ΣΥΡΙΖΑ για μετακίνηση επιβατών από την Ίο: Ντροπιαστική και εγκληματική ανευθυνότητα

ΣΥΡΙΖΑ για μετακίνηση επιβατών από την Ίο: Ντροπιαστική και εγκληματική ανευθυνότητα

Επίθεση από την αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση

«Οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τους ασθενείς κορονοϊού, που έφτασαν με πλοίο της γραμμής από την Ίο στη Ραφήνα, και έχουν γίνει από τη μεγαλύτερη ναυτεργατική ένωση της χώρας, είναι εξοργιστικές και αναδεικνύουν το μέγεθος της ανευθυνότητας του 'επιτελικού' κράτους Μητσοτάκη», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι τομεάρχες ζητούν να ενημερωθούν άμεσα οι πολίτες χωρίς μισόλογα, για το συγκεκριμένο περιστατικό και σημειώνουν:

* Αν όντως το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής γνώριζε ότι ανάμεσα σε όσους επιβιβάστηκαν στο συγκεκριμένο πλοίο, από Ίο για Ραφήνα, συμπεριλαμβάνονταν και συμπολίτες μας - επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού - και παρόλα αυτά έδωσε εντολή μετακίνησης χωρίς σαφές πρωτόκολλο, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την δημόσια υγεία.

* Αν όντως ήταν σε γνώση του ΕΟΔΥ ότι οι συγκεκριμένοι επιβάτες είναι φορείς του ιού και παρόλα αυτά ενέκρινε την μετακίνησή τους με πλοίο της γραμμής, οφείλει να ενημερώσει άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση την κοινή γνώμη για το ποια πρωτόκολλα ακολουθήθηκαν σε αυτή την περίπτωση και με τι γνώμονα πάρθηκε μια τέτοια απόφαση.

* Οι ηγεσίες του ΥΝΑΝΠ και του υπουργείου Υγείας πρέπει τώρα να δώσουν αναλυτικές απαντήσεις για το ποιος είναι τελικά ο κρατικός σχεδιασμός για την ασφαλή μεταφορά ασθενών με κορονοϊό από τη νησιωτική χώρα. Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που να προφυλάσσει τόσο τους ασθενείς, όσο και τους ταξιδιώτες και τους ίδιους τους νησιώτες;

Κλείνοντας, οι τομεάρχες αναφέρουν: «Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει λειτουργήσει 'ανέμελα', ασυντόνιστα και ανεύθυνα, προκαλώντας, για μια ακόμη φορά αμφιβολίες για την ικανότητά της να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας. Σήμερα πρέπει να δοθούν ικανοποιητικές εξηγήσεις και να απολογηθούν οι υπαίτιοι αυτής της εγκληματικής και ντροπιαστικής ανευθυνότητας».

Επίθεση και για την «απόσπαση των αρχαίων από το μετρό Θεσσαλονίκης»

Εξαλλου, για έγκλημα σε βάρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αναφορικά με την απόσπαση των αρχαίων από το μετρό Θεσσαλονίκης, κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση οι τομεάρχες Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Κατά την επίσκεψή τους στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης και κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που ακολούθησε, οι Κώστας Καραμανλής και Λίνα Μενδώνη, επιβεβαίωσαν την εμμονή τους στην απόσπαση των αρχαίων, κόντρα στη βούληση φορέων του πολιτισμού, ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο και των πολιτών…Δεν τρέφαμε αυταπάτες για το τι θα ακολουθούσε μετά την απόφαση του ΣτΕ, καθώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία αδιάλλακτη κυβέρνηση, η οποία βρίσκει, δυστυχώς, στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και του δημάρχου Θεσσαλονίκης πρόθυμους συνεργούς για την εφαρμογή των σχεδίων της».

Οι τομεάρχες υποστηρίζουν ότι «το πολύπλοκο και το σύνθετο του συμπλέγματος, καθιστά την απόσπαση καταστροφική για την ακεραιότητα και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα του και σε αυτήν την περίπτωση την ευθύνη θα φέρουν ακέραια, ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης, η Λ. Μενδώνη και ο Κ. Καραμανλής. Είναι οι ίδιοι που μέσα σε δύο χρόνια, με τις παλινωδίες και την αδράνειά τους μετέτρεψαν τον στόχο «και μετρό και αρχαία» σε «ούτε μετρό, ούτε αρχαία».