Ηλιόπουλος κατά κυβέρνησης: Μειώνουν 600 εκατ. τον προϋπολογισμό για την υγεία

Ηλιόπουλος κατά κυβέρνησης: Μειώνουν 600 εκατ. τον προϋπολογισμό για την υγεία

«Αντί για επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ, τα ιδιωτικά κέρδη επιτάσσουν τη δημόσια υγεία»

Σε «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη» απέδωσε το «γεγονός ότι δεν προετοιμάστηκε η χώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ RealFm.

Σχολίασε ότι «με όρους αυταρέσκειας και αλαζονείας από το καλοκαίρι ήδη, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι δήθεν νικήσαμε τον κορονοϊό, ενώ οι ίδιοι οι κλινικάρχες μας είπαν ότι λάμβαναν διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας ότι δεν θα χρειαστεί να επιταχθούν ιδιωτικές ΜΕΘ». Τόνισε ότι ακόμα και στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 2021 «καταγράφεται μείωση δαπανών 600 δισ. ευρώ, την ώρα που θα έπρεπε όλο το βάρος να πέσει στην υγεία και την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων». Μιλώντας για «προκλητικά τεράστια απόκλιση» πρόσθεσε περαιτέρω πως «αντί για τα 24 δισ. ευρώ με τα οποία ισχυρίζεται ότι έχει στηρίξει την οικονομία εν μέσω πανδημίας, τα στοιχεία που ήδη έχουν εκτελεστεί -και παρουσίασε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου- δείχνουν ότι οι έκτακτες δαπάνες είναι της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ». Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση «αντί να προβαίνει σε ουσιαστικές επιτάξεις στον ιδιωτικό τομέα, τα ιδιωτικά κέρδη επιτάσσουν τα δημόσια νοσοκομεία», καθώς, όπως σημείωσε, «όχι μόνο διπλασιάζονται τα κέρδη των κλινικαρχών για τα νοσήλια, αλλά γιατροί του ΕΣΥ πηγαίνουν στις ιδιωτικές κλινικές». Ανέφερε ότι η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην Θεσσαλονίκη είναι 99% και στην Αθήνα 80%, σχολιάζοντας ότι «την ίδια στιγμή, στο «Σωτηρία» από τις 50 κλίνες ΜΕΘ λειτουργούν οι 25 με προσωπικό από άλλα νοσοκομεία.

Ο κ. Ηλιόπουλος περιέγραψε τις δύο τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν «στην πλήρη χορήγηση του δώρου του Χριστουγέννων από το κράτος σε όλες τις επιχειρήσεις, με συνολικό κόστος 1,4 δισ. ευρώ» και «στην θεσμοθέτηση ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης για άνεργους συμπολίτες μας στα όρια της φτώχειας, με 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος της οικογένειας, 200 ευρώ για το δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί». Το συνολικό κόστος της δεύτερης πρότασης είναι 900 εκατ., είπε, «και είναι απόλυτα εφικτό για την κυβέρνηση να δώσει αυτά τα χρήματα». Υπογράμμισε παράλληλα και την πρόταση του κόμματος για «πραγματικά γενναία μη επιστρεπτέα ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρξουν λουκέτα», σημειώνοντας ότι «τώρα είναι η ώρα της στήριξης» και πως «άπαξ και κλείσει μια επιχείρηση δεν θα ξανανοίξει». Πρόσθεσε, τέλος, ότι «η Ελλάδα δυστυχώς είναι η μόνο χώρα στην Ευρώπη που αντί για ενισχύσεις δίνει δάνεια -στα οποία μάλιστα 3 στις 4 μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν μπορούν να ενταχθούν.