Δημοσκόπηση Marc: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον γάμο και την υιοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Δημοσκόπηση Marc: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τον γάμο και την υιοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

Ισχυρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας

Κερδίζει έδαφος σιγά σιγά μέσα στην κοινωνία το θέμα του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, καθώς και το θέμα της υιοθεσίας, όπως δείχνει νέα δημοσκόπηση.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία Μarc για λογαριασμό του protothema.gr, η πλειονότητα εμφανίζεται σύμφωνη με την καθιέρωση του γάμου μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλλου.

Αναλυτικότερα, το 54,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Marc απαντά καταφατικά στο ερώτημα αν συμφωνεί στη νομοθέτηση και στην Ελλάδα του πολιτικού γάμου μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου, όπως ισχύει στις ΗΠΑ και στις περισσότερες χώρες στις ΕΕ.

Στον αντίποδα οι διαφωνούντες σε μια τέτοια προοπτική φθάνουν στο 42,5%. Το ποσοστό των συναιντούντων είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας εξαετίας, καθώς σύμφωνα με αντίστοιχες έρευνες που έγιναν τα προηγούμενα από τη «Διανέοσις», το 2018 το ποσοστό όσων συμφωνούσαν ήταν 39,3%, έναν χρόνο αργότερα έγινε 40,8% και από το 51,7% που ήταν το 2022, στις αρχές του 2024 έγινε άνετη πλειοψηφία.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 34%, ενώ ακολουθούν με 12,6% το ΠΑΣΟΚ που εμφανίζει συσπείρωση 72,1% και με 10% ο ΣΥΡΙΖΑ που συγκρατεί μόνον το 46,1% των ψηψοφόρων που τον ψήφισαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Στην τέταρτη θέση είναι το ΚΚΕ με 8,6% και έπονται η Ελληνική Λύση με 5,9% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,1%. Κάτω από το 3% κινούνται όλοι οι άλλοι σχηματισμοί και το ποσοστό των αναποφάσιστων φθάνει στο 9,1%.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας της Marc περιλαμβάνεται σίγουρα και το αυξημένο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ποσοστό των πολιτών που εκτιμούν ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

Το 40,1% αναμένει να είναι καλύτερη, το 25,9% προβλέπει ότι θα είναι χειρότερη και το 32,3% απάντησε ότι θα είναι περίπου ίδια η κατάσταση.

Πριν από έναν χρόνο, στις αρχές του 2023, η αισιοδοξία ήταν σαφώς υποδεέστερη, αφού το ποσοστό όσων είχαν θετικές προσδοκίες ήταν στο 35,9% και αρνητικές έφθανε στο 30,5%.