ΤΑΙΠΕΔ: Σχέδιο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας στο Σχιστό

ΤΑΙΠΕΔ: Σχέδιο για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας στο Σχιστό

Θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας με την Εκκλησία της Ελλάδος

Η έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων κοντά στο νεκροταφείο του Σχιστού που αποτελεί μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας αναμένεται να αξιοποιηθεί με ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδος και το ΤΑΙΠΕΔ.

Στον χώρο – ένα κομβικό σημείο κατά τους γνωρίζοντες – θα βρεθούν στις 12 το μεσημέρι και θα βάλουν τις υπογραφές τους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση να προχωρήσει αυτή η συμφωνία και τρανή απόδειξη της βούλησης αυτής θα αποτελεί η παρουσία του πρωθυπουργού στο σημείο.

Τα σενάρια

Πολλά είναι τα σενάρια για το τι θα περιλαμβάνει η χωροθέτηση. Τα δυο επικρατέστερα είναι ή ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα χρησιμοποιηθεί ως ένα πάρκο στο οποίο θα συνυπάρχουν ουρανοξύστες με γραφεία και κατοικίες, χώροι logistics, εκθεσιακό κέντρο, χώροι συνεδρίων, ιατρικό κέντρο και περιβαλλοντικό πάρκο αναψυχής ή ότι θα είναι ένας χώρος αμιγούς βιομηχανικής μορφής αλλά με ήπιες παραγωγικές μονάδες, βιοτεχνίες αλλά και μονάδες ανακύκλωσης. Σε αυτό περιλαμβάνονται και η κατασκευή αποθηκευτικών και φορτοεκφορτωτικών χώρων αλλά και χώροι όπου θα παράγεται ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές.

Το project θεωρείται επίσης ότι δεν θα μείνει στα χαρτιά όπως άλλες προσπάθειες στο παρελθόν για δυο λόγους: θα έχει την σφραγίδα του ΤΑΙΠΕΔ και φορέας της υλοποίησης θα είναι ο PPF (Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας) ο οποίος έχει στο παλμαρέ του πολλά έργα και διαγωνισμούς.

Το σχέδιο αυτό θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξο και χρονοβόρο αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη μεγάλες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου από το οποίο θα προκύψουν και χιλιάδες θέσεις εργασίας.