Σπίρτζης: Κατέθεσε μηνυτήρια αναφοράς στον Άρειο Πάγο για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας

Σπίρτζης: Κατέθεσε μηνυτήρια αναφοράς στον Άρειο Πάγο για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας

«Δυστυχώς ο κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει όριο» δήλωσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ

Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, για τη «διερεύνηση των πρόσφατων περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας» κατέθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χρήστος Σπίρτζης.

«Παρακολουθήσαμε όλοι τις τελευταίες ημέρες γεγονότα αστυνομικής βίας που ντροπιάζουν τη Δημοκρατία μας και υπερβαίνουν τα νόμιμα όρια της κρατικής εξουσίας σε μία δημοκρατική χώρα. Περιστατικά που θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς. «Καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος αυτά τα απαράδεκτα, αντιδημοκρατικά, απάνθρωπα, ακροδεξιά γεγονότα», σημείωσε και πρόσθεσε:

«Ως οφείλουμε υπερασπιζόμαστε μαζί με τον ελληνικό λαό και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου τη Δημοκρατία μας. Δυστυχώς ο κατήφορος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν έχει όριο». Συνεχίζοντας, ο κ. Σπίρτζης έστειλε «μήνυμα στον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του» ότι «δεν θα ανεχτούμε την κατάπτωση των Θεσμών, την απομείωση της Δημοκρατίας μας». «Δεν θα ανεχθούμε να μην τηρούνται και το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου και η συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων», είπε χαρακτηριστικά.

«Στέλνουμε μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του ότι δεν θα θαφτούν για μία ακόμη φορά οι ευθύνες των ακροδεξιών στοιχείων με μία ΕΔΕ που δεν αποδίδει δικαιοσύνη. Στέλνουμε μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση του ότι οι εντολές τους, η ανοχή τους ή η δραστηριότητα των κομματικών εντεταλμένων τους στην ελληνική αστυνομία δεν είναι ανεκτή, δεν θα αφήσουμε να συνεχίσουν την προστασία τους σε ακροδεξιά στοιχεία που έχουν, εκτός από πειθαρχικές, και ποινικές ευθύνες», ανέφερε.

Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία ανέλυσε στη συνέχεια τα περιστατικά αστυνομικής βίας των τελευταίων ημέρων τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, οδήγησαν στην κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς: Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε «διαδηλωτή που έχει συλληφθεί, είναι δεμένος με χειροπέδες και προσάγεται από ομάδα αστυνομικών, δέχεται χτύπημα στο πρόσωπο, βασανίζεται δηλαδή».

«Αναφερόμαστε, επίσης, στην άσκηση βίας και τους τραμπουκισμούς από αστυνομικούς σε φωτορεπόρτερ και σε βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου. Αναφερόμαστε στην περίπτωση όπου διαδηλωτής σε αναπηρικό αμαξίδιο δέχεται χημικά. Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις όπως αυτή στη Θεσσαλονίκη όπου συμπολίτης δέχθηκε ύβρεις, συνελήφθη και τραυματίστηκε στον ώμο με το άλλοθι ότι έκοβε τον αέρα στον αστυνομικό που ήταν μέσα σε περιπολικό», τόνισε και χαρακτήρισε «πολύ βαριά αυτά τα πράγματα για μία Δημοκρατία».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με τις παρακολουθήσεις, ο Χρήστος Σπίρτζης υπογράμμισε: «Είναι απολύτως έκθετος ο κ. Μητσοτάκης και αυτό αποδεικνύεται και από τις θεσμικές αλλαγές και την αλληλουχία των αποκαλύψεων και των γεγονότων που έχουν συμβεί». «Να θυμίσουμε ότι άλλαξε το νόμο και πήρε υπό την αρμοδιότητά του την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενώ στη συνέχεια άλλαξε το θεσμικό Πλαίσιο για να μπορέσει να βάλει ως διοικητή τον αρεστό του χωρίς αυτός να έχει τα τυπικά προσόντα», σημείωσε, υπενθυμίζοντας επίσης πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει απαντήσει στις συνεχείς ανακοινώσεις αλλά και ερωτήσεις μας στο κοινοβούλιο σχετικά με τις αποκαλύψεις της "Εφημερίδας των Συντακτών" για τις παρακολουθήσεις».

«Στη συνέχεια έδιωξε σχεδόν τη μισή ΕΥΠ ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση στις αποκαλύψεις του inside story σε σχέση με την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη. Και τώρα φτάσαμε στο σημείο να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός με το ίδιο λογισμικό και ο πρωθυπουργός που είναι ο αρμόδιος να μην δίνει εξηγήσεις», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει πολλές απαντήσεις σε ερωτήσεις που έχουν τεθεί στα τρία χρόνια που είναι στη κυβέρνηση η ΝΔ για τις παρακολουθήσεις και τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».