«Τούρκοι βάζουν μόνοι τους φωτιές για να μας κατηγορήσουν ότι τους καίμε»

«Τούρκοι βάζουν μόνοι τους φωτιές για να μας κατηγορήσουν ότι τους καίμε»

Τι αναφέρουν στελέχη της Πειραιώς- Βίντεο από την ένταση στις Καστανιές και τις εστίες φωτιάς

Μικρές εστίες φωτιάς έχουν ξεσπάσει κοντά στις Καστανιές στον Έβρο καθώς λίγες δεκάδες πρόσφυγες πλησίασαν τον φράχτη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «γαλάζια» στελέχη από την Πειραιώς: «από την τουρκική πλευρά βάζουν τώρα μόνοι τους φωτιές για να μας κατηγορήσουν ότι τους καίμε. Οι ήχοι είναι αβολίδοτα και από τις δύο πλευρές. Συμβαίνει συχνά και είναι μόνο για αποτροπή».

Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που δημοσίευσε η ιστοσελίδα e-evros.gr.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σημειώθηκαν ρίψεις χημικών από την τουρκική πλευρά του φράχτη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία έγιναν και προσπάθειες φθοράς στον φράχτη από άτομα που βρίσκονταν συγκεντρωμένα μπροστά σ' αυτόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορατές είναι και κάποιες εστίες φωτιάς στην άλλη πλευρά.

Η ημέρα ξεκίνησε με επίθεση με χημικά και καπνογόνα στο φυλάκιο των Καστανεών, με πυκνούς καπνούς που σκέπαζαν τη γύρω περιοχή για αρκετή ώρα, ενώ ακολούθησαν συνεχείς κραυγές και φασαρία, από πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο συνοριακό φυλάκιο του Παζάρ Κουλέ.

«Έχουμε δώσει μια δυναμική απάντηση σε όσους νομίζουν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι διάτρητα»

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας υποδηλώνει τη συμπαράστασή μας σε εκείνους κι εκείνες που δίνουν αυτή τη σημαντική, για τη χώρα μας μάχη, προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι έντονες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ημερών, που όπως όλα δείχνουν γίνονται βάσει σχεδίου». Τα παραπάνω δήλωσε, απόψε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Γιώργος Στεργίου, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της αντιπροσωπείας της Ν.Δ. στο Νομό Έβρο.

Σημείωσε ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και «δεν έχει τις ρίζες του μόνο στο τι κάνουμε εμείς ως χώρα ή ως Ευρώπη, αλλά κυρίως σε διάφορα φαινόμενα, είτε πολεμικές συρράξεις, είτε άλλες αιτίες, που παρακινούν αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να προσπαθήσουν να βρεθούνε στην Ε.Ε.».

Ο κ. Στεργίου παρατήρησε ότι «ως ελληνική κυβέρνηση από το 2015 έως και τα μέσα του 2019, δίναμε τα λάθος μηνύματα. Αφήναμε να εννοηθεί ότι είναι εύκολο να διέλθει κάποιος από τα ελληνικά σύνορα, κάτι το οποίο εξελήφθη στην αρχήν ως αδυναμία της χώρας μας και φυσικά το εκμεταλλεύτηκαν διακινητές και όσοι ήθελαν να εκμεταλλευτούν την ανθρώπινη δυστυχία και τον ανθρώπινο πόνο». Η εν λόγω εικόνα της χώρας διαφοροποιείται, σύμφωνα με τον γραμματέα της Π.Ε. της Ν.Δ., από τον Ιούλιο του 2019 οπότε «τραβήξαμε μία γραμμή με την πολιτική που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια, γιατί ακριβώς είχαμε προετοιμάσει ένα συνολικό σχέδιο διαχείρισης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων του μεταναστευτικού. Επειδή ακριβώς υπήρχε πολιτική βούληση από την πλευρά της σημερινής κυβέρνησης, ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου είχε ξεκινήσει ένας ουσιαστικός σχεδιασμός για την καλύτερη φρούρηση των συνόρων, μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτός ο σχεδιασμός, αυτή η προετοιμασία νομίζω ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο προκειμένου σήμερα να έχουν μειωθεί οι ροές, χωρίς να σημαίνει ότι έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά νομίζω ότι έχουμε δώσει μια δυναμική απάντηση σε όσους νομίζουν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι διάτρητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στεργίου.

Τέλος ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών «έδωσαν και μία ξεκάθαρη εικόνα, τόσο στον ελληνικό λαό, όσο και στους λαούς της Ευρώπης, ότι η πολιτική την οποία ακολουθούμε είναι εντελώς διαφορετική, από αυτήν που ακολουθήθηκε στο παρελθόν».

«Αισθανθήκαμε εθνικά υπερήφανοι για το στρατό μας, τα σώματα ασφαλείας και την πυροσβεστική και που επιτέλους έχουμε έναν πρωθυπουργό και μία κυβέρνηση που φυλάσσει τα σύνορα», δήλωσε ο γραμματέας Οργανωτικού και μέλος της αντιπροσωπείας της ΝΔ, Στέλιος Κονταδάκης.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα αξέχαστο οδοιπορικό από τις Καστανιές έως τις Φέρες και σημείωσε ότι «… Αν μπορεί να βγει ένα θετικό μήνυμα πέραν του αυτονόητου, του πολύ σημαντικού, της φύλαξης και της οχύρωσης των συνόρων… είναι ότι με μπροστάρη τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη ενώθηκαν οι Έλληνες με κέντρο αυτής της ένωσης τον Έβρο, τα σύνορά μας. Ενώθηκαν απέναντι σε μία πρόκληση, απέναντι σε μία απόπειρα παράνομης εισβολής και ενώθηκαν ουσιαστικά και όχι ευκαιριακά και καταλάβαμε όλοι πόσο περισσότερο δυνατοί είμαστε ενωμένοι…».

Παρακαλούμε περιμένετε ...