Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

Αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση των Σκοπίων να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία

«Να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις» είπε ο Πρωθυπουργός

Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «Σαββατοκύριακο από τις 6» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας.

«Μιλάμε για δηλώσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού. Θα αναμένουμε τις επίσημες τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας όμως τα πρώτα δείγματα γραφής είναι εξαιρετικά αρνητικά. Στον πυρήνα της συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν η έννοια της ενιαίας ονομασίας, αυτό το οποίο λέμε erga omnes, το όνομα Βόρεια Μακεδονία να ισχύει έναντι όλων να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Να θυμίσω ότι εμείς δεν ψηφίσαμε τη συμφωνία των Πρεσπών διότι είχαμε εκφράσει εντονότατες επιφυλάξεις για το γεγονός ότι η συμφωνία αυτή κατοχύρωνε μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα.Αυτός ήταν ο βασικός λόγος. Στο ζήτημα όμως του ονόματος υπάρχει ένα σαφέστατο πισωγύρισμα και θέλω ακόμα μια φορά να στείλω ένα μήνυμα προειδοποίησης στη νέα κυβέρνηση να αλλάξει από τώρα τη γραμμή της, να σεβαστεί αυτήν την κεντρική πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να χρησιμοποιεί μόνο το όνομα Βόρεια Μακεδονία εντός και εκτός της χώρας, όταν γίνονται αναφορές στον βόρειο γείτονά μας. Σε αντίθετη περίπτωση είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσουν θέματα όχι μόνο στις σχέσεις της Ελλάδος με τη Βόρεια Μακεδονία αλλά στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Βόρεια Μακεδονία», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να καταδείξω εδώ ότι ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, μέσα σε λίγες ώρες (αυτά δεν έγιναν από μόνα τους, έκανα εγώ προσωπικά παρεμβάσεις για να ενημερώσω την ηγεσία της ΕΕ για τις δηλώσεις της προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας), υπήρξαν καταδικαστικές δηλώσεις και από την πρόεδρο της Επιτροπής και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου και από τις ΗΠΑ. ‘Αρα θα ασκηθεί πιστεύω μία συνολική πίεση στην ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας να μην κάνουμε ένα σημαντικό πισωγύρισμα». Σε ερώτηση για το αν προτίθεται να καταγγείλει τη συμφωνία επεσήμανε:

«Αυτό το οποίο θα κάνουμε μετά βεβαιότητος είναι ότι δεν πρόκειται να φέρουμε προς κύρωση τα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη συμφωνία και τώρα δικαιώνεται απόλυτα και η δικιά μας στάση να καθυστερήσουμε αυτήν την κύρωση διότι εμείς βλέπαμε εδώ και καιρό τι γινόταν στη Βόρεια Μακεδονία, ακούγαμε αυτόν τον εθνικιστικό παροξυσμό του VMRΟ, ξέραμε ότι το VMRΟ θα κερδίσει τις εκλογές και θέλαμε να διατηρήσουμε κι εμείς κάποια ουσιαστικά διαπραγματευτικά όπλα σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως ενδεχομένως κάποιοι περίμεναν. Και θεωρώ αδιανόητο στα όρια του πολιτικού και διπλωματικού παραλογισμού να έρχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι αυτός που μας φόρτωσε αυτή τη συμφωνία με τα προβλήματά της και να ζητάει τώρα που βλέπουμε ότι τα Σκόπια ακολουθούν μία τελείως διαφορετική γραμμή, να κυρώσουμε τώρα τα μνημόνια. Τι λογική έχει αυτό, πραγματικά δυσκολεύομαι να το αντιληφθώ.

Το δεύτερο το οποίο θα κάνουμε είναι - ήδη το έχουμε κάνει - ότι θα καταστήσουμε τελείως σαφές ότι καμία πρόοδος σε αυτή τη μακρά πορεία των Σκοπίων προς την Ευρώπη δεν μπορεί να συντελεστεί αν δεν υπάρχει απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών στο ζήτημα του ονόματος».

