Πώς βλέπουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις τρεις τελευταίες έρευνες

Πώς βλέπουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις – Τι δείχνουν τα στοιχεία από τις τρεις τελευταίες έρευνες

Πόση φθορά φαίνεται να είχε η κυβέρνηση από την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάσεις, πολιτικούς συσχετισμούς και τα σημεία αιχμής που απασχολούν τους πολίτες και επηρεάζουν τις πολιτικές τους προτιμήσεις.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να επιμένει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, λέγοντας δημοσίως ότι δεν έχει καταλήξει στην ημερομηνία, ωστόσο οι προεκλογικοί ρυθμοί είναι ιδιαιτέρως έντονοι, με τις πολιτικές αντιπαραθέσεις να αποκτούν μέρα με τη μέρα νέο περιεχόμενο, έχοντας ως κεντρικό άξονα την ακρίβεια και τις συνέπειές της.

Πόσο επηρέασε η υπόθεση των παρακολουθήσεων την κυβερνητική σταθερότητα;

Το Μέγαρο Μαξίμου «διαβάζει» τα πρώτα γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκαν μετά το ξέσπασμα των καταγγελιών για υποκλοπές και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κοινή γνώμη ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας και τις συνεχείς ανατιμήσεις παρατηρώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι συνεχείς. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού έλεγε ότι «το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι να καταφέρει να σταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο στο πλευρό των πολιτών απορροφώντας τους κραδασμούς που προκαλεί η ακρίβεια και για αυτό κινείται σε αυτή την κατεύθυνση με λελογισμένες και εντός πλαισίου αποφάσεις σε επίπεδο μέτρων στήριξης».

Παράλληλα, στις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις της Metron Analysis για το Mega, της Pulse για τον ΣΚΑΪ και της Alco για τον Alpha η ΝΔ διατηρεί σαφές και σταθερό προβάδισμα από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά 8, 7 και 7,3 μονάδες αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου.

Ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός έχει θέσει το εκλογικό δίλημμα: ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης ή ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας, καλώντας τους πολίτες να συγκρίνουν τα πεπραγμένα των δύο διακυβερνήσεων και να αποφασίσουν.

Και φαίνεται ότι αυτό το δίλημμα δεν τίθεται τυχαία, καθώς σε όλες τις μετρήσεις ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να προηγείται του κεντρικού πολιτικού του αντιπάλου, εξασφαλίζοντας μάλιστα μεγάλη διαφορά (υπερδιπλάσια ποσοστά) δίνει η Metron Analysis, ενώ στην ερώτηση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, ίδια ή χειρότερα, η πλειοψηφία εκτιμά ότι θα ήταν χειρότερα (Alco).

 

 

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει υψηλό ποσοστό αποδοχής και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο «πρωταγωνιστής» της πρώτης φάσης των παρακολουθήσεων.

«Ταρακούνημα» η ακρίβεια

Κοινό στοιχείο σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι η ακρίβεια και ο τρόπος διαχείρισής της θα αποτελέσει καταλύτη για τις πολιτικές επιλογές των ψηφοφόρων. Το 56% δηλώνει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση και τους έξι στους δέκα να αναφέρουν τον πληθωρισμό ως το μεγαλύτερο πρόβλημα, σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα ελληνοτουρκικά και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μάλιστα, πάνω από έξι στους δέκα εκτιμούν ότι η κατάσταση στην οικονομία θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να καρπωθεί την αναπόφευκτη φθορά της κυβέρνησης. Στην έρευνα της Alco αποτυπώνεται παράλληλα, ο μεγάλος αντίκτυπος που έχει η ακρίβεια στο εισόδημα των νοικοκυριών, με το 48% να δηλώνει ότι καλύπτει οριακά τις υποχρεώσεις τους και το 30% να αναφέρει ότι το εισόδημα του δεν αρκεί.

«Χαμηλά» οι παρακολουθήσεις

Μικρότερο βάρος στο βαθμό επηρεασμού των πολιτών φαίνεται ότι έχουν οι υποκλοπές, καθώς στην ερώτηση για το ποιος από τους αρχηγούς των κομμάτων μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα θέματα διαφάνειας, φαίνεται το αποτύπωμα από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 27%, έναντι 28% για τον Αλέξη Τσίπρα και 12% που συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Η απάντηση «κανένας από τους τρεις» αγγίζει το 26% (pulse).

Στη δημοσκόπηση της Alco, η ερώτηση αφορούσε το αν οι πολίτες έχουν πειστεί από τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν έχουν σχέση με κακόβουλα λογισμικά. Ένα 64% απάντησε ότι δεν έχει πειστεί, ενώ μόλις το 18% απάντησε πως πείστηκε. Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν τα ποιοτικά αυτά στοιχεία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι προφανώς υπάρχει ενόχληση στους πολίτες αλλά είναι δυσανάλογη με την ένταση που δείχνει η αξιωματική αντιπολίτευση για το θέμα. Επιμένουν στη θεσμική οδό και την Δικαιοσύνη και εκτιμούν ότι θα δικαιωθούν για τις επιλογές τους.