ΣΥΡΙΖΑ: «Θολό» το τοπίο την επόμενη ημέρα της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής

ΣΥΡΙΖΑ: «Θολό» το τοπίο την επόμενη ημέρα της θυελλώδους Κεντρικής Επιτροπής

Τα νέα δεδομένα μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» - Τι μέλλει γενέσθαι με την Έφη Αχτσιόγλου

Η επόμενη μέρα της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με δύο βουλευτές λιγότερους, αλλά και με ανοιχτό το εσωκομματικό μέτωπο, καθώς η σκληρή κριτική που άσκησε η Έφη Αχτσιόγλου και η ομάδα της στο κείμενο προς τον κ. Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς τον ουσιαστικά ακροδεξιό, έχει «ραγίσει το γυαλί».

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος πάντως δείχνει να υποβαθμίζει αυτό το γεγονός, δηλώνοντας ότι «σήμερα είναι μια νέα μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ανακοίνωσε ότι θα κάνει και ραδιοφωνική εκπομπή «Στο Κόκκινο», για να συνομιλεί απευθείας με τους πολίτες. Ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε ενισχυμένος από την Κεντρική Επιτροπή, καθώς έφυγαν απο το κόμμα τα μέλη της «Ομπρέλας», που για τον ίδιο θεωρούνταν «βαρίδια» και θα πάει -όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία- στο συνέδριο του Φεβρουαρίου με τους συσχετισμούς να τον ευνοούν.

Πλέον, αυτό που θα επιδιώξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ανάδειξη νέων προσώπων, ακόμη και εκτός κόμματος. Αυτό φαίνεται καθαρά και μέσα από τις τοποθετήσεις και τις ομιλίες και τα όσα λέει ο κ. Κασελάκης. Όπως δε φάνηκε από την σημερινή του επίσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα ρίξει το βάρος πλέον στην καθημερινότητα, την ακρίβεια και τα άλλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Ο Σωκράτης Φάμελλος για την «επόμενη μέρα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην ΕΡΤ είπε, ότι «ελπίζω σε "προσθέσεις" στο κόμμα προς όφελος της κοινωνίας» και παραδέχθηκε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο». Ο κ. Φάμελλος τόνισε, ότι «είναι ακραίες οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν κατά του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη», ενώ ερωτηθείς για το αν είναι μια καλύτερη μέρα ή μια χειρότερη μέρα για το κόμμα, ανέφερε ότι «νομίζω ότι το ποια θα είναι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να το πούμε, όταν τελειώσει το συνέδριο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Έχει δύο ήττες στις εκλογές, τις βουλευτικές, έχασε τον ηγέτη του, τον Αλέξη Τσίπρα και είχε και ένα αρνητικό αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές.

«Το μόνο θετικό στοιχείο είναι, ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη είσοδο νέων προσώπων στις εκλογές και μια πολύ καλή συμμετοχή 150.000 νέων συντρόφων και συντροφισσών – γιατί είναι παλιοί και νέοι – με μια πολύ δύσκολη εντολή, να φτιάξουμε ένα νέο κόμμα, την επανεκκίνηση και μια νέα πολιτική απεύθυνση. Αν δεν ολοκληρώσουμε αυτές τις δύο απαντήσεις, δηλαδή ποιο κόμμα και με ποια πολιτική πρόταση προς την κοινωνία, μόνο το πρόσωπο του προέδρου δεν παίζει κανένα ρόλο (…) Σημασία έχει αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει καλύτερος για την κοινωνία ή όχι» συνέχισε.

Επιστρέφοντας στην θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Φάμελλος είπε, ότι «πέρασε ένα πολύ δύσκολο Σαββατοκύριακο, το οποίο δυστυχώς είχε και μια αποχώρηση 45 στελεχών και δυο βουλευτών συντρόφων μας από το κόμμα και άρα και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θα προτιμούσα να γινόμαστε όλο και πιο ισχυροί και να μην έχουμε αφαιρέσεις, να έχουμε προσθέσεις – και ελπίζω και διεκδικώ αυτές οι προσθέσεις να γίνουν για το συμφέρον της κοινωνίας στο ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος αυτής της διαδρομής. (…) Προσθέσεις σημαίνει να είμαστε καλύτεροι εμείς και ποσοτικά και ποιοτικά.Να "προσθέτω" σημαίνει να έχω καλύτερο πολιτικό λόγο και να έχω και καλύτερο δυναμικό».