Η δεύτερη τετραετία, τετραετία μεγάλων αλμάτων- Ο τοξικός και ακοστολόγητος λαϊκισμός, δεν πρέπει να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός, επεσήμανε ολοκληρώνοντας την τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν βλέπει ενίσχυση των κομμάτων που βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ σε σχέση τουλάχιστον με τις εθνικές εκλογές του 2023 και τόνισε ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι η εργαλειοποίηση του πατριωτισμού και οι υψηλές κορώνες συγκρούονται με τη σκληρή γεωπολιτική πραγματικότητα και με μία κυβέρνηση η οποία έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας κι έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να υπηρετήσει τον υπεύθυνο πατριωτισμό και όχι τον φθηνό λαϊκισμό. Δήλωσε επίσης αισιόδοξος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Αναγνώρισε ότι η ακρίβεια είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, είναι το πρώτο πράγμα που απασχολεί σήμερα τους Έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα τα ασθενέστερα νοικοκυριά. «Το ξέρουμε, το καταλαβαίνουμε, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε, εκεί είναι στραμμένη όλη μας η προσοχή», ανέφερε. Μίλησε για μια διαρκώς προσαρμοζόμενη πολιτική επισημαίνοντας ότι έχουν φρενάρει σε έναν βαθμό οι αυξήσεις, όμως στα τρόφιμα η βάση των τιμών είναι υψηλότερη απ' ό,τι πριν από τρία χρόνια. Ωστόσο, είπε, πολλές εταιρείες αλλάζουν συσκευασίες. «Θα παρέμβουμε με ακόμα πιο έντονο τρόπο. Αλλάζει η συσκευασία; Θα μου το λες με μεγάλη ένδειξη», είπε, κάνοντας λόγο για συνεχή μάχη. «Όμως η πραγματική απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών και των συντάξεων», μιλώντας για σημαντικό ανάχωμα ακόμη κι αν δεν αρκεί για να καλύψει τον πληθωρισμό.

«Οι φόροι έχουν μειωθεί και οι μισθοί έχουν αυξηθεί. Το σημαντικό είναι να αυξάνεται όχι μόνο ο κατώτατος μισθός αλλά ο μέσος μισθός», επισήμανε, κάνοντας αναφορά και στη μείωση της ανεργίας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων. «Δεν λέω ότι οι αυξήσεις των μισθών καλύπτουν όλες τις αυξήσεις. Αλλά και για τις αυξήσεις μιλάμε πρωτίστως για το σούπερ μάρκετ, δηλαδή για τα τρόφιμα. Δε μιλάμε για την ηλεκτρική ενέργεια, γιατί το λύσαμε το θέμα», είπε.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις φόρων παντού επισημαίνοντας πως θα πάει στο Γενικό Λογιστήριο, που θα τις κοστολογήσει. «Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν στη χώρα. Δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε περιβάλλον δημοσιονομικής αποσταθεροποίησης με κυβέρνηση ΝΔ και με μένα πρωθυπουργό. Το να τάζουμε χρήματα που δεν υπάρχουν, είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία», είπε. Μάλιστα, απάντησε και στην κριτική για τα επιδόματα, διερωτώμενος αν η αντιπολίτευση θέλει να κοπούν επιδόματα όπως το επίδομα γέννας, τέκνων ή των σχολικών γευμάτων. «Να μας το πει η αντιπολίτευση. Αν θέλει να κόψουμε στοχευμένα επιδόματα που δίνουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, να έχει το θάρρος να το πει. Επίσης να μας πει ποιους άλλους φόρους θα αυξήσει ή ποιες δαπάνες θα περικόψει». Σχολίασε αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη, στο θέμα των δημόσιων οικονομικών φαίνεται ότι δεν έχει ιδέα τι προτείνει ή αν έχει ιδέα, τότε είναι παντελώς ανεύθυνος.

«Πάντα θέλω να γινόμαστε καλύτεροι. Μπορούμε καλύτερα δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό. Η δεύτερη τετραετία πρέπει να είναι μια τετραετία μεγάλων αλμάτων. Δεν συμβιβάζομαι με την εκλογική νίκη, δεν κάθομαι πίσω να απολαύσω τα καλά της εξουσίας. Είναι εντολή ευθύνης για μένα. Πιέζω κι εγώ τους υπουργούς και όλη την κυβερνητική μηχανή να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα. Αλλά θέλω να βάλω ένα πλαίσιο ως προς την υλοποίηση αποφάσεων. Δεν πατάμε ένα κουμπί και αλλάζει η Ελλάδα. Γι' αυτό μιλάω πάντα για ορίζοντα τετραετίας. Τρέχουμε πολλά πράγματα και η κυβέρνηση είναι συντονισμένη σε μία μεταρρυθμιστική λογική μεγάλων αλλαγών χωρίς να λογαριάζουμε το βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος», είπε.

Παράλληλα, μετά από σχετική ερώτηση ανέφερε ότι η εμπειρία έχει μία αξία και θεωρεί ότι σήμερα είναι πιο αποτελεσματικός από ό,τι πριν από πέντε χρόνια. Είπε ότι χρειάζεται καλύτερη προτεραιοποίηση στόχων, μεγαλύτερη επιμονή στην παρακολούθηση των πολιτικών. Δεν αρκεί κάτι απλώς να ψηφίζεται, πρέπει να είναι κανείς από πάνω για να βεβαιωθεί ότι αυτή η πολιτική θα υλοποιηθεί και χρειάζεται μεγαλύτερη λογοδοσία των υπουργών αλλά και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους υπουργούς.

