να κινούνται όλες οι υποθέσεις φοροδιαφυγής, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν είχε δώσει εντολή στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ να αξιοποιήσει το περιεχόμενο από το "φλασάκι".

Επιπλέον, ερωτηθείς εάν μετά τη γνωστοποίηση περί ύπαρξης της λίστας Λαγκάρντ κάλεσε τον κ. Διώτη προκειμένου να τον ρωτήσει τι συμβαίνει με αυτή τη λίστα, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι ως υπουργός Οικονομικών είχε πολλές προτεραιότητες εκ των οποίων και εκείνη για τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Είπε πως ρώτησε “άπειρες φορές” τον κ. Διώτη και όλες τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου αν προχωρούν τα καθήκοντά τους και τόνισε ότι δεν είναι δουλειά του υπουργού να αξιολογεί πληροφορίες και στοιχεία, αλλά να δίνει πολιτικές κατευθύνσεις.

Από την πλευρά του ο Ι. Διώτης, κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και ερωτώμενος από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αν ο κ. Βενιζέλος τον είχε ενοχλήσει για την πορεία των ερευνών σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ απάντησε: "Όχι, ποτέ".

"Από πλευράς σας ποιος ήταν ο λόγος που δεν ξανασυζήτηθηκε το ζήτημα;" ρώτησε η κ. Κωνσταντοπούλου και ο κ. Διώτης απάντησε: "Δεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος. Δεν ετέθη..."

"Συζητήθηκε ποτέ η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας;" ρώτησε πάλι η βουλευτής για να λάβει την απάντηση : "Είχε τεθεί ακροθιγώς στις συζητήσεις".

Νωρίτερα ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ δήλωσε ότι παρέλαβε την λίστα ατύπως από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την παρέδωσε, ατύπως επίσης, στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

"Ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε έρευνα" είπε ο κ. Διώτης στη Βουλή, προσθέτοντας: "Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα."

Αιχμές και κατά Παπακωνσταντίνου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε επίσης αιχμές κατά του προκατόχου του στο υπουργείο Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

"Τι έγινε την εποχή που ήτανε ο κ. Παπακωσταντίνου υπουργός; Λες και ο κ. Παπακωσταντίνου δεν είχε άλλους υπουργούς, δεν είχε κυβερνητική επιτροπή και επιτελείο κυβερνητικό και εκεί δεν είχαν τεθεί τα θέματα της φοροδιαφυγής. Τότε λυπάμαι πραγματικά. Εμείς θα αντέξουμε" είπε ο Ε. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι την είχε στα χέρια του και έκανε αξιολόγηση επτά μήνες και ο κ. Διώτης άλλους δύο, πριν έλθει σε εμένα. Δεν είναι λογικό να υποθέσω ότι μετά από 9 μήνες ό,τι μπορούσε να μάθει η πολιτεία από αυτή τη λίστα το έμαθε;"

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Διώτης παρέλαβε το υλικό από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, "προφανώς για να το αξιοποιήσει" και διερωτήθηκε: "Τόσο καιρό που το είχε στα χέρια του δεν το είδε;"

"Όταν αντιλήφθηκα πως καμία υπηρεσία δεν είχε το υλικό στο αρχείο της, το έστειλα αμέσως στον πρωθυπουργό" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για χυδαία επίθεση σε βάρος του και κατά του ΠΑΣΟΚ, η οποία "στρέφεται κατά της σταθερότητας της χώρας."