Πελώνη για ωράριο κυκλοφορίας: Δεν συζητάμε για κατάργηση, αλλά για διεύρυνση

Πελώνη για ωράριο κυκλοφορίας: Δεν συζητάμε για κατάργηση, αλλά για διεύρυνση

Τι είπε για τα προνόμια σε εμβολιασμένους

Τέλος στο ενδεχόμενο κατάργησης της απαγόρευσης κυκλοφορίας έβαλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη το πρωί της Τετάρτης (09/08) ξεκαθαρίζοντας πως μιλάμε για διεύρυνση του ωραρίου που θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν τελειώσαμε με την πανδημία». Επίσης, αναφέρθηκε στο εργασιακό νομοσχέδιο κάνοντας λόγο για «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία που ανάγεται στη δεκαετία του ’80».

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι «σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή περιμένουμε την εισήγηση της για τη διεύρυνση του ωραρίου και της μουσικής στους εξωτερικούς χώρους», εξηγώντας ότι «νομίζω πρέπει να συζητάμε για διεύρυνση, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με την πανδημία».

Πελώνη: Τι είπε για τα προνόμια σε εμβολιασμένους

Αναφορικά με τη συζήτηση περί προνομίων σε εμβολιασμένους, αποσαφήνισε ότι «μιλάμε για διευκολύνσεις σε ανθρώπους που έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Όπως είπε χθες κι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να ανοίξει επί της ουσίας το θέμα των διευκολύνσεων αν δεν δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους ενήλικες για πρόσβαση στο εμβόλιο». «Ένα ζήτημα είναι οι διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα, άλλο η υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων όπως οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, περιμένουμε τη γνωμοδότηση της επιτροπής βιοηθικής» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι ήδη μπορεί να τυπώνεται ή κάποιος να έχει στο κινητό του. Σχολίασε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη που έγινε ευρωπαϊκός κανόνας και είχε λοιδορηθεί.

Υπενθύμισε ότι αύριο, Πέμπτη (09/06) ανοίγει η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 25-29 και την επόμενη εβδομάδα για τις ηλικίες 18-24.

«Self tests από τα φαρμακεία μέχρι 19 Ιουνίου»

«Υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό για διανομή των self test μέχρι 19 Ιουνίου και προφανώς πρέπει να τηρηθεί στο ακέραιο. Αν γίνει κάτι διαφορετικό θα εκληφθεί ως εκβιασμός από το συγκεκριμένο σύλλογο» διευκρίνισε. «Θα συζητήσουμε και τα θεσμικά ζητήματα των φαρμακοποιών, αλλά δεν είναι η ώρα εν μέσω πανδημίας» υπογράμμισε η κ. Πελώνη.

«Η κυβέρνηση θα ήθελε να συνεχίσει τη συνεργασία με τα φαρμακεία, ωστόσο αν αυτό δεν είναι εφικτό θα βρεθούν άλλοι τρόποι διανομής» τόνισε.

«Προοδευτικό» το εργασιακό νομοσχέδιο

Για το εργασιακό νομοσχέδιο μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος κάνοντας λόγο για πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία του ’80.

«Προφανώς δεν μπορούμε να πάμε στις επόμενες δεκαετίες με νομοθεσία του 1980 δίνει λύσεις σε ζητήματα της πραγματικής ζωής και των πραγματικών εργαζομένων, δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στις εξελίξεις και να ανακαλύπτουμε τώρα την Αμερική», είπε η κ. Πελώνη, εστιάζοντας σε ζητήματα αδήλωτης εργασίας, αδήλωτων ή απλήρωτων υπερωριών προοδευτικές μεταρρυθμίσεις όπως νέες άδειες που θεσμοθετούνται, όπως οι ρυθμίσεις για αντιμετώπιση σεξουαλικής παρενόχλησης, δίνεται δυνατότητα στον εργαζόμενο εφόσον το θελήσει, για εναλλακτικό τρόπο στις υπερωρίες τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας για να συμφιλιώσει την προσωπική με την επαγγελματική του ζωή.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τα βάλει όλα στο ίδιο τσουβάλι διαστρεβλώνοντας» ανέφερε η κ. Πελώνη. «Άλλο οι υπερωρίες, άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας» είπε.

Επεσήμανε τέλος ότι δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού, καθώς, όπως είπε, ο προηγούμενος έγινε πριν από έξι μήνες και ο πρωθυπουργός δεν είναι οπαδός των συνεχών αλλαγών.