Ερωτηθείς για τα λάθη, ανέφερε ότι έχει κάνει και έχει ζητήσει συγγνώμη για λάθη. «Αλάνθαστος είναι αυτός που δεν κάνει τίποτα. Πρόχειρος είναι αυτός που δε μαθαίνει από τα λάθη του. Εγώ προσπαθώ πάντα να μαθαίνω από τα λάθη μου και να μην τα επαναλαμβάνω».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα εξαντλήσει τη δεύτερη θητεία και η ΝΔ θα επιδιώξει και τρίτη. «Στο βαθμό που είμαι πρόεδρος της ΝΔ και εν ενεργεία πρωθυπουργός γιατί όχι αλλά και γιατί να μας απασχολεί το ζήτημα αυτό τώρα». Ανέφερε ότι το βρίσκει αλλαζονικό δέκα μήνες μετά τις εκλογές να συζητάμε για το τι θα κάνει ο Μητσοτάκης το 2027. «Έχει να κάνει με το πόσο χρήσιμος και δημιουργικός αισθάνομαι. Είναι για μένα η πιο τιμητική θέση που μπορούσα να φανταστώ και γι' αυτό απέκρουσα από την πρώτη στιγμή κάθε σενάριο που με ήθελε να μετακινούμαι στην Ευρώπη. Δεν πρόκειται να γίνει αυτό γιατί τιμώ την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλαν οι Έλληνες πολίτες. Το 2027 είναι ακόμη μακριά και αυτή τη στιγμή η προσοχή μου είναι εστιασμένη στο πώς θα υλοποιήσουμε το έργο για το οποίο μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες πολίτες».

Κλείνοντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα ήθελε να θυμούνται από τη θητεία του, όταν κλείσει αυτός ο κύκλος, είπε: «Με βάζετε να προβάλλω στο μέλλον τις δυσκολίες του παρόντος. Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι να γίνουμε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα, να έχουμε μια ποιότητα ζωής αντίστοιχη των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, να πρωταγωνιστούμε ως Ελλάδα στην Ευρώπη εκεί που μπορούμε να πρωταγωνιστούμε, να μην ξαναγυρίσει ποτέ το φάσμα μιας ενδεχόμενης χρεοκοπίας. Να είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι μία σταθερή δημοσιονομικά χώρα η οποία πορεύεται στο μέλλον με ασφάλεια. Να έχουμε μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες και να δίνουμε πραγματικές ευκαιρίες στους ασθενέστερους να μπορούν να διακριθούν και να κάνουν πράξη τα όνειρα και τις προσδοκίες τους. Έχω μιλήσει πολλές φορές για τους στόχους κι έχουμε πολλή δουλειά ακόμα να κάνουμε».

Τόνισε ότι ποτέ δεν κλείνει ένας κύκλος μιας χώρας, οι χώρες προοδεύουν, εξελίσσονται, αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Θέλησε να υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα έγινε η δεύτερη φτωχότερη κατά κεφαλήν χώρα στην Ευρώπη επειδή χρεωκόπησε και χάσαμε το 25% του πλούτου μας, όχι επί των ημερών της ΝΔ και δυστυχώς η κρίση παρατάθηκε επειδή υποκύψαμε στο λαϊκισμό. «Δεν θέλω να ξανασηκώσει κεφάλι ο λαϊκισμός», είπε επισημαίνοντας ότι δίνει πολιτικό πρόταγμα σε αυτή τη μάχη. Κάνοντας λόγο για δήθεν πατριωτική γιαλαντζί αντιπολίτευση στα δεξιά και στα αριστερά, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι όλα είναι ένα deja vu όλων όσων ζήσαμε και μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. «Για αυτό και το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών έχει μια μεγάλη σημασία. Ο λαϊκισμός και ειδικά αυτός ο τοξικός και ακοστολόγητος λαϊκισμός, ο λαϊκισμός των ακοστολόγητων επιθέσεων δεν πρέπει να ξανασηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα. Τον πληρώσαμε πάρα πολύ ακριβά. Ερωτηθείς για τον Στέφανο Κασσελάκη, ανέφερε ότι θα τον κρίνει ο ελληνικός λαός γι αυτά τα οποία λέει και γι αυτά τα οποία κάνει. Εξάλλου οι ευρωεκλογές είναι η πρώτη του εκλογική μάχη, είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει πάντοτε πολιτικά τους αντιπάλους του, χωρίς προσωπικές αιχμές ή επιθέσεις.

Ευχήθηκε ηρεμία στο πρωτάθλημα και το αποτέλεσμα τελικά να κριθεί στα γήπεδα και όλοι να χειροκροτήσουν τον νικητή γιατί ο πρωταθλητής κρίνεται μέσα στα γήπεδα. Είπε επίσης ότι θα παραστεί στον τελικό του Final Four, αν και οι δύο ελληνικές ομάδες καταφέρουν να προκριθούν. Τότε θα βάλει το αθλητικό του καπέλο και θα πάει ως Έλληνας πρωθυπουργός που θα έχει τη χαρά να δει δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης.