ΤΑΙΠΕΔ: «Πράσινο φως» για την δημοπράτηση ενιαίου ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου από την Καλλιθέα μέχρι τη Βούλα

ΤΑΙΠΕΔ: «Πράσινο φως» για την δημοπράτηση ενιαίου ποδηλατοδρόμου-πεζοδρόμου από την Καλλιθέα μέχρι τη Βούλα

Το έργο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ήδη ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»

Το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης και ακολούθως υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, της κατασκευής ενός ενιαίου ποδηλατοδρόμου- πεζοδρόμου από την Καλλιθέα μέχρι τη Βούλα, «άναψε» σήμερα μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης συνεργασίας από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Το έργο, το οποίο έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ήδη ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με προϋπολογισμό 24,7 εκατ. ευρώ, θα δημοπρατηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και θα κατασκευαστεί από την περιφέρεια Αττικής.

Ειδικότερα, το αντικείμενο του έργου «Αθηναϊκή Ριβιέρα- Αστικός Περίπατος» αφορά στο πρώτο κομμάτι της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» και ειδικότερα στην ενοποίηση της αστικής ακτογραμμής του νομού Αττικής, μέσω ενός ενιαίου δικτύου πεζοδρόμου- ποδηλατοδρόμου που εκτείνεται από τον δήμο Καλλιθέας μέχρι το δημαρχείο του δήμου Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης, διασχίζοντας έξι δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης). Το εκτιμώμενο συνολικό μήκος είναι 13,5 χιλιόμετρα.

Στόχος του έργου, το οποίο αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025, είναι η δημιουργία ενός αναβαθμισμένου ελεύθερου δημόσιου χώρου, που αποδίδεται στους πεζούς και τους ποδηλάτες όλου του λεκανοπεδίου της Αττικής. Η παρέμβαση στοχεύει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της αναβάθμισης της ποιότητας του αστικού χώρου και της προσέλκυσης νέων λειτουργιών οικονομικών δραστηριοτήτων, έχοντας ταυτόχρονα θετικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον των αστικών κέντρων, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας που θα οδηγήσει σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης, σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, επισήμανε τα εξής: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική μέρα για την Αττική μας. Με τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Π. Σταμπουλίδη υπογράψαμε ένα σύμφωνο συνεργασίας με το οποίο μπαίνουν οι βάσεις για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου στη Ριβιέρα της Αττικής, αυτό της κατασκευής ενός ενιαίου δικτύου πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου, το οποίο θα εκτείνεται από το ΣΕΦ μέχρι τη Βουλιαγμένη.

Ένα έργο το οποίο θα δημοπρατήσει το ΤΑΙΠΕΔ με φορέα υλοποίησης την περιφέρεια Αττικής και με τη συμβολή και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, των οικείων δήμων αλλά και της ΕΤΑΔ, θα συμβάλλει στην περαιτέρω αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Αττικής μας. Αν προσθέσουμε μάλιστα τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου που υλοποιεί η περιφέρεια, την ανάπλαση στο Ελληνικό αλλά και άλλα έργα με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, τότε μπορούμε να μιλάμε για ένα παραλιακό μέτωπο που αλλάζει ριζικά και σηματοδοτεί τη βούλησή μας να περάσουμε στην επόμενη μέρα της ανάπτυξης και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Σταμπουλίδη για τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης η οποία είναι αποτέλεσμα μίας εργώδους προσπάθειας και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ των άξιων στελεχών της περιφέρειας και του ΤΑΙΠΕΔ. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω έναν προς έναν τα υπηρεσιακά μας στελέχη, τη νομική μας υπηρεσία και όλους εκείνους όσοι συνέβαλαν στο να φτάσουμε στη σημερινή μέρα, η οποία είναι η απαρχή για την εκτέλεση του εμβληματικού έργου που έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση καθώς είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και για το οποίο θα συμβάλλουμε όλοι στο να ολοκληρωθεί με γρήγορους ρυθμούς και με σύγχρονες προδιαγραφές. Προχωράμε».

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Παναγιώτης Σταμπουλίδης, δήλωσε: «Με τη σύμβαση που υπογράφουμε σήμερα με την περιφέρεια Αττικής, βάζουμε τα θεμέλια για την υλοποίηση ενός εμβληματικού έργου ανάπλασης για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής. Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, αναλαμβάνει, σε συνεργασία με την περιφέρεια Αττικής, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τους δήμους της περιοχής και την ΕΤΑΔ, να φέρει εις πέρας όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ωριμάσει και να δημοπρατηθεί απρόσκοπτα ο ενιαίος πεζόδρομος- ποδηλατόδρομος που θα διασχίζει το μεγαλύτερο μέρος της Αθηναϊκής Ριβιέρας, από την Καλλιθέα έως τη Βούλα. Πρόκειται για έργο που εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο θα αναβαθμίσει αισθητά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας τη βιώσιμη κινητικότητα».