Ελληνοτουρκική κρίση: Η ηχηρή ελληνική διάψευση στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ- Οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις

Ελληνοτουρκική κρίση: Η ηχηρή ελληνική διάψευση στην πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ- Οι επόμενες διπλωματικές κινήσεις

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την πρόταση Στόλτενμπεργκ», απαντά η Άγκυρα

Η δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πως Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες για την έναρξη τεχνικού διαλόγου προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο, «άναψε φωτιές» στο διπλωματικό πεδίο με την Αθήνα να προχωρά άμεσα σε διάψευση.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε συγκεκριμένα πως:

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια.

Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής πλευράς με τη διάψευση της Αθήνας σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οποίες ανέφεραν ότι οι πληροφορίες σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ, «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ωστόσο συμπλήρωναν πως:

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Το παρασκήνιο της δήλωσης Στόλτενμπεργκ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξέφρασε στις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών την πρόθεσή του να εισηγηθεί τεχνικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά ποτέ δεν υπήρξε συναίνεση από την πλευρά της Αθήνας, ούτε και συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό ή τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

Η αντίδραση της Άγκυρας

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Ελλάδα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ για διάλογο με την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και για την πρόληψη ανεπιθύμητων ατυχημάτων.

Αυτή η πρωτοβουλία, η οποία υποστηρίζεται επίσης από τη χώρα μας, στοχεύει στην έναρξη στρατιωτικών-τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών εντός του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας.

Περιμένουμε από την Ελλάδα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να σας υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, προκειμένου να βρει μόνιμες λύσεις σε όλα τα ζητήματα μεταξύ μας και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Οι επόμενοι διπλωματικοί σταθμοί

Όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του σταθμού, το επόμενο διάστημα υπάρχουν μια σειρά από διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας.

  • Αρχής γενομένης με την επίσκεψη του κ. Δένδια στις 4 Σεπτεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη στην Νέα Υόρκη όπου θα δει τον Γενικό Γραμματέα Ηνωμένων Εθνών με τον οποίο θα συζητήσουν την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Στην συνέχεια στις 10 Σεπτεμβρίου είναι η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος στην Κορσική.
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου είναι η λήξη της τουρκικής Νavtex που είναι πολύ σημαντικό καθώς μένει να δούμε αν θα υπάρξει νέα navtex και αν θα είναι πιο κοντά στο Καστελόριζο όπως γίνεται τώρα από πλευράς της Τουρκίας.
  • Στις 12-13 Σεπτεμβρίου θα είναι ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ στην Θεσσαλονίκη όπου μένει να δούμε αν θα υπάρχει κάποιο μήνυμα από τον Πρωθυπουργό ή να θα έχει προκύψει κάτι για την αποκλιμάκωση της έντασης.
  • Καταλήγουμε στις 24-25 Σεπτεμβρίου που είναι κρίσιμες ημερομηνίες καθώς αν δεν έχουμε αποκλιμάκωση θα έχουμε κυρώσεις και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

Τέλος, στις 10 Σεπτεμβρίου, πάντα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, υπάρχει πρόθεση να υπάρξει αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στο Παρίσι και στις συνέχεια οι δύο ηγέτες Μητσοτάκης – Μακρόν να μεταβούν στην Κορσική για την Ευρωμεσογειακή σύνοδο.