Ως προς στελέχη που αποχώρησαν, ανέφερε ότι «ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλαν μια επιστολή -νωρίτερα ο Πάνος Σκουρλέτης και αργότερα οι υπόλοιποι- που λένε ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η παραπομπή τους στην Επιτροπή Δεοντολογίας των τεσσάρων που είχε προηγηθεί, θεωρώ ότι ήταν μια διαδικασία (και το είπα και στην Κεντρική Επιτροπή) που θα έπρεπε να κινηθεί και αυτεπάγγελτα, γιατί αυτά που ακούστηκαν και μάλιστα σε τηλεοπτικές συχνότητες, ήταν ακραία και οι κατηγορίες κατά του Κασσελάκη και δεν είχαν και πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να γίνονται στα όργανα και να προηγούνται μάλιστα εκεί».

Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόνισε, ότι «οι πολιτικές τοποθετήσεις των συντρόφων που έχουν μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει στο βαθμό που αφορούν το καταστατικό, να κρίνονται από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Μετά από ένα τόσο δύσκολο Σαββατοκύριακο και επειδή εγώ πρέπει να επιδιώκω στις προσθέσεις πάντα, βάσει της ταυτότητας μου ως αριστερός ενεργός πολίτης, θα ζητήσω και από τους συντρόφους που είμαστε τώρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, να δουλέψουμε όλοι μαζί, για να προσθέτουμε, αν σε κάτι διαφωνούμε, να το συζητήσουμε και να αποφασίσουμε με τον κορμό της πλειοψηφίας».

Για την κατηγορία της κ. Πέρκα περί «αντικαταστατικών πρακτικών που διχάζουν» είπε ότι «οφείλω να ομολογήσω, ότι δεν με είχε ενημερώσει κανένας για τα ραντεβού. Δεν ξέρω, αν όφειλε κιόλας, να πω την αλήθεια, διότι και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Μπέττυ Πέρκα μας δώσανε μια επιστολή χθες, που λένε ότι αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ όφειλα να σεβαστώ το δικό τους γραπτό κείμενο και ταυτόχρονα να σεβαστώ και τη δεοντολογία της κοινωνικής ομάδας την οποία εκπροσωπώ (…) Δεν υποτιμώ καθόλου ούτε τις φιλικές σχέσεις, ούτε την κοινή πορεία, αλλά οφείλω να σεβαστώ και την κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία έχω την ευθύνη του Προέδρου.

Δεν έκανα διαγραφή εγώ από το κόμμα. Αποχώρησαν από την Κοινοβουλευτική ομάδα. Αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ένα κείμενο, το οποίο είχε βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οφείλω λοιπόν να κάνω δύο νομίζω προβλεπόμενες κινήσεις. Το ένα είναι να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Βουλής, ότι τίθενται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πιστεύω να μου ζήτησαν ποτέ, να μείνουν στη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δεν το έκαναν. Και δεύτερον, όλοι μας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε υπογράψει έναν κώδικα δεοντολογίας πριν κατέβουμε υποψήφιοι, που λέει -και αυτό αφορά και τον Ευκλείδη και την Μπέττυ- ότι είμαστε και πολιτικά και ηθικά δεσμευμένοι να επιστρέψουμε τις έδρες μας στο κόμμα που μας εξέλεξε».

Ομάδα Αχτσιόγλου: Το κόμμα έχει κανόνες και πρόγραμμα - Δεν έχει «Ηγέτη»

Την ίδια ώρα πάντως όλα τα βλέματα στρέφονται τώρα στην Έφη Αχτσιόγλου και της ομάδα «6+6» την οποία εκπροσωπεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κανόνες και πολιτικό πρόγραμμα, δεν έχει "Ηγέτη"» ξεκαθαρίζει σε κείμενο - παρέμβαση η ομάδα Αχτσιόγλου, εξαπολύοντας πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη στη σκιά της αποχώρησης της "Ομπρέλας" από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν βαθιά προσβλητική και διχαστική, με μια εισήγηση επίθεση στην κοινή λογική» τονίζεται στο κείμενο.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου: Τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό» αναφέρει ακόμα το κείμενο. Στο κείμενο δεν γίνεται ευθεία αναφορά για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα σημειώνεται, ότι «καταθέσαμε χτες στην Κεντρική Επιτροπή ένα κείμενο πολιτικής απόφασης. Για να είναι το κόμμα μας ένα κόμμα που θα μιλά για κοινωνική δικαιοσύνη-κλιματική δικαιοσύνη-σύγχρονη δημοκρατία. Που θα ξέρει ποιους θέλει να εκπροσωπεί και με ποιους θέλει να συγκρουστεί. Που θα διεκδικεί στην πράξη την ευθύνη να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κόμμα των οραματικών στόχων που θα μπορεί να συγκινεί και να κινητοποιεί. Αυτός είναι ο δικός μας δρόμος, ο δρόμος που κατά τη γνώμη μας πρέπει να ακολουθήσει μια Αριστερά που θέλει να παραμείνει τέτοια και ταυτόχρονα να κερδίζει νίκες προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».