Debate για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ: Ανοιχτοί οι υποψήφιοι για την επιστροφή στο… ΠΑΣΟΚ

Debate για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ: Ανοιχτοί οι υποψήφιοι για την επιστροφή στο… ΠΑΣΟΚ

Τι λένε για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία - Απών ο Παπανδρέου

Στην τελική ευθεία για τις εσωκομματικές εκλογές, οι πέντε εκ των 6 υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μία τηλεμαχία η οποία επέτρεπε και τον απευθεία διάλογος των υποψηφίων. Στο debate παρουσίασαν τις θέσεις τους οι Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης, ενώ δεν συμμετείχε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο Λοβέρδος τάχθηκε καθαρά υπέρ της επιστροφής του ΚΙΝΑΛ στην ονοματοδοσία ΠΑΣΟΚ, κάτι που φάνηκε συμφωνεί ξεκάθαρα και ο Καστανίδης, ενώ και οι άλλοι τρεις το άφησαν... ανοικτό και δεν το απέκλεισαν.

Ο πρώτος γύρος των εκλογών είναι στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου θα γίνει ο δεύτετος γύρος, όπου οι δύο πρώτοι θα συγκρουστούν για την ποιος θα γίνει πρόεδρος.

Η συζήτηση των υποψηφίων ξεκίνησε στις 22:00 με την δημοσιογράφο της ΕΡΤ Αντριάννα Παρασκευοπούλου να την διευθύνει. Τις ερωτήσεις τις έκαναν οι Παύλος Τσίμας, Τάσος Παππάς και Γιώργος Κουβαράς

Οι θεματικές ενότητες του debate:

  • Διαχείριση κρίσεων: Πανδημία και κράτος πρόνοιας – Οικονομική κρίση – Κλιματική αλλαγή – Ενεργειακή κρίση – Δημογραφικό
  • Εξωτερική πολιτική: Εθνικά θέματα – Η σχέση με την Τουρκία – Μεταναστευτικό
  • Δημοκρατία – Θεσμοί – Δικαιοσύνη – Πολιτικό Σύστημα – Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση – Νέες τεχνολογίες.
  • Η θέση του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό-Πολιτική, εκλογική στρατηγική και συμμαχίες – Η σχέση με Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ – Το μέλλον της παράταξης-Η ελληνική και ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία-Η επόμενη μέρα.
  • Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου.
  • Διαχείριση κρίσεων

Για τη «διαχείριση κρίσεων»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στο όραμά του για ένα κόμμα με πρόγραμμα και στρατηγικό σχέδιο που θα αντιμετωπίζει άμεσα τις όποιες κρίσεις. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι η παράταξη έχει ανάγκη να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Στο σχόλιό του σημείωσε: «Βιώνουμε τραγικές στιγμές. Έχουμε εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά. Η κυβέρνηση κινείται με ατολμία και η αξιωματική αντιπολίτευση με δημαγωγία. Η λογική είναι δεν κολλάει στην εκκλησία ή δεν κολλάει στην πορεία. Χρειάζεται υπευθυνότητα και συνέπεια».

Ο Παύλος Γερουλάνος σε ερώτηση για το εάν η διαχείριση και αντιμετώπιση των κρίσεων απαιτεί ευρύτερη συναίνεση απάντησε ότι η πραγματικότητα είναι ότι θα χρειαστούν συνεργασίες σε πολλαπλά επίπεδα. Αναφέρθηκε δε στα τρία χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει εκείνος που θα κληθεί να ηγηθεί αν μέσω της όποιας κρίσης: Να δίνει το σωστό παράδειγμα, να κρατά τον ελληνικό λαό ενωμένο απέναντι σε μια κρίση και να συμπεριφέρεται και στους δικούς του και στους απέναντι με τον ίδιο τρόπο. «Η ευθύνη πάει σε έναν ακόμα και όταν υπάρχουν συνεργασίες. Είμαι υπέρ των συνεργασιών αρκεί να γίνονται με βάση τις προτεραιότητες της χώρας» τόνισε.

