Το παρασκήνιο του τηλεφωνήματος Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη – Τρία μηνύματα σε μια ημέρα από τον πρωθυπουργό

Το παρασκήνιο του τηλεφωνήματος Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη – Τρία μηνύματα σε μια ημέρα από τον πρωθυπουργό

Στο Μαξίμου δεν εφησυχάζουν με την Τουρκία

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την σιγή ασυρμάτου από την Άγκυρα με την τουρκική ηγεσία να έχει χαμηλώσει αισθητά τους τόνους.

Επιχειρώντας να εξηγήσουν την αλλαγή αυτή θεωρούν σύμφωνα με πληροφορίες ως κομβικά δυο γεγονότα. Το ένα ήταν η επικοινωνία που είχε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με πρωτοβουλία μάλιστα του πρώτου.

Οι ΗΠΑ έδειξαν με τον τρόπο αυτό με απόσταση μιας εβδομάδας ανάμεσα στις δυο αυτές επαφές ότι ανησυχούν για την κατάσταση στην περιοχή και επιθυμούν να μείνουν χαμηλοί οι τόνοι στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα δεν ανέβασε ποτέ τους τόνους, ούτε έδειξε να επιβουλεύεται την κυριαρχία καμιάς γειτονικής της χώρας», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αντίθετα», συνέχισε, «εμείς κρατάμε πάντα την πόρτα του διαλόγου ανοικτή υπό την προϋπόθεση ότι αυτός θα γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι το τηλεφώνημα Σάλιβαν στον Καλίν προηγήθηκε της επικοινωνίας της Ουάσινγκτον με την Αθήνα. Όπως εκτιμούν, αν βάλει κανείς στην άκρη το ξέσπασμα που ακολούθησε μετά το τηλεφώνημα από τον συνήθως μετριοπαθή Καλίν θα διαπιστώσει ότι αυτά που μεταφέρθηκαν στον Τούρκο αξιωματούχο επέδρασαν καταλυτικά. Και επειδή οι Τούρκοι πάντα λειτουργούν με στρατηγική οι εμπρηστικές δηλώσεις από τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου δεν μπορούν να θεωρηθούν τίποτε άλλο από προπέτασμα καπνού.

Μήνυμα ελήφθη λοιπόν από την Άγκυρα; Αυτό δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα, αφού πολλές φορές στο παρελθόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δείξει πόσο απρόβλεπτος μπορεί να γίνει.

Η Αθήνα μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη και μάλιστα παραμονή μιας από τις πιο σημαντικές εθνικές επετείους, της 28ης Οκτωβρίου εξέπεμψε ξεκάθαρα μηνύματα προς την άλλη πλευρά. Μέσα σε μια ημέρα, με τρεις παρεμβάσεις του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στην ηγεσία της Τουρκίας. Η πρώτη ήταν στην διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου, η δεύτερη ήταν από τις εορταστικές εκδηλώσεις στις οποίες παρέστη στο Καλπάκι Ιωαννίνων και η τρίτη με μια συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό περιοδικό Le Point.

Παρατηρώντας κανείς το περιβάλλον και το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα διαπιστώσει ότι οι δυο από τις τρεις παρεμβάσεις του Έλληνα πρωθυπουργού είχαν στόχευση εκτός συνόρων. Με απλά λόγια, συνεχίζει την στρατηγική της διεθνοποίησης των τουρκικών απειλών.

Μιλώντας δίπλα στον Όλαφ Σολτς αλλά και σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο έγκριτα γαλλικά περιοδικά, έκανε κοινωνούς τους τουρκικού κρεσέντο τους λαούς δυο εκ των μεγαλύτερων και ισχυρότερων συμμάχων της Ελλάδας.