Άγκυρα: Σε τρία επίπεδα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Άγκυρα: Σε τρία επίπεδα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ερντογάν, κάνει λόγο για πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις

Φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, επισήμανε πως οι συνομιλίες πρόκειται να διεξαχθούν σε τρία επίπεδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από το OPEN, εκτός από τις διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο πλευρών, ο Καλίν είπε πως παράλληλα θα διεξάγονται άλλες δύο σημαντικές συνομιλίες και συγκεκριμένα έκανε λόγο για πολιτικές και στρατιωτικές διαβουλεύσεις.

Το ίδιο ρεπορτάζ του καναλιού ανέφερε πως ο Καλίν εξήγησε ότι στις πολιτικές διαβουλεύσεις θα συζητούνται θέματα που αφορούν τις δύο χώρες, από την οικονομία μέχρι τον τουρισμό και από την ασφάλεια των συνόρων έως το ζήτημα των μειονοτήτων.

Όσο για τις στρατιωτικές διαβουλεύσεις ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι θα είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτικών Ελλάδας και Τουρκίας. Θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει σε Έλληνες και Τούρκους στρατιωτικούς να συνεργάζονται σε θάλασσα, ξηρά και αέρα, όπως και στα σύνορα κάτι που θα θυμίζει τις διαδικασίες που υπάρχουν μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η ημερομηνία πραγματοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών.

Είναι πολύ σημαντικό για τον Τούρκο Πρόεδρο να δώσει χώρο στην διπλωματία, παρέχοντας μια δεύτερη ευκαιρία για διαπραγματεύσεις, δήλωσε.

Για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ιμπραχίμ Καλίν ανέφερε πως αναμένουν επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης, την επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.