Κυβέρνηση: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Κυβέρνηση: Ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια

Διαβάστε τι εξετάζεται από το οικονομικό επιτελείο

Τα μέτρα όπως το market pass με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ναρκοπέδιο της ακρίβειας, θα συνεχιστούν στοχευμένα και όχι οριζόντια όσο οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Παράλληλα, πρώτιστο μέλημα του κυβερνητικού επιτελείου είναι να αρχίσουν να αποτυπώνονται με σαφήνεια τους προσεχείς μήνες στις τσέπες των πολιτών οι παρεμβάσεις και οι θετικές συνέπειες από την αύξηση των συντάξεων τον Ιανουάριο, τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το Μάιο, την υπεραπόδοση των τουριστικών εσόδων, ενώ ο προγραμματισμός των κοινοβουλευτικών δράσεων θα είναι πυκνός, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2022, με πρώτη μεταρρύθμιση αυτή του συστήματος των δηλώσεων «πόθεν έσχες» που προβλέπει τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.

Σχεδιασμός για νέες παροχές

Αυτό που «βλέπουν» στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα από τα δημοσκοπικά δεδομένα είναι πως η φωτογραφία της στιγμής επί της ουσίας δεν αλλάζει. Δηλαδή, η κατάταξη των κομμάτων παραμένει η ίδια, η σύνθεση της επόμενης Βουλής είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένη αλλά το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τους πολίτες, η ακρίβεια αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο για το κυβερνητικό επιτελείο.

Κι αυτό, γιατί είναι ορατός ο φόβος το κύμα των ανατιμήσεων αν συνεχιστεί και ενταθεί, να οδηγήσει τους πολίτες στην κάλπη με αρνητικές διαθέσεις για την κυβερνώσα παράταξη.

Για τον λόγο αυτό και με τις εφεδρείες να υπάρχουν, κυρίως για λόγους έκτακτων περιστάσεων, δεν αποκλείεται να αξιοποιηθούν και να ανακοινωθούν και νέα μέτρα στήριξης με τη μορφή μη μόνιμων παρεμβάσεων έτσι ώστε να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή στα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη να απαντούν με κάθε τρόπο στις προσπάθειες ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ακυρώσει ή να μειώσει τα μέτρα που έχουν ήδη εξαγγελθεί και αφορούν τις αυξήσεις που θα δοθούν από την 01/01/2023 σε κοινωνικές ομάδες όπως οι συνταξιούχοι αλλά και οι γιατροί.

Οι όποιες κινήσεις πάντως αναμένεται να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια και με το κόστος μετρημένο, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί σε πισωγυρίσματα η οικονομία. Η δημοσιονομική σταθερότητα αποτελούσε και αποτελεί για την κυβέρνηση Μητσοτάκη απαράβατο κανόνα. Ο ίδιος πάντως ο υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων λέγοντας ότι «αν προκύψει δημοσιονομικός χώρος, είναι αυτονόητο ότι θα επιστραφεί στην κοινωνία όπως πράττουμε μέχρι τώρα».

Εν τω μεταξύ, πολύ έντονα ακούγεται το τελευταίο διάστημα μια παρέμβαση με αντίκτυπο αντίστοιχο με αυτόν της αύξησης των συντάξεων από την πρωτοχρονιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο εντός του 2023 και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε περαιτέρω πτώση της ανεργίας να εφαρμοστεί ένα μέτρο που θα αφορά όλους τους εργαζόμενους. Δεν είναι άλλο από το ξεπάγωμα των τριετιών για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Το όριο που θα το επιτρέψει αυτό θα είναι το 10%. Αν δηλαδή η ανεργία πέσει κάτω από το ποσοστό αυτό θα είναι πλέον εύκολο να αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Πάντως, όλες οι κινήσεις μέχρι τις κάλπες θα μελετηθούν προσεκτικά, καθώς όπως τονίζουν με έμφαση κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να ταυτιστεί με τις πρακτικές της άκρατης παροχολογίας του παρελθόντος που ανακούφισαν προσωρινά τους πολίτες αλλά οδήγησαν τη χώρα σε περιπέτειες.