Νέες τουρκικές προκλήσεις: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί τις στενόμυαλες απόψεις Ελλάδας και Κύπρου

Νέες τουρκικές προκλήσεις: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί τις στενόμυαλες απόψεις Ελλάδας και Κύπρου

Οργισμένη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - «Την απορρίπτουμε ως μεροληπτική και μη ρεαλιστική»

Την οργισμένη αντίδραση του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία μεταξύ άλλων καταδικάζει την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από τουρκικά πολεμικά πλοία, αλλά και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών επί κατοικημένων περιοχών.

«Απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές θέσεις που εκφράστηκαν από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτή η προκατειλημμένη στάση βλάπτει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρεται μεταξύ άλλων. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού» προστίθεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Ενώ η ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της χώρας μας και της ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών είναι εμφανής, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς οράματα προσέγγιση.

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να επιδείξει μια ενθαρρυντική στάση έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προκειμένου να αναβιώσει τη διαδικασία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Δυστυχώς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει λάβει μέχρι στιγμής αντίθετη στάση. Αυτή η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να κάνουν τρομοκρατική προπαγάνδα, στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη. Έτσι, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού λαού.

Επομένως, οι αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν μας ωφελούν.

Η προσδοκία μας από την ΕΕ είναι όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι της Τουρκίας, να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ένταξης σε αυτό το πλαίσιο, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, να αυξήσουν τη συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα την εθελοντική Ανθρωπιστικά θέματα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής συνεργασίας. Είναι η εφαρμογή του Σχεδίου Επανεισδοχής.

Αυτή η έκθεση, η οποία αξιολογεί την Τουρκία με μια ρηχή προοπτική αντί για ενθαρρυντικά βήματα για τη λήψη αυτών των θεμάτων, αποτελεί νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, και ιδεολογικά προκατειλημμένης στάσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μόνο βλάπτει τη φήμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».