Δένδιας: Κορωνίδα του νέου αποτρεπτικού σχεδιασμού η «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Δένδιας: Κορωνίδα του νέου αποτρεπτικού σχεδιασμού η «Ασπίδα του Αχιλλέα»

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στις εκδηλώσεις στη Σύμη για την 80ή επέτειο της απελευθέρωσης του νησιού

«Κορωνίδα του νέου αποτρεπτικού σχεδιασμού της χώρας είναι η "Ασπίδα του Αχιλλέα". Ένα σχέδιο που καλύπτει όλες τις σύγχρονες πιθανές απειλές. Μια ολιστική προσέγγιση που φιλοδοξεί να θωρακίσει την επικράτεια και να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της πατρίδας μας».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος εκπροσώπησε σήμερα 8 Μαΐου τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Σύμη για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου την 8η Μαΐου 1945. «Σε μια εποχή που οι ανεξάρτητες δημοκρατίες απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό, θυμίζοντας σε όλους μας, μάλιστα, μια ημέρα σαν τη σημερινή, μια ημέρα ήττας ακριβώς αυτού του αυταρχισμού, του φασισμού, του ναζισμού, ότι η ελευθερία στην οποία μεγαλώσαμε όλοι δεν είναι με κανέναν τρόπο δεδομένη» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Διαχρονικά το Αιγαίο υπήρξε χώρος δοκιμασίας της εθνικής μας ευθύνης και της εθνικής μας θέλησης» τόνισε ο κ. Δένδιας. «Προϊόν αυτής της εθνικής ευθύνης είναι η «Ατζέντα 2030», την οποία εφαρμόζουμε. Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε ποτέ. Στο κέντρο αυτής της μεταρρύθμισης είναι το νέο δόγμα αποτροπής. Ένα δόγμα που αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες, τις σύγχρονες πλατφόρμες, αλλά και τη γεωγραφική διαμόρφωση του χώρου του Αιγαίου» εξήγησε.

Για την 80η επέτειο της απελευθέρωσης της Σύμης ανέφερε, ότι η 8 Μαΐου 1945 είναι «η ημέρα της λήξης του Β' Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη», μιας νίκης της Δημοκρατίας εναντίον του ναζισμού και του φασισμού. «Είναι», είπε, «μια πολύ σημαντική ημέρα, ένα σημαντικό ορόσημο για όσες χώρες αγωνιστήκαμε εναντίον του ναζισμού και του φασισμού. Για τις χώρες δηλαδή αυτές που, με βαρύ τίμημα των λαών τους, επιτέλεσαν το ιστορικό τους καθήκον». Επισήμανε ότι πατρίδα μας «στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απώλεσε σχεδόν το 10% του πληθυσμού της. Γιορτάζουμε με υπερηφάνεια την Ημέρα Νίκης μαζί με αυτές τις χώρες που συνέβαλλαν στη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού». «Η 8η Μαΐου εδώ στα Δωδεκάνησα ήταν το προοίμιο της Ένωσης με τον Εθνικό Κορμό, η οποία όμως χρειάστηκε προσπάθεια και χρόνο για να ολοκληρωθεί. Έγινε τρία χρόνια μετά, το 1948. Αποτέλεσμα ενός μακρού αγώνα, εθνικά δίκαιου και ιστορικά ώριμου» πρόσθεσε.

Για τη Σύμη, ξεκαθάρισε ότι «έχει μια ιδιαίτερη θέση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και οι θέσεις μας, τόσο για τη Σύμη, αλλά και για όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους, είναι διαυγείς. Οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, πέραν κομμάτων και κυβερνήσεων, είναι απόλυτα τεκμηριωμένες στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μιας Σύμβασης που παράγει εθιμικούς κανόνες και για τα μη συμβαλλόμενα κράτη, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης. Στο άρθρο 121 (2) αυτής της Σύμβασης προβλέπεται ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, δικαιούνται συνορεύουσα ζώνη, δικαιούνται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και δικαιούνται υφαλοκρηπίδα». «Και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων καθορίζεται από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, την οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ και να υπογράψω εν ονόματι της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη» συμπλήρωσε.

