Διώτης: Κανένας πολιτικός στη λίστα

Κανένα όνομα πολιτικού δεν συμπεριλαμβάνεται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα περίπου 2.000 μεγαλοκαταθετών, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Ιωάννης Διώτης.

Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κληθείς να δώσει εξηγήσεις για την καθυστέρηση μέχρι να περάσει η λίστα στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, αλλά και γιατί ο ίδιος δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε έρευνα, δήλωσε: "Ήταν παράνομο υλικό, προήλθε με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών, δεν μπορούσα να προχωρήσω σε έρευνα. Αυτά τα ζητήματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Αν ήθελε, μπορούσε να βρει τρόπο να παρακαμφθεί το εμπόδιο χρήσης στοιχείου. Εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα άλλο. Αν μου το ζητούσε ο κ. Βενιζέλος, θα προχωρούσα σε έρευνα."

Σε ερώτηση σχετικά με το πότε παρέδωσε στον Ε. Βενιζέλο το υλικό και τι ακολούθησε, ο κ. Διώτης απάντησε:

"Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, το επέστρεψα και του εξήγησα την άποψή μου ότι δεν μπορεί να είναι αποδεικτικό παραδεκτό στοιχείο δικογραφίας, γιατί ήταν αποτέλεσμα ενεργειών όχι νόμιμων και με συνδρομή μυστικών υπηρεσιών. Δεν υπήρξαν άλλα αντίγραφα. Το "στικάκι", που είχα πάρει από τον κ. Παπακωνσταντίνου, το παρέδωσα στον κ. Βενιζέλο ατύπως, όπως ατύπως το παρέλαβα. Δεν υπήρξε αντίγραφο. Η λίστα αυτή έγραφε ονόματα, ποσά σαν αυτά που τηρούν οι τράπεζες. Στη λίστα δεν υπήρχε κανένας πολιτικός."