Στην Κρήτη την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του ΕΛΚ

Στην Κρήτη την Τρίτη ο Κ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδο του ΕΛΚ

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα παραστεί σε εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των Ψηφιακών ΚΕΠΑ

Σε ένα εύθραυστο και ανασφαλές διεθνώς περιβάλλον, σημαντικό ρόλο παίζει η στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και οι κοινωνικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για να «ανασάνουν» όσοι το έχουν περισσότερη ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραστεί σήμερα στις 17.00 σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο Κέντρο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Καινοτομίας του Δήμου Αθηναίων με θέμα την έναρξη λειτουργίας των Ψηφιακών Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Πρόκειται για μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο να βελτιωθεί η καθημερινότητά τους και να μειωθεί δραστικά η ταλαιπωρία που υφίστανται. Πλέον όλη η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ θα γίνεται ηλεκτρονικά. Οι ασφαλισμένοι θα χρειάζεται να επισκεφθούν μια μόνο φορά τα ΚΕΠΑ, την ημέρα της εξέτασης τους και όχι σε προηγούμενα στάδια της θα γίνονται ψηφιακά, κάτι που συνιστά σημαντική πρόοδο στην εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.

Στην Κρήτη αύριο για το ΕΛΚ

Επόμενος σταθμός για τον πρωθυπουργό αύριο το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου μαζί με τους γαλάζιους ευρωβουλευτές αλλά και πολιτικές προσωπικότητες – μεταξύ αυτών και ο Μάνφρεντ Βέμπερ- από τον Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θα τελέσει την έναρξη της ετήσιας –τετραήμερης- Συνόδου του ΕΛΚ.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός, το οποίο θα διεξαχθεί σε μια τεταμένη περίοδο παγκοσμίως, όπου το ενεργειακό- η εκτόξευση του πληθωρισμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το Μεταναστευτικό κυριαρχούν στην ατζέντα.

Οι τελευταίες «πινελιές» στο προσχέδιο προϋπολογισμού

Ο κ. Μητσοτάκης επιστρέφει σήμερα στο γραφείο του στην Ηρώδου Αττικού μετά από έναν έντονο διπλωματικό μαραθώνιο στη Νέα Υόρκη, όπου κυριάρχησε το τρίπτυχο διεθνές δίκαιο, αλήθεια και ισχυρές συμμαχίες ως απάντηση στον παροξυσμό και τις ευθείες απειλές της Τουρκίας.

Με τους πολίτες να αξιολογούν την ακρίβεια που προκαλεί η ενεργειακή κρίση ως το μεγαλύτερο και βασικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, το οποίο κάνοντας προβολή τους προσεχείς κρύους μήνες δείχνει πορεία επιδείνωσης, το κυβερνητικό επιτελείο σε συνεργασία με το οικονομικό καταστρώνει «σχέδιο», προκειμένου οι κραδασμοί να είναι όσο το δυνατόν πιο ανώδυνοι.

Η εξίσωση είναι δύσκολη, ωστόσο τα βλέμματα είναι στραμμένα στην Ευρώπη, καθώς μετά την απόρριψη του πρώτου σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας εξετάζουν ένα νέο πλαίσιο αντίδρασης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει τη διοχέτευση των υπερκερδών των επιχειρήσεων ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, η Ελλάδα από την πλευρά της σε εθνικό επίπεδο έχει δρομολογήσει συνολικά κονδύλια της τάξεως των 6,8 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εν μέσω του «πολέμου» ενέργειας.

Υπό αυτές τις δυσμενείς διεθνώς συνθήκες, οριστικοποιείται εντός της εβδομάδας το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2023, το οποίο και θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα 3 Οκτωβρίου. Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση για τους πολίτες και ειδικά για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους αφού καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ προβλέπονται και αυξήσεις στους μισθούς. Παράλληλα, τα επιπλέον έσοδα θα προέλθουν αποκλειστικά από την μεγέθυνση της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στόχος είναι να στηριχθούν οι πολίτες, απέναντι στην πρωτοφανή σε ένταση οικονομική κρίση που προκαλεί το αυξημένο ενεργειακό κόστος, ενώ με κεντρικό στόχο την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, επιχειρείται να σταλεί μήνυμα αξιοπιστίας στις αγορές και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.