Η ΕΥΠ προειδοποιεί υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη: «Προσοχή με τα κινητά σας»

Η ΕΥΠ προειδοποιεί υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη: «Προσοχή με τα κινητά σας»

Τι αναφέρει το επείγον έγγραφο

«Οι τηλεφωνικές σας συνομιλίες μέσω των ήδη γνωστών εφαρμογών επικοινωνίας δεν είναι ασφαλείς» γράφει επείγον έγγραφο το οποίο εστάλη στα κυβερνητικά στελέχη και κορυφαίους κρατικούς αξιωματούχους από την ΕΥΠ, προκαλώντας συναγερμό και τροφοδοτώντας διάφορα σενάρια σχετικά με το πραγματικά οδήγησε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μα προχωρήσουν στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», η ΕΥΠ προειδοποιεί τα στελέχη της κυβέρνησης ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους, όπως και η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω των γνωστών εφαρμογών κρυπτογραφημένης συνομιλίας, δεν είναι ασφαλείς και αδιάβλητες. Τους ζητά μάλιστα να μην χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες εφαρμογές σε σοβαρά θέματα που αφορούν στο κυβερνητικό έργο.

Τους συστήνει αντίθετα να αντικαταστήσουν την εφαρμογή με άλλη, που δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και προέρχεται από την Ελβετία.

Εκτός από την Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ακολουθήσει την ίδια τακτική, καθώς η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελίζαμπεθ Μπορν απαγόρευσε στους υπουργούς να χρησιμοποιούν τις γνωστές εφαρμογές επικοινωνίας, διότι υπάρχουν τρωτά σημεία στην κρυπτογράφηση και την ασφάλειά τους. Σε παρόμοια πρωτοβουλία είχε προχωρήσει την περασμένη άνοιξη και η βρετανική κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι την εφαρμογή που προτείνει η ΕΥΠ ως ασφαλή στα κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιούν για τις μεταξύ τους συνομιλίες από τον Ιανουάριο του 2022 τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Ελβετίας. Στις αρχές του χρόνου μάλιστα εκπρόσωπος του στρατού είχε συσχετίσει την απαγόρευση της χρήσης εφαρμογών με θέματα ασφαλείας. Η ΕΥΠ ως αρχή ασφάλειας πληροφοριών είναι αρμόδια για την σύνταξη πολιτικών ασφαλειών και την προστασία κρατικών φορέων σε θέματα επικοινωνιών και πληροφοριών.