Ο πολιτικός κόσμος «αποχαιρετά» τον Σταμάτη Κόκοτα

Ο πολιτικός κόσμος «αποχαιρετά» τον Σταμάτη Κόκοτα

Υπογραμμίζουν τις συνεργασίες του με τους σπουδαιότερους δημιουργούς και το λαϊκό του έρεισμα στην κοινωνία

Θλίψη και στον πολιτικό κόσμο έχει προκαλέσει ο θάνατος του Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών.

Συλλυπητήριο μήνυμα στην οικογένεια του σπουδαίου ερμηνευτή έστειλε η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η υπουργός Λίνα Μενδώνη πληροφορούμενη την είδηση της απώλειας του Σταμάτη Κόκοτα, δήλωσε: «Με το χαρακτηριστικό ηχόχρωμα της φωνής του, την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του, ο Σταμάτης Κόκοτας αποτελεί ένα μοναδικό φαινόμενο στην ελληνική μουσική, καθώς ερμήνευσε όλους τους μεγάλους Ελληνες δημιουργούς. Η δισκογραφία του αποτελεί ανθολογία της ελληνικής μουσικής του 20ού αιώνα, καθώς περιλαμβάνει τραγούδια των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Ζαμπέτα, Ξαρχάκου, Σπανού, Καλδάρα, Χατζηνάσιου και πολλών ακόμη σημαντικών συνθετών. Εκανε μια σπουδαία καριέρα και ήταν ίσως ο πρώτος Ελληνας τραγουδιστής, που με το έργο του, τη σταθερή του πορεία, την αναγνώριση από τους συναδέλφους του και την αγάπη του κόσμου, έδειξε ότι η καλή μουσική είναι μία, χωρίς διαφορετικά είδη. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους φίλους του».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Όπως είχε πει και ο ίδιος, ο Σταμάτης Κόκοτας κυνήγησε την αγάπη του κόσμου και την κέρδισε. "Το μυστικό της επιτυχίας μου ήταν ότι έδινα την ψυχή μου στο τραγούδι. Όπου πήγα, άφησα τη σφραγίδα μου: την ερμηνεία", είχε πει και όντως ο Σταμάτης Κόκοτας, με τη χαρακτηριστική φωνή και την ιδιαίτερη ερμηνευτική του προσέγγιση έγραψε ιστορία στο ελληνικό τραγούδι. Μέσα από τις συνεργασίες του με τον Ξαρχάκο, τον Μούτση, τον Ζαμπέτα, τον Καλδάρα, τον Θεοδωράκη και πολλούς άλλους, συντρόφευσε με τα τραγούδια του γενιές Ελλήνων και αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της νυχτερινής Αθήνας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Mε λύπη και συγκίνηση αποχαιρετά ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σταμάτη Κόκοτα, εκφράζοντας θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και όλους τους αγαπημένους του και ευχαριστώντας τον, όπως αναφέρει η τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος Σία Αναγνωστοπούλου «για τα μεγάλα τραγούδια που μας έδωσε και που τα τραγουδήσαμε μαζί του και που θα συνεχίσουμε να τα τραγουδάμε». «Μια σπουδαία προσωπικότητα του λαϊκού τραγουδιού, μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία -καλτ για κάποιους- ο Σταμάτης Κόκοτας, άφησε σήμερα τη σκυτάλη των τελευταίων μέτρων της ζωής του», αναφέρει ειδικότερα η κ. Αναγνωστοπούλου, σημειώνοντας ότι «οι ερμηνείες του στα μεγάλα τραγούδια, με τα οποία συνδέθηκε η κρυστάλλινη χροιά της φωνής του, παρέπεμπαν σ’ εκείνες τις εποχές που το λαϊκό τραγούδι μετρούσε μεγάλες συνεργασίες, αυθεντικότητα, προσεγμένες δισκογραφικές δουλειές, ξεχωριστό ταλέντο και ποίηση».

Επισημαίνει, ότι «στην δεκαετία του ’60 και του ’70, τότε που το λαϊκό τραγούδι άνθιζε μέσα σε μια ατμόσφαιρα αντιφατική και παράξενη -από τη μία η φτώχεια, η ελπίδα και η λύτρωση του κόσμου μέσα από το τραγούδι και από την άλλη οι μεγάλες πίστες- ο Σταμάτης Κόκοτας συνάντησε και ερμήνευσε τους μεγάλους συνθέτες -Ξαρχάκο, Καλδάρα, Ζαμπέτα, Σπανό- ψυχαγώγησε και εκτόνωσε τις ανάγκες του λαϊκού κόσμου».

Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα, «ο οποίος με την ιδιαίτερη παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι, μέσω της συνεργασίας του με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και ποιητές, άφησε μεγάλη παρακαταθήκη με ξεχωριστές διαχρονικές ερμηνείες». Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.