Διπλωματικές πηγές: Με τη νέα επιστολή η Τουρκία στον ΟΗΕ επιχειρεί ξανά να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα

Διπλωματικές πηγές: Με τη νέα επιστολή η Τουρκία στον ΟΗΕ επιχειρεί ξανά να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία

Άμεση ήταν η αντίδραση από διπλωματικές πηγές της Ελλάδας, που επισήμαναν ότι «Η Τουρκία με τη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, για πολλοστή φορά, επιχειρεί να διαστρεβλώσει πλήρως την πραγματικότητα, καθώς και κάθε έννοια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να προβάλει τις ανυπόστατες θέσεις της».

«Η ελληνική πλευρά, την απορρίπτει στο σύνολό της», αναφέρουν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας:

«Διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στα απαράδεκτα, τελείως ανυπόστατα και έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς, όπως και όταν το κρίνει σκόπιμο», μετέδωσε η ΕΡΤ.

Τι αναφέρει η επιστολή της Άγκυρας

Η επιστολή, την οποία εξασφάλισε η δημόσια τηλεόραση, έχει ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου είναι πέντε σελίδες και αφορά σε απάντηση της Τουρκίας στην ελληνική επιστολή για το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Περιλαμβάνει, τα νομικά επιχειρήματα που έχουν απαντηθεί εκτενώς και εξαντλητικά από την Ελλάδα στην τελευταία της επιστολή.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ: «Το ενδιαφέρον είναι ότι η Τουρκία επιμένει στη σύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά με την υποχρέωση της αποστρατικοποίησης “Ή θα αποστρατικοποιήσετε τα νησιά ή αμφισβητώ την κυριαρχία».

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να λέει ότι τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με μειωμένη κυριαρχία και υποστηρίζει επίσης ότι οι διεθνείς συνθήκες, ακόμη και αυτή των Παρισίων στην οποία δεν είναι συμβαλλόμενο μέλος η Τουρκία, της δίνει το δικαίωμα να αμφισβητήσει τους τίτλους της Ελλάδος επί των νησιών και των θαλασσίων ζωνών. Αυτό το λέει για πρώτη φορά και δείχνει πως βρίσκει ό,τι επιχείρημα μπορεί για να πριονίσει τα δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Με παραπλανητικό τρόπο η Τουρκία αφού προηγουμένως λέει ότι η μη τήρηση της αποστρατικοποίησης αποτελεί απειλή για τη διεθνή ειρήνη καλεί την Ελλάδα σε διάλογο, ο οποίος βεβαίως δεν μπορεί να γίνει.

Ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε στον ΟΗΕ στο θέμα της κυριαρχίας. Αυτή η επιστολή δείχνει ότι αυτό αποτελεί βασικό σημείο της πολιτικής της Άγκυρας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να ερμηνευτούν και οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών « για λήψη μέτρων των απειλών που έρχονται από την Ελλάδα»