Κυβέρνηση για μετανάστες στον Έβρο: Προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί καθε αντικανονική είσοδος

Κυβέρνηση για μετανάστες στον Έβρο: Προβαίνουμε στις απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπεί καθε αντικανονική είσοδος

Επιχείρηση διάσωσης ώστε να μεταφερθούν τα άτομα που βρίσκονται στη νησίδα

Οι ελληνικές αρχές προβαίνουν στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε με σεβασμό στο εθνικό, ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, να αποτραπεί κάθε αντικανονική είσοδος αλλοδαπού στη χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, σχετικά με τις εξελίξεις στον Έβρο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τις τελευταίες ημέρες, η χαμηλή στάθμη των υδάτων του ποταμού Έβρου ευνοεί την παράνομη διέλευση μεταναστών, με χρησιμοποίηση νησίδων που εμπίπτουν και στην ελληνική και την τουρκική επικράτεια. Σε μια τέτοια νησίδα, ογδόντα περίπου μετανάστες κατέληξαν στο ελληνικό τμήμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στην τουρκική κυβέρνηση, που ορκίστηκε χθες, για τον συντονισμό των συνοριακών αρχών και την αποτροπή παράνομων διελεύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επιχείρηση για την περισυλλογή των μεταναστών

Λίγο μετά τις 18:30 σύμφωνα με την ΕΡΤ ξεκίνησε η επιχείρηση των ελληνικών αρχών για την περισυλλογή μεταναστών, οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή Μαρασιά.

Αναμένεται βάρκα της ΕΜΑΚ, οι δυνάμεις της οποίας έχουν κινητοποιηθεί, για να παραλάβουν τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλά παιδιά.

Πέρα από την ΕΜΑΚ, έχουν κινητοποιηθεί συνοριοφύλακες, δυνάμεις της Frontex καθώς έχει σπεύσει στο σημείο και το παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από την Ορεστιάδα.

Οι μετανάστες φαίνονται να είναι καλά στην υγεία τους.

Περίπου στους 80 οι μετανάστες που βρέθηκαν σε νησίδα του Έβρου

'Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ το μεσημέρι της Κυριακής (4/6) στο δελτίο ειδήσεων περίπου 80 μετανάστες μεταξύ των οποίων αρκετές γυναίκες και παιδιά προωθήθηκαν σε νησίδα στην περιοχή Μαράσια του Έβρου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μόλις οι μετανάστες είδαν την κάμερα του τηλεοπτικού σταθμού άρχισαν να φωνάζουν «βοήθεια» στα αγγλικά.

Την ίδια ώρα με μήνυμα της, Μη Κυβερνητική Οργάνωση προανήγγειλε από το Σάββατο (4/6) ότι προωθήθηκαν πάνω από 24 μετανάστες σε νησίδα του ποταμού που βρίσκεται απέναντι από τη Νέα Βύσσα.

Όπως τονίζει ο ΣΚΑΪ, οι μετανάστες φτάνουν στη μεθόριο, συνοδεία ανδρών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής ενώ τόνισε ότι η Αστυνομία και ο στρατός παρακολουθούν τις εξελίξεις και βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και επαγρύπνηση.