Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον Περικλή Κοροβέση

Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου για τον Περικλή Κοροβέση

«Σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία», αναφέρει με ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Περικλή Κοροβέση εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter.

Αναφερόμενη στον Περικλή Κοροβέση, η Πρόεδρος κάνει λόγο για ένα σύμβολο της αντίστασης στη δικτατορία, έναν μαχητικό υπερασπιστή της δημοκρατίας, ο οποίος έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο ο εκλιπών είχε εκλεγεί βουλευτής το 2007:

«Αποχαιρετούμε με βαθιά θλίψη τον αγωνιστή της Αριστεράς, Περικλή Κοροβέση, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Άνθρωπος της δράσης και του πνεύματος, ο Π. Κοροβέσης εντάχθηκε σε πολύ νεαρή ηλικία στις γραμμές της Αριστεράς. Κατά τη διάρκεια της επτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών, ο Π. Κοροβέσης υπέστη σειρά διώξεων, φυλακίσεων και βασανισμών, τους οποίους περιέγραψε με συγκλονιστικό τρόπο στο βιβλίο του Ανθρωποφύλακες. Ένα βιβλίο που αποτελεί παρακαταθήκη για τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και ολοκληρωτισμού, το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και ανέβηκε και στο θέατρο.

Στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, ήταν πάντοτε παρών στις διεργασίες της Αριστεράς. Το 1998 εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με την παράταξη του Λέοντα Αυδή, ενώ το 2007 εκλέχτηκε βουλευτής Α’ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από τους Ανθρωποφύλακες, δημοσίευσε πολλά ακόμα βιβλία ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών ως αρθρογράφος στις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Εποχή και στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην οποία έγραφε μέχρι το τέλος της ζωής του, πάντα με τον δικό του ξεχωριστό και άμεσο τρόπο.

Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του.»

Τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπροσώπος Στέλιος Πέτσας σε δήλωσή του για τον θάνατο του Περικλή Κοροβεση εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της κυβέρνησης στην οικογένεια του.

Ανέφερε συγκεκριμένα:

«Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον συγγραφέα, διανοούμενο της Αριστεράς και αγωνιστή της αντίστασης κατά της χούντας, Περικλή Κοροβέση.

Εκ μέρους της κυβέρνησης εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του»

Γεννηματά: Δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της Αριστεράς

Σε συλλυπητήρια δήλωση προέβη και η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ:

«Η απώλεια του Περικλή Κοροβέση αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της Αριστεράς των Ιδεών αλλά και της Πράξης, με συνέπεια χωρίς συμβιβασμούς. Αγωνιστής ενάντια στη χούντα, αντισυμβατικός συγγραφέας και διανοούμενος κράτησε αγωνιστικά και με ανιδιοτέλεια ψηλά τις αξίες του ανθρωπισμού, του αλτρουισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.»

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκφράζει τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του Περικλή Κοροβέση, «συγγραφέα -ανάμεσα σε άλλα- του ευρέως γνωστού βιβλίου "Ανθρωποφύλακες", στο οποίο περιγράφονται τα φρικτά βασανιστήρια της Χούντας των Συνταγματαρχών, που και ο ίδιος υπέστη για την αντιδικτατορική του δράση».

Υπήρξε πολιτικά δραστήριος άνθρωπος, με πλούσια αρθρογραφία στον Τύπο, αλλά και ως Δημοτικός Σύμβουλος με την Συμπαράταξη για την Αθήνα, με επικεφαλής τον Λ. Αυδή, το 1998, καθώς και ως βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, το 2007.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει η ανακοίνωση του Κόμματος.»