Ο Χάρης Καστανίδης για το «αόρατο χέρι της αγοράς» σχολίασε ότι επείγει να επανέλθουν ορισμένες σοσιαλδημοκρατικές αρχές. «Πρέπει να ρυθμίζεται η αγορά και να μην μένει αχαλίνωτη. Η σύγχρονη ελληνική σοσιαλδημοκρατία αυτό θα επιχειρήσει να κάνει» είπε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε στην πανδημία και σημείωσε ότι είναι ο πρώτος που είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Για εξωτερική πολιτική

Στο δεύτερο σκέλος του debate οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στην εξωτερική πολιτική.

Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε πως θα έπρεπε να ερωτηθούν οι συνυποψήφιοί του για το αν έχουν την ίδια θέση που είχαν πριν την υπογραφή της, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ επεσήμανε πως ο ίδιος δεν έχει αλλάξει τη στάση του. Παραμένει αρνητικός, σε αντίθεση, όπως ανέφερε, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που άλλα έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα εφαρμόζει τώρα.«Εγώ είμαι πατριώτης. Είμαι αρνητικός στις Πρέσπες. Ήμουν και παραμένω, σε αντίθεση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που άλλα έλεγε πριν τις εκλογές και άλλα εφαρμόζει τώρα. Εφόσον αυτή η χώρα δεν τηρεί τη συμφωνία μας, δεν έχει κανένα νόημα η Βουλή να ψηφίζει για τη χώρα αυτή» είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Χάρης Καστανίδης απαντώντας σε ερώτηση του Παύλου Τσίμα αν η Τουρκία δεχθεί τη Χάγη, αν θα έλεγε «ναι» απάντησε πως: «Καμιά κυβέρνηση δεν θα βρεθεί που θα πει γενικώς πάμε στη Χάγη. Είναι προφανές ότι στη Χάγη δεν μπορούμε να υπερβούμε την εθνική γραμμή. Αν οι διερευνητικές καταλήξουν σε προσφυγή στη Χάγη αυτή θα αφορά τα θέματα που έχουμε συμφωνήσει. Να επαναφέρουμε το Ενιαία Αμυντικό Δόγμα του Ανδρέα Παπανδρέου».

Ο Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας για τις διαφορές που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είπε μεταξύ άλλων πως: «Δεν πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες που βάζει η Τουρκία. Η εθνική γραμμή είναι μία. Όσο πιο καθαρά είναι τα μηνύματα που στέλνουμε, τόσο περισσότερο και εκείνη θα αναγκαστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Πρέπει να επιμείνουμε με κάθε τρόπο στο Εθνικό Δίκαιο και να χτίσουμε το στρατό μας».

Ο Παύλος Χρηστίδης τόνισε πως: «Η Τουρκία ασφυκτιά στην Συνθήκη της Λωζάνης κι έχει επεκτακτικές βλέψεις. Η Ελλάδα πιστεέυει στο Διεθνές Δίκαιο. Από την άλλη είναι καθήκον της χώρας να παίρνει όλα τα αναγκαία μέτρα. Βλέπουμε απειλές από Τούρκους αξιωματούχους ότι θα επαναλάβουν ότι έγινε το 1922. Τα κόμματα πρέπει να έχουν ενιαία εθνική στρατηγική».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι: «Το προσφυγικό είναι μείζον ζήτημα για την Ευρώπη. Οι σύμμαχοι του κ. Μητσοτάκη υπονομεύουν την αναθεώρηση του Δουβλίνου, δηλαδή να μην έχει το βάρος για την αίτηση ασύλου η πρώτη χώρα εισδοχής αλλά η ΕΕ» και μίλησε για νησίδα σταθερότητας και όχι για «εμπόριο στα χέρια δουλεμπόρων. Έχουμε κάνει λάθη αλλά πρέπει να μην είμαστε αυστηροί κριτές».

