Νέες τουρκικές προκλήσεις με μπαράζ NOTAM και NAVTEX για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Νέες τουρκικές προκλήσεις με μπαράζ NOTAM και NAVTEX για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Η Άγκυρα αντιδρά στη δέσμευση θαλάσσιων περιοχών από την Ελλάδα στο ανατολικό Αιγαίο για την διεξαγωγή ασκήσεων

Επανέρχεται στις προκλητικές της θέσεις για το Αιγαίο η Αγκυρα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα, καθώς οι τουρκικές κινήσεις δεν συμβαδίζουν με την πρόσφατη διακήρυξη των Αθηνών, που προσυπέγραψαν Μητσοτάκης και Ερντογάν για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες από την πρόκληση της Τουρκίας, να στείλει ακταιωρό και να παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, ένα περιστατικό το οποίο αποκλιμακώθηκε χάρη στα κόκκινα τηλέφωνα, που λειτουργήσαν. Η Τουρκία αντιδρώντας σε ασκήσεις μικρής κλίμακας της χώρας μας νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανοιχτά της Ικαρίας και στο βόρειο Αιγαίο, αντέδρασε με μία ομοβροντία NOTAM και NAVTEX.

Συγκεκριμένα, για την περιοχή της Καρπάθου η Τουρκία αναφέρει, ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύει εκεί περιοχές, υποστηρίζοντας ότι είναι χώρος τουρκικής δικαιοδοσίας. Για τις ασκήσεις στην περιοχή της Ικαρίας και στο βόρειο Αιγαίο αντέδρασε με έτερη NOTAM και NAVTEX, ζητώντας ουσιαστικά την αποστρατιωτικοποίηση όλων των νησιών από τη Θάσο έως το Καστελόριζο.

Τέλος, η Τουρκία αντέδρασε και σε μία δέσμευση περιοχής που έκανε η Ελλάδα για ασκήσεις του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού ανατολικά της Καρπάθου και αυτή.