«Θέλω να υπογραμμίσω», ανέφερε συνεχίζοντας, «ότι για το μέγεθος των νησιών δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη Σύμβαση. Δεν υπάρχουν διαφορετικά δικαιώματα αναλόγως του μεγέθους. Και οποιαδήποτε άποψη έξω από τα ανωτέρω, είναι τελείως εκτός του γενικά ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου και βέβαια είναι τελείως εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου». «Δεν είναι ούτε εθνικά δυνατό ούτε συνταγματικά επιτρεπτό η χώρα να αποποιηθεί διά της παραιτήσεως από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και όσα αυτά της αποδίδουν.Και ουδείς, επαναλαμβάνω ουδείς, ανεξαρτήτως της ισχύος του, πρέπει να ελπίζει ότι οποτεδήποτε, υπό οιαδήποτε κυβέρνηση, οιουδήποτε κόμματος, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδηκαι τον διοικητή ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου, παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσόστομος Β' και στη συνέχεια, την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και την παρέλαση τμημάτων της 95 ΑΔΤΕ και μαθητών.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εγκαινίασε το ανακαινισμένο επιτηρητικό φυλάκιο «Αγίου Φανουρίου». Τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας υποδέχθηκαν στο φυλάκιο ο διοικητής της 95 Ανώτερης Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) «Διαγοριδών» υποστράτηγος Σπυρίδων Κογιάννης και ο διοικητής της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Σύμης συνταγματάρχης (ΠΖ) Χαράλαμπος Κατηφόρης. Ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων με τον αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου Χρυσοστόμου Β' και η αποκάλυψη επιγραφής.

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας περιηγήθηκε στους χώρους του φυλακίου, ενημερώθηκε για τη στελέχωσή του και συνομίλησε με τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας. Στον εορτασμό της επετείου και στα εγκαίνια παρέστησαν, επίσης, οι βουλευτές Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Παππάς, Εμμανουήλ Κόνσολας, Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Γεώργιος Νικητιάδης (και ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής), ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Σύμης Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου Αλέξανδρος Κολιάδης, ο Ηγούμενος Ιεράς Μονής Πανορμίτου Σύμης Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και πλήθος κατοίκων.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθησαν, επίσης, οι δωρητές Ηρώ Βαχάρη και Λεωνίδας Καμπάνης. «Η Ελλάδα είναι σε ένα περίεργο γεωπολιτικό σταυροδρόμι και μάλιστα εδώ, στα ανατολικά της σύνορα, είναι απαραίτητη η διαρκής παρουσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Και η προσφορά της κυρίας Βαχάρη και του κυρίου Καμπάνη είναι και ουσιαστική αρωγή σε αυτούς που υπερασπίζουν αυτά τα σύνορα και εκτελούν το υψηλό καθήκον και το λειτούργημα της προάσπισης του Έθνους. Αλλά είναι και απόδειξη ενός ευρύτερου γεγονότος, ενός πατριωτικού αισθήματος, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο» ανέφερε σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του φυλακίου ο κ. Δένδιας.

«Έχει εκφραστεί σαφής, εκδηλωμένη απειλή εναντίον της πατρίδας μας εννεαπλάσιου μεγέθους και δαπανά δεκαπλάσιο από τον δικό μας προϋπολογισμό. 'Αρα, η προσπάθεια όλων μας είναι απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης. Είναι επένδυση στην ασφάλεια της πατρίδας και είναι επένδυση στο κοινό μας μέλλον» ανέλυσε ο κ. Δένδιας. «Πέρυσι, ξεκινήσαμε στο υπουργείο μια μεγάλη προσπάθεια, το 2024, να ενεργοποιήσουμε κάτι που υπάρχει μέσα στην κάθε Ελληνίδα, πιστεύουμε, και στον κάθε Έλληνα, τον πατριωτισμό που οδηγεί στη δωρεά προς την πατρίδα. Από 350.000 ευρώ δωρεές το 2023, ανεβήκαμε στα 23,5 εκατ. ευρώ το 2024. Αυτά τα χρήματα μάς επέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό να αναμορφώσουμε τις υποδομές που επιτρέπουν την καλύτερη διαβίωση αυτών που υπηρετούν την πατρίδα» ανέφερε.

«Θα ήθελα να εκφράσω ένα αίσθημα υπερηφάνειας. Ένα αίσθημα υπερηφάνειας για τα στελέχη, για τις γυναίκες και τους άνδρες που υπηρετούν την πατρίδα μας, υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις, και μάλιστα με θάρρος, με αφοσίωση και με αυταπάρνηση, μακριά από τις οικογένειές τους. Σε μια εποχή που οι ανεξάρτητες δημοκρατίες απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό, θυμίζοντας σε όλους μας, μάλιστα, μια ημέρα σαν τη σημερινή, μια ημέρα ήττας ακριβώς αυτού του αυταρχισμού, του φασισμού, του ναζισμού, ότι η ελευθερία στην οποία μεγαλώσαμε όλοι δεν είναι με κανέναν τρόπο δεδομένη» κατέληξε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.