Για την Φώφη Γεννηματά

Ο Παύλος Χρηστίδης απάντησε στον Ανδρέα Λοβέρδο με μια αναφορά στη Φώφη Γεννηματά. «Είμαι περήφανος που η Φώφη Γεννηματά κράτησε αυτή τη στάση για την Συμφωνία των Πρεσπών. Η θέση της δικαιώνεται αλλά η ουσία είναι να δούμε πώς θα ενισχύσουμε την εθνική στρατηγική».

Στην τρίτη ενότητα του debate οι υποψήφιοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν τη Δημοκρατία, τους Θεσμούς, τη Δικαιοσύνη, το Πολιτικό Σύστημα, τη  Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση αλλά και τις νέες τεχνολογίες.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απαντώντας σε ερώτηση για την εγκληματικότητα και τη θανατική ποινή, είπε πως: «Πράγματι ως καθηγητής είχα υποστηρίξει την θανατική ποινή. Ωστόσο η αλλαγή του Συντάγματος του 2001 έφερε κι εμένα να συντάσσομαι με την πλειοψηφία και να ψηφίζω την κατάργηση της θανατικής ποινής. Επί της αρχής η παράταξή μου ψήφισε πρόσφατα παρών. Δυόμιση χρόνια κλαίμε στις τηλεοράσεις όταν βιάζεται μια γυναίκα κι όταν ψηφίσαμε, η παράταξή μου είπε παρών. Πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές».

Με την αυστηροποίηση των ποινών διαφώνησε ο Χάρης Καστανίδης.

Θα ανεχθεί άλλες στάσεις εφόσον εκλεγεί; «Εγώ δεν έχω κάνει εκλογές μακριά από το κόμμα μου ούτε σε αθλητική διαδικασία. Υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν θα υπάρχει κομματική διαδικασία. Μπορεί να είναι αναγκασμένοι πρώην πρόεδροί μας να έχουν κομματική πειθαρχία; Η υπόλοιπη ΚΟ θα έχει κομματική πειθαρχία, δεν θα είμαστε παρδαλοί» απάντησε ξεκάθαρα.

Ο Παύλος Χρηστίδης παρομοίωσε τη Δημοκρατία με τον έρωτα μιλώντας για τα social media και τη λογοκρισία. «Η Δημοκρατία είναι σαν τον έρωτα, πρέπει να την κρατάς συνεχώς ζωντανή. Η συντριπτική πλειοψηφία των υπογραφών που μάζεψα ήταν μέσα από τα social media. Όπως παντού υπάρχει κάποιο πρόβλημα, πρέπει να βλέπουμε πώς ξεπερνάμε το πρόβλημα. Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα fake news, που αντιμετώπισε η παράταξη μας. Εδώ διαμορφώνουμε νέες συνθήκες για τη Δημοκρατία μας» είπε ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε πως: «Τα κόμματα σε δύσκολα σταυροδρόμια παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Οι πολίτες θα επιλέξουν ποιο είναι το μέλλον μας… Εγώ ζητώ από τους πολίτες να μου δώσουν την ευκαιρία να ξαναφτιάξουμε ισχυρή την παράταξη μας. Ο άνθρωπος αυτός θα είναι μία επιλογή που θα γίνει μαζί με την Κ.Ο».

Ο Παύλος Γερουλάνος χαρακτήρισε «άρρωστο» το πολιτικό σύστημα της χώρας. Συγκεκριμένα είπε πως: «Έχουμε ένα βαθύτατα άρρωστο πολιτικό σύστημα. Όλες οι παθογένειες επαναλαμβάνονται γιατί όλοι αρνούνται να αλλάξουν το σύστημα. Η αιτία είναι ότι συγκεντρώνεται η εξουσία στα χέρια πολύ λίγων ανθρώπων».

