Lockdown: Πότε θα παρθεί η απόφαση για το Πάσχα – Τι προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς

Lockdown: Πότε θα παρθεί η απόφαση για το Πάσχα – Τι προβληματίζει κυβέρνηση και ειδικούς

Πελώνη: Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας και θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη.

Αναφερόμενη στην επιδημιολογική κατάσταση η κυβερνητική εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε όλη την Επικράτεια και ιδιαίτερα στην Αττική, την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα. Διαπιστώνεται, ωστόσο, μια τάση σταδιακής, αλλά αργής αποκλιμάκωσης, που απεικονίζεται τόσο στο δείκτη θετικότητας όσο και στον δείκτη αναπαραγωγής του ιού, τον γνωστό RT.

Βρισκόμαστε συνεπώς σε μία ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία και οφείλουμε όλοι να συνεισφέρουμε στην ανάσχεση της διασποράς. Η συνεχής επαγρύπνηση, η αποφυγή συναθροίσεων, η καθολική χρήση της μάσκας, ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων, αλλά και η προτίμηση εξωτερικών χώρων, αποτελούν στοιχειώδη μέτρα ατομικής και συλλογικής άμυνας. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας: Τα self test και τον εμβολιασμό», είπε.

Πρόσθεσε παράλληλα πως «από σήμερα έχει ξεκινήσει η δωρεάν- με επίδειξη του ΑΜΚΑ- διανομή των self test σε εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για τους οποίους η χρήση είναι πλέον υποχρεωτική.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, τις υπηρεσίες καθαρισμού, τα κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, καθώς και τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων. Όπως επίσης είναι και για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στις υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και τους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους.

Όλοι υποχρεούνται να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην ειδική πλατφόρμα άμεσα με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα, η οποία θα είναι εβδομάδα προσαρμογής, και για την οποία έχουν περιθώριο δήλωσης μέχρι την επόμενη Κυριακή 25 Απριλίου».