ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίζει το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια – Καταθέτει πρόταση νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας

ΣΥΡΙΖΑ: Καταψηφίζει το ν/σ για τα κόκκινα δάνεια – Καταθέτει πρόταση νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας

Ζητά να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα «Ηρακλής» και έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

Το σχέδιο νόμου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή τού προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ και άλλες επείγουσες διατάξεις», συζητήθηκε σε χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη του Τομέα Οικονομικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Τμήματος Οικονομικών του κόμματος, με την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη.

Ειδικότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια, καθώς, όπως σημειώνει:

- Βαδίζει πάνω στις ράγες του πτωχευτικού νόμου που έφερε η Νέα Δημοκρατία.

- Εξακολουθεί να μην προστατεύει την α' κατοικία, παραβλέποντας τις σχετικές πρόνοιες της Οδηγίας. Δεν λαμβάνει υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και επιμένει σε πολύ περιοριστικό ορισμό του ευάλωτου δανειολήπτη.

- Δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις, γεγονός που πλήττει τους δανειολήπτες σε άλλο νόμισμα (π.χ. ελβετικό φράγκο).

- Δεν εξασφαλίζει καμία διαφάνεια εκ μέρους των servicers για τα επιτόκια, τις λοιπές λεπτομέρειες, καθώς και για τον αλγόριθμο αποπληρωμής των δανείων».

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ζητά ονομαστική ψηφοφορία επί του συνόλου και επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου. Επίσης, καταθέτει εκ νέου την πρόταση νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας, «η οποία εμπίπτει άλλωστε στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης Οδηγίας».

Ακόμη, ζητά με ΑΚΕ να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των χαρτοφυλακίων που έχουν ενταχθεί στο σχήμα «Ηρακλής» και έχουν λάβει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Επίσης, ζητά τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης που έδωσαν την πιστοληπτική αξιολόγηση, ώστε να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.