Για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ

Μιλώντας για το μέλλον του ΚΙΝΑΛ, στην τέταρτη ενότητα του debate,ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως: «Στις δημοσκοπήσεις προκύπτει ότι ένα ικανό ποσοστό θέλει να μας ψηφίσει. Πρώτα πρέπει να ανοίξουμε τις διαδικασίες μας. Να έρθουν χιλιάδες άνθρωποι να ψηφίσουν. Δημοσκόπηση δείχνει ότι όσοι θέλουν να έρθουν από τη ΝΔ, άλλοι τόσοι θέλουν να έρθουν από ΣΥΡΙΖΑ. Φιλοδοξούμε να υπάρχουν τρία κυβερνητικά προγράμματα. Αρκεί να πιάσουμε πάλι την ευκαιρία. Πρέπει να αλλάξουμε και πολιτικές.Με ταπεινώνει το ερώτημα με ποιον θα πάτε, απάντησε σε διευκρινιστική ερώτηση. Τι είναι αυτό που θέλουμε; Όχι το μικρό ΚΙΝΑΛ που σκοτώνει το μεγάλο ΠΑΣΟΚ» και πρόσθεσε πως τους έχει γίνει ήδη πρόταση «συμμαχίας» από τον Αλέξη Τσίπρα αλλά όχι από τη Νέα Δημοκρατία. «Δεν χαρίζουμε τη χώρα στη Νέα Δημοκρατία ούτε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2015 δεν κέρδισα. Έμεινα εκεί και ήμουν ένας από τους βουλευτές που έδωσαν μία από τις μεγαλύτερες μάχες. Το 2007 δέχτηκα να είμαι υπουργός του Γιώργου Παπανδρέου. Έχω βιογραφικό ενότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Θέλω να έρθουν να ψηφίσουν όλοι οι δημοκράτες πολίτες αλλά και όσοι δεν ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια γιατί θεωρούσαν ότι όλα τα κόμματα είναι το ίδιο. Θέλουμε να εμπνεύσουμε ανθρώπους που θα μείνουν στην παράταξη και να ξαναβάλουμε τον καθημερινό πολίτη στο επίκεντρο» τόνισε ο κ. Χρηστίδης.

Για «πληγωμένη παράταξη» από λάθη του παρελθόντος έκανε λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης και τόνισε πως: «Πρέπει να πετάξουμε στον κάδο των αχρήστων ό,τι πλήγωσε τον ελληνικό λαό και να μιλήσουμε τη γλώσσα της σοσιαλδημοκρατίας. Κάθε χώρα στο παρελθόν είναι μία άλλη χώρα. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά της μεταπολίτευσης. Ήταν μία εποχή σταθερότητας, ευημερίας. Σημαντικά λάθη που έκανε κυρίως η ΝΔ τα πλήρωσε όλη η χώρα και εμείς ως κυβέρνηση. Η χώρα μπορεί να διαμορφώσει μία ανταγωνιστική οικονομία»

«Όσο η εξουσία είναι συγκεντρωμένη τόσο θα συγκεντρώνεται και ο πλούτος. Οποιοδήποτε φορέας θα πρέπει να λογοδοτεί προς την κυβέρνηση και προς τον πολίτη. Η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε μία νέα χρεοκοπία» είπε ο Παύλος Γερουλάνος.

Ποιο ΠΑΣΟΚ προτιμά ο Χάρης Καστανίδης; «Υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο ΠΑΣΟΚ ανάλογα με την εποχή. Οπότε δεν κάνω διακρίσεις» απάντησε.

Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου

Ελεύθερη ερώτηση εκτός θεματικού πλαισίου δέχθηκε ο Παύλος Χρηστίδης και σχολίασε πως: «Όταν μία γυναίκα ερωτάται από τον υποψήφιο εργοδότη της αν σκοπεύει να μείνει έγκυος κάτι δεν πάει καλά. Η δικιά μας γενιά δεν μπορεί να ονειρευτεί. Αυτό είναι βαθιά άδικο και βαθιά άνισο».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας για την «νοσταλγία του ΠΑΣΟΚ και του πλούτου» απάντησε πως: «Κάθε χώρα στο παρελθόν είναι μία άλλη χώρα. Πρέπει να κρατήσουμε τα θετικά της μεταπολίτευσης. Ήταν μία εποχή σταθερότητας, ευημερίας. Σημαντικά λάθη που έκανε κυρίως η ΝΔ τα πλήρωσε όλη η χώρα και εμείς ως κυβέρνηση. Η χώρα μπορεί να διαμορφώσει μία ανταγωνιστική οικονομία».

