Κυπριακό: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Επιστρέφει ο Γκουτέρες

Κυπριακό: Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις – Επιστρέφει ο Γκουτέρες

Οι σημερινές προγραμματισμένες πρωινές συνεδριάσεις αναβλήθηκαν, κατόπιν αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς

Επιστρέφει την Πέμπτη στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο γγ του ΟΗΕ, μετά από το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι Διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και κατόπιν αιτήματος του Τούρκου ΥΠΕΞ. 

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών επί ευρωπαϊκών θεμάτων, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος επέστρεψε και πάλι χθες στο Κραν Μοντανά για να λάβει τη θέση του ως επικεφαλής της βρετανικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη.

Εχθές, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ρητά ότι  η Άγκυρα δεν σκοπεύει να τερματίσει την παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και, αν χρειαστεί, θα τον χρησιμοποιήσει για την ασφάλεια των Τουρκοκύπριων. Μάλιστα, τόνισε ότι η παρουσία εκ νέου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είναι αναγκαία, ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα σε μορφή πακέτου». Ακόμη και σε περίπτωση που η διάσκεψη οδηγηθεί σε αδιέξοδο θα ήταν καλό να δηλώσει «παρών» ο ΓΓ ΟΗΕ στην Ελβετία, εξήγησε.

Σήμερα,  8η μέρα της Διάσκεψης και 3η μέρα της σκληρής διαπραγμάτευσης για το κρίσιμο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της ασφάλειας - οι προγραμματισμένες πρωινές συνεδριάσεις των δύο τραπεζιών αναβλήθηκαν - κατόπιν αιτήματος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην οποία συμφώνησε και η τουρκοκυπριακή- και μετατέθηκαν για το βράδυ, το μεν τραπέζι 2 για τις εσωτερικές πτυχές στις 18.00 (19.00 μ.μ ώρα Ελλάδας) το δε τραπέζι 1 για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια στις 19.30 (20.30).

«Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει τέτοια πρόοδος που να δικαιολογεί την παρουσία του ώστε να αποφευχθούν άσκοπες και πάλι προσδοκίες χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα» τόνισε σχολιάζοντας την επιστροφή του κ. Γκουτέρες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.