Το ΝΑΤΟ προαναγγέλλει έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας- Διαψεύδει η Αθήνα

Το ΝΑΤΟ προαναγγέλλει έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας- Τουρκίας- Διαψεύδει η Αθήνα

«Αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα» απαντά η Ελλάδα

Με δήλωσή του ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προαναγγέλλει την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Μετά τις συζητήσεις μου με Έλληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο Σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι Σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια.

Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους Συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Αθήνας που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με φερόμενες τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Σε κάθε περίπτωση, έχουμε συγκρατήσει την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Πλην όμως, αποκλιμάκωση συνιστά μόνον η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

«Η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δε συνιστά έναρξη διαλόγου», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.