Ερώτηση για την υπόθεση Novartis δέχθηκε ο Χάρης Καστανίδης και απάντησε πως: «Προφανώς και είναι σκάνδαλο η υπόθεση Novartis. Και υπάρχει σκάνδαλο με την έννοια ότι υπήρξαν κύκλοι μη πολιτικοί που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση αυτής της εταιρείας. Υπάρχει όμως και πολιτική πλευρά. Από δύο διαδοχικές κυβερνήσεις χρησιμοποιήθηκαν μεθοδεύσεις που παραβίασαν στοιχειώδεις ποινικούς κανόνες».

Στο ενδεχόμενο πιθανής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε πως: «Έχω ένα βιογραφικό ενότητας. Το 2015 δεν κέρδισα, έμεινα εκεί και έδωσα τις μεγαλύτερες μάχες. Δεν κατέβηκα ποτέ υποψήφιος με άλλο κόμμα.».

Οι υποψήφιοι ρωτούν ο ένας τον άλλον

Στον έκτο και τελευταίο γύρο του debate των υποψήφιων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ο κάθε ένας είχε δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση σε κάποιον συνυποψήφιο του. Ο Χάρης Καστανίδης έκανε τη διαφορά καθώς δεν θέλησε να κάνει ερώτηση σε κάποιον συνυποψήφιο του προκαλώντας έκπληξη στους υπολοίπους. «Δεν επιλέγω κάποιον. Θεωρώ όλους άξιους και τους αγαπώ. Θα πάμε μαζί όλοι με ενότητα» είπε. Η Αντριάννα Παρασκευοπούλου ζήτησε την κατανόηση του και του τόνισε πως αν πρόκειται να κάνει τοποθέτηση θα πρέπει να πάει παρακάτω τη διαδικασία. Εκείνος απάντησε πως δεν πρόκειται για τοποθέτηση απλά του είναι όλα σαφή και δεν θέλει να κάνει κάποια ερώτηση. «Δεν αισθάνομαι ότι πρέπει να τους υποβάλω δύσκολες ερωτήσεις και ασκήσεις μαθητείας» σχολίασε.

Ερώτηση στον Παύλο Γερουλάνο απηύθυνε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε σχέση με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους απόδημους Έλληνες. «Εχω θητεύσει ως γενικός γραμματέας αποδήμων. Αν οι συμπατριώτες μας που βρίσκονται έξω κάνουν παιδιά, δεν γυρίζουν πίσω. Τη διαδικτυακή ψηφοφορία την πρότεινα για όλους. Είπαν όχι γιατί υπάρχουν εστίες μούχλας μέσα στον κόσμο. Προτιμούν κάποιοι ένα κόμμα μικρό» απάντησε εκείνος.

Ο Παύλος Χρηστίδης απηύθυνε ερώτηση στον Ανδρέα Λοβέρδο για τον όρο «γυναικοκτονία». «Ήταν ένα από τα σημεία της τοποθέτησής μου. Είπα αυστηροποιείται τον Ποινικό Κώδικα. Εξέφρασα την απόλυτη διαφωνία μου. Έλεγα ότι η γυναικοκτονία δεν είναι μια ποινική πράξη που μαθαίνεται από την τηλεόραση. Είναι κάτι που προετοιμάζεται» απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος στο γιατί την περασμένη εβδομάδα ψήφισε έναν ποινικό κώδικα που δεν περιλαμβάνει τον συγκεκριμένο όρο.