Βουλή: Έντονες διαφωνίες για την απόφαση να διακοπεί συνεδρίαση λόγω παραβίασης κανονισμού από τον Παύλο Πολάκη

Βουλή: Έντονες διαφωνίες για την απόφαση να διακοπεί συνεδρίαση λόγω παραβίασης κανονισμού από τον Παύλο Πολάκη

Οι κομματικές αντιπαραθέσεις συνεχίστηκαν και σήμερα

Υψηλοί τόνοι και έντονες διαφωνίες επικράτησαν στη Βουλή, μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων, με αφορμή την απόφαση του προεδρείου να διακόψει οριστικά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και τη συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, «εκτός Κανονισμού της Βουλής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, επισήμανε χαρακτηριστικά, ότι ακόμα και να αισθάνεται την αδικία ένας βουλευτής, έχει τα κοινοβουλευτικά όπλα για να προσφύγει και να αμυνθεί και δεν μπορεί να κάνει κατάληψη του βήματος της Βουλής.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση καταλόγισε στη κυβέρνηση αυταρχικές φασιστικές λογικές, με στόχο την υποβάθμιση του σκανδάλου της Novartis, ενώ τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης μίλησαν για "a la carte" εφαρμογή του Κανονισμού της Bουλής και επιτέθηκαν στα δύο μεγάλα κόμματα.

«Η χθεσινή εικόνα στο Κοινοβούλιο δεν ήταν απλώς αποκαρδιωτική και αποκρουστική αλλά ήταν εντελώς απαράδεκτη και προσβάλει όλους μας. Πολλές φορές οι βουλευτές αισθανόμαστε ότι αδικούμαστε, όμως υπάρχουν κοινοβουλευτικά όπλα στα οποία μπορεί να προσφύγει, στο πλαίσιο του Κανονισμού της Βουλής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης και συμπλήρωσε:

«Η κατάληψη του βήματος της Βουλής, σε καμία περίπτωση δεν είναι στο πλαίσιο του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό που έγινε χθες είναι κάτι πρωτόγνωρο, απαράδεκτο και πρέπει να καταδικαστεί ακόμα και αν κάποιος αισθάνεται ότι έχει δίκαιο. Η κοινοβουλευτική διαδικασία προβλέπει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να αντιδράσει».

«Η παράταξη απέδειξε διαχρονικά ότι σέβεται τους θεσμούς, όπως τον κορυφαίο θεσμό της Δικαιοσύνης και δεν μπορεί να συσχετίζεται η Novartis με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης.

«Ο πρόεδρος της Βουλής, επέδειξε με τον μειλίχιο τρόπο του και τη δημοκρατική συμπεριφορά του, ότι πάνω από όλα θέτει το συμφέρον της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, ότι σέβεται και μας τιμά όλους. Πρέπει από τη χθεσινή εικόνα της Βουλής να πάρουμε το μάθημά μας όλοι, και να παραδεχτούμε ότι τέτοια εικόνα και τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές είναι και καταδικαστέες ακόμα και αν αισθανόμαστε αδικία», κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια φίμωσης του Παύλου Πολάκη και «παραποίηση πραγματικών περιστατικών».

«Είναι πρωτοφανής, αντιδημοκρατική, αντισυνταγματική, πραξικοπηματική η ενέργεια του προεδρεύοντος χθες το βράδυ να αφαιρέσει το λόγο από Έλληνα βουλευτή επειδή διαφωνούσε με αυτά που έλεγε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ραγκούσης και προσέθεσε:

«Η χθεσινή ομιλία του Παύλου Πολάκη δεν ήταν ούτε απρεπής, ούτε υβριστική, ούτε συκοφαντική. Ο κ. Αθανασίου επικαλέστηκε ότι ήταν εκτός θέματος επειδή μίλησε για τη Novartis κι όχι γιατί ήταν απρεπής. Διέκοψε τη συνεδρίαση για να έρθει ο πρόεδρος της Βουλής να επιβάλει μομφή- και σήμερα ο πρόεδρος δεν επέβαλε μομφή. Έχουμε εδώ μια ακραία προσπάθεια στέρησης λόγου. Δεν ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης χθες γιατί η Novartis είναι απολύτως σχετικό το ζήτημα αυτό με την ανάπτυξη της χώρας. Το πιο ακραίο σκάνδαλο είναι το σκάνδαλο Novartis με παράνομες αυξήσεις φαρμάκων για να θησαυρίζει μια πολυεθνική».

«Χθες δεν είχαμε καμία παραβίαση του Κανονισμού αλλά παραβίαση του Συντάγματος, που αναφέρει ότι η ελευθερία της βούλησης του βουλευτή δε μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, επιτέθηκε τόσο σε ΝΔ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα για «μεθοδευμένη πόλωση».

«Είναι ξεκάθαρο πλέον. Αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πολώσουν, να διχάσουν, να συσπειρώσουν τα ακροατήριά τους. Είναι, όμως, κατώτεροι των περιστάσεων, του χρέους τους και του κοινοβουλευτικού τους καθήκοντος», υποστήριξε η κ. Λιακούλη.

«Τα όσα διαδραματίστηκαν χθες βράδυ ήταν μια αποκρουστική εικόνα που προσβάλει το Κοινοβούλιο και το πολιτικό σύστημα συλλήβδην», είπε και συμπλήρωσε:

«Είναι και οι δύο, φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της κοινοβουλευτικής πρακτικής του «Άντε ρε». Έχουν φέρει το πεζοδρόμιο και το περιθώριο ξανά στο προσκήνιο. Ιδιαίτερα, η τοξικότητα, τις τελευταίες τρεις μέρες, έχει κατακλύσει το Κοινοβούλιο».

«Η χθεσινή αντιπαράθεση μεταξύ του προεδρεύοντος της Βουλής και του κ. Πολάκη, ήταν από τις πιο άτυχες και δύσκολες στιγμές της κοινοβουλευτικής πρακτικής, καταδικαστέα σε όλες τις εκφάνσεις της. Η απίστευτη εικόνα που δημιουργήθηκε θα έπρεπε, με αίσθημα αυτοσυγκράτησης, να περιοριστεί και να αποπεμφθεί», υπογράμμισε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ και κατέληξε:

«Εμείς, σταθερά, δηλώνουμε τη σαφή απόστασή μας από αυτές τις εικόνες. Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν διχαστικοί, γιατί αυτό εξυπηρετεί τους στρατούς τους, τα στρατηγική τους και τις μεθοδεύσεις τους. Και αυτή η εικόνα της πόλωσης, της αναίδειας και των ανοίκειων επιθέσεων, είχε στόχο και τη δική μας παράταξη».

Για «ανούσιες κοκορομαχίες και κακόγουστα στημένα σόου με μικροκομματικές επικοινωνιακές λογικές, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ακόμα, μίλησε για «επιλεκτική εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής, η οποία πάντως δεν μπορεί να οδηγεί σε παρεμπόδιση και καθοδήγηση της έκφρασης».

«Αυτό το κακόγουστο σόου είναι επαναλαμβανόμενο, καθώς Γεωργιάδης και Πολάκης πολλές φορές έχουν συγκρουστεί και, μάλιστα, χθες, κατήγγειλε πως ήταν και προγραμματισμένο, καθώς κυκλοφορούσε από το πρωί στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό, δεν αποτελεί δικαιολογία για τη στάση του προεδρεύοντος που πυροδότησε την κατάσταση και χθες και σήμερα, και μάλιστα στη συζήτηση ενός σημαντικού νομοσχεδίου, με το αντιλαϊκό περιεχόμενο του οποίου συμφωνούν επί της ουσίας και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΙΝΑΛ», υποστήριξε ο κ. Αθανασόπουλος.

«Με αυτή την κοκορομαχία επιχειρείται να εγκλωβιστεί η λαϊκή αγανάκτηση από την ασκούμενη πολιτική, θυμίζοντας πάντως πως τα κόμματα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ είναι δοκιμασμένα από τις πράξεις τους και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση» συνέχισε ο αγορητής του ΚΚΕ. «Όσο οξύνεται η κοκορομαχία, τόσο θα υπάρχει συμφωνία με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου, επισήμανε, και κάλεσε τον λαό να γυρίσει την πλάτη του σε αυτά τα κακόγουστα σόου και να παρέμβει με αποφασιστικότητα οργανώνοντας την πάλη του για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας, κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για «υποκρισία και μικροκομματική λογική», υποστηρίζοντας ότι «πυροδοτούν σκόπιμα το πολιτικό κλίμα και ευτελίζουν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με μόνο στόχο να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο».

«Ξεπεράσατε τον εαυτό σας με τα χθεσινά γεγονότα. Αποδείξατε ότι είστε όλοι υποκριτές. Εκμεταλλεύεστε τις υπόγειες συμφωνίες για να στήσετε τα σόου σας με κοκορομαχίες. Η ουσία του περιστατικού είναι η ουσιαστική υποβάθμιση του εγκλήματος της Novartis σε γραφικότητα», ανέφερε ο κ. Χήτας.

Μίλησε ακόμα για εφαρμογή a la carte του Κανονισμού της Βουλής, και κατέληξε λέγοντας:

«Κάνετε αντιπαράθεση αλλά είστε ίδιοι σε όλα και πολύ μικροί στα μεγάλα. Είστε το ίδιο νόμισμα με τις ίδιες όψεις και με την ίδια αξία».

«Η χθεσινή απαγόρευση στον κ. Πολάκη, αποτελεί πολιτική επιλογή με στόχο την υποβάθμιση του σκανδάλου της Novartis σε μια δήθεν γραφική κόντρα μεταξύ του υπουργού και του βουλευτή», υποστήριξε από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης.

«ΤΟ ΜεΡΑ25 είναι κατά του διαχρονικού ευτελισμού με τη βούλα του προεδρείου. Μην προσβάλλετε λοιπόν την νοημοσύνη των πολιτών προσπαθώντας να παρουσιάσετε ως γραφικό έναν βουλευτή. Μην προσβάλλετε τη Βουλή με a la carte κοινοβουλευτικές διαδικασίες», τόνισε.

«Ακούσαμε από την κυβέρνηση για ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. A la carte διαδικασίες εμείς δεν δεχόμαστε. Νομοθετείτε 2,5 χρόνια όπως ακριβώς σας καπνίσει, με fast track διαδικασίες, με τροπολογίες άσχετες και νομοσχέδια έτοιμα κατασκευασμένα από νομικά γραφεία ολιγαρχών. Υπουργοί μιλάνε όποτε θέλουν και συχνά καταθέτουν εκτρωματικές τροπολογίες ευτελίζοντας, με την ανοχή του προεδρείου τις κοινοβουλευτικές εργασίες. Αιδώς Αργείοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης και σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ κατέληξε:

«Υπό το πρίσμα της εσκεμμένης απαξίωσης της Βουλής, το χθεσινό επεισόδιο οδηγεί στην επιλεκτική απαγόρευση του κ. Πολάκη να μην μιλά εκτός θέματος, όταν πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί σπάνια μιλούν εντός του θέματος».