Τσακαλώτος κατά Κασσελάκη: Δεν είναι αριστερός – Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Τσακαλώτος κατά Κασσελάκη: Δεν είναι αριστερός – Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρώτη συνέντευξη του μετά τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος

«Αυτό που θα κριθεί είναι εάν υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανανεωτική αριστερά», τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και τις παραπομπές από τον τελευταίο μελών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Δεοντολογίας με σκοπό τη διαγραφή τους.

Σχετικά με το εάν ετοιμάζει την «έξοδο» από τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως σε δύσκολες στιγμές με όσα συμβαίνουν στον κόσμο και στη Γάζα, χρειάζεται ηρεμία. «Δεν έχω απαίτηση να είμαι σε κόμμα που συμφωνούν με εμένα», τόνισε.

Τα βασικά σημεία της πρώτης συνέντευξής του μετά τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Kontra24 με την Αναστασία Γιάμαλη:

  • Ηρεμία, ψυχραιμία και σοβαρός πολιτικός διάλογος
  • Αυτό που θα κριθεί είναι εάν στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει χώρος για την Ανανεωτική Αριστερά
  • Διαφορετικές οι θέσεις Κασσελάκη από την παράδοση της Αριστεράς
  • Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • Απομακρυνόμαστε από τις παραδοσιακές μας θέσεις
  • Δεν αρκούν οι επικλήσεις στον λαό
  • Τα πολιτικά κόμματα χρειάζονται θέσεις και πρόγραμμα
  • Δεν κάνω προσωπικές επιθέσεις
  • Έχει νομιμοποίηση ο Κασσελάκης
  • Τα στελέχη που στήριξαν Κασσελάκη επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις
  • Το πρόβλημα δεν είναι μόνο με τον Κασσελάκη, αλλά με όλη την ηγετική ομάδα
  • Η πλειοψηφία δεν συζητάν πολιτικά και δεν έχουν ενωτική διάθεση
  • Το 2015 -2019 δεν υπονόμευα, αλλά αυτολογοκρινόμουν
  • Αν ήμουν ο Τσίπρας θα είχα τοποθετηθεί για όσα ακούγονταν μια εβδομάδα πριν τις εκλογές

 

 

  • Η πλειοψηφία του κόμματος δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική
  • Κόσμος στην ΣΥΡΙΖΑ δεν νιώθει ότι μπορεί να έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη
  • Δεν κάναμε σοβαρή αυτοκριτική μετά την ήττα στις εκλογές
  • Κάποιοι πήγαν στην εξορία για το δικαίωμα στην κριτική
  • Λάθος η θέση του Ναυάρχου Αποστολάκη
  • Σε λάθος κατεύθυνση η παραπομπή των τεσσάρων συντρόφων στο πειθαρχικό
  • Εμείς δεν αντιδρούμε με τον τρόπο που το κάνει η πλειοψηφία

 

 

Όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναφερόμενος στον κ. Κασσελάκη, σημείωσε ότι όπως φάνηκε στη δημοσκόπηση της GPO οι πολίτες δεν τον καταλαβαίνουν ως αριστερό, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να συζητηθούν όλα και η Αριστερά να καταθέσει προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, όπως η μείωση του χρόνου εργασίας. Παράλληλα σημείωσε πως οι θέσεις του κ. Κασσελάκη δεν συνάδουν με τις παραδοσιακές θέσεις της Αριστεράς.

Το άγχος μου είναι εάν υπάρχει χώρος ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο Κέντρο για την ανανεωτική αριστερά. «Ανησυχώ για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, απομακρυνόμαστε από τις παραδοσιακές μας θέσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Τόνισε ακόμη πως ήταν αντίθετος με την εκλογή αρχηγού από τη βάση και το είχε εκφράσει πριν το τελευταίο συνέδριο, αλλά σημείωσε πως ο κ. Κασσελλάκης έχει νομιμοποιημένη θέση, ενώ τόνισε πως δεν ακούει στα σοβαρά τα περί καθαίρεσής του. Αναφορικά με το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε πως στελέχη που στήριξαν τον κ. Κασσελάκη επιδόθηκαν σε προσωπικές επιθέσεις.

Παράλληλα είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε τραυματισμένος από την εκλογική διαδικασία και επέρριψε την ευθύνη στα στελέχη που στήριξαν τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως είπε δε, τις επόμενες εβδομάδες δοκιμάζεται η ενότητα του κόμματος. «Δεν είμαι αισιόδοξος» σημείωσε και τόνισε πως ήταν λάθος οι διαγραφές στελεχών από τον κ. Κασσελάκη των στελεχών όπως Τζουμάκας και Φίλης. «Εάν θέλεις την ενότητα πρέπει να συζητάς εξοντωτικά για να την πετύχεις», είπε.

«Όταν βάζεις τον κ. Πολάκη συντονιστή, δεν στέλνεις σήμα για ενότητα» είπε, καθώς ο κ. Πολάκης ήταν ο πιο επιθετικός και το είχε δείξει όλα αυτά τα χρόνια», είπε.

«Αν ήμουν ο Τσίπρας, πριν από τις εκλογές θα έλεγα τρία πράγματα. Πρώτον ότι δεν υποστηρίζω κανέναν, ότι δεν πρέπει κανείς να λέει ότι τον στηρίζω και τρίτον ότι κανείς δεν πρέπει να λέει ότι με υπονομεύει», είπε ενώ στη συνέχεια επέρριψε ευθύνες στον κ. Τσίπρα λέγοντας πως το γεγονός πως δεν το έκανε αυτό είναι μέρος του τραύματος που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος επέκρινε τον κ. Κασσελάκη για την απουσία του στις ΗΠΑ για μέρες ενώ τόνισε πως θα έπρεπε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ των δύο αυτοδιοικητικών εκλογών, κάτι που δεν έγινε.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμη πως υπάρχει κόσμος στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν νιώθει ότι μπορεί να έχει πρόεδρο τον Κασσελάκη και πως η πλειοψηφία έχει χάψει το επιχείρημά του για λαμπερά πρόσωπα. Η ηγεσία πρέπει να είναι ανοιχτή στην κριτική, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στα σχόλια του Στέφανου Τζουμάκα περί ολιγαρχίας που οδήγησαν στην διαγραφή του λέγοντας πως ο κ. Κασσελάκης θα έπρεπε να απαντήσει πολιτικά.

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε δε πως «θα τεστάρουμε τις επόμενες μέρες και εβδομάδες εάν υπάρχει χώρος για την ανανεωτική αριστερά. Όχι για να κυριαρχήσει».

Αναφερόμενος στον κ. Πολάκη παρέπεμψε σε συμπεριφορές του λέγοντας πως κάνει επιθέσεις και μιλά άσχημα κάτι που ο ίδιος δεν κάνει. «Εμείς δεν απαντάμε έτσι. Εμείς βάζουμε, όχι μόνο η Ομπρέλα, έχουμε και ανθρώπους που υποστήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου στον πρώτο γύρο, είναι και άλλοι που ανησυχούν για την πορεία αυτού